Πέμπτη, Μαρτίου 07, 2024

Σταύρος Ζαφειρίου, ποιητής κατ΄επανάληψη τιμώμενος

 

Σταύρος Ζαφειρίου | Βραβείο Λογοτέχνη 2022

 ΣΠΕΚ [Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας- Κύπρου]

19/11/2022 τιμήθηκε ο Σταύρος Ζαφειρίου με το "Βραβείο Λογοτέχνη για το σύνολο του έργου του -2022 ΣΠΕΚ" από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Παρακολουθούμε ειδικό αφιέρωμα από την τελετή βράβευσης.

-Πρόεδρος Επιτροπής, Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.
-Αντιπρόεδρος Επιτροπής, Ζωή Σαμαρά, Ομότιμη Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και του Θεάτρου της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΜΕΛΗ:
-Χαραλαμπάκης Χριστόφορος, Ομότιμος Καθηγητής της Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
ταυροπούλου Έρη, Ομότιμη καθηγήτρια Nεοελληνικής Φιλολογίας, του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
-Βερτουδάκης Π. Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
-Μπαλασόπουλος Αντώνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
-Βαρσαμοπούλου Παρασκευή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αγγλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Κριτικής και Πολιτισμικής Θεωρίας, Αισθητικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
-Δρ Κατσώνης Κώστας, Φιλόλογος, Κριτικός, Συγγραφέας, Πρόεδρος Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας, Επίτιμος Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Βιβλίου.
-Σίσσυ Σιγιουλτζή – Ρουκά, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου  

ΕΡΓΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟY ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ

Ο Σταύρος Ζαφειρίου γεννήθηκε το 1958 στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει 14 ποιητικές συλλογές και 4 παραμύθια, κριτικά κείμενα σε περιοδικά κι εφημερίδες. Υπήρξε τρεις φορές υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και μία φορά για το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου. Το βιβλίο «Προς τα πού (Μια πολεμική ιστορία)» τιμήθηκε το 2013 με το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού ‘Ο Αναγνώστης’, το δε παραμύθι του «Το καρναβάλι των ζώων» με βραβείο του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου.

Με το έργο του Σταύρου Ζαφειρίου ασχολήθηκαν σπουδαίοι κριτικοί λογοτεχνίας και άνθρωποι των γραμμάτων. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Από τις γαλλικές εκδόσεις L’Harmattan κυκλοφορούν, σε μετάφραση της Janine Kaminski, τα ποιητικά βιβλία του: Vers Où (Une histoire de guerre), 2014, Difficile, 2015 και La Physique, 2021, ενώ στην Ιταλία, σε μετάφραση του Crescenzio Sangiglio, κυκλοφορούν τα βιβλία ποιημάτων του: Giusto per non dementicar la lingua, 2016 και Quanto il rumore della vita teme la propria eco, 2017.

Σκεπτικό Βράβευσης Ο Σταύρος Ζαφειρίου με τις μεγάλες ποιητικές συνθέσεις του, ανάμεσα στον μύθο, τον φιλοσοφικό στοχασμό και την ανάλυση της ψυχής του σύγχρονου ανθρώπου στο σημερινό τραγικό γίγνεσθαι, αφήνει τη σκέψη και τη φαντασία του να ξαναδούν τον κόσμο από άλλη θέση, για να επιχειρηθεί από εκεί μια νέα αρχή. Ο Ζαφειρίου συνδιαλέγεται με φιλοσόφους και τραγικούς, τον Άμλετ, τον ποιητή Τ.Σ.Έλιοτ. Στο έργο του πρωταγωνιστεί ο διχασμένος άνθρωπος εν κρίσει, που αδυνατεί να βρει τον ρόλο του σ’ αυτόν τον κόσμο  Το «εγώ» τού ανθρώπου, με ορθολογική χρήση του λόγου μπορεί να υπερπηδά τα εμπόδια, απαντά σε αντιθέσεις μα και σε αδιέξοδα. Θεωρεί ο Ζαφειρίου τη λογοτεχνία παιχνίδι της γλώσσας και των εννοιών, χρησιμοποιεί την ιστορία να «επανεκκολάψει» διδάγματα και λησμονημένες αρχές. Καλεί τον αναγνώστη να αναστοχαστεί πάνω στην ανθρώπινη κατάσταση, τον φέρνει αντιμέτωπο με τις παλινωδίες της ιστορίας, τη βεβήλωση των αξιών, το πνευματικό αδιέξοδο, το επικίνδυνα δύσβατο παρόν, την αδυναμία της τέχνης να βρει ρόλο. Μέσω της γλώσσας αναπαριστά τη δική του θέαση τού πραγματικού κόσμου, τη στάση απέναντι στην ιστορία, την απόπειρά του να κατανοήσει σε βάθος το γίγνεσθαι στον παρόντα χρόνο. Αυτή η οδύσσεια του δημιουργού έχει πολλές περιπέτειες, πολλούς σταθμούς και μια νέα και άγνωστη Ιθάκη. Τον απασχολεί σε πολλά έργα η έξοδος από το πλατωνικό σπήλαιο στον άγνωστο κόσμο των φυσικών πραγμάτων, με τις αντίστοιχες συνέπειες της εξορίας από τον Παράδεισο. Αναζητεί την αρχή των πάντων, μια νέα αρχή που αμφισβητεί το βέβαιο των στερεοτύπων. Η ποιητική τού Σταύρου Ζαφειρίου παραπέμπει σε σύνθετη κοσμοθεωρία. Ο σκληρά σμιλεμένος στίχος του δεν γίνεται ανελεύθερος, όπως σε πολλούς ποιητές. Βασίζεται στη γραφή του, που πηγάζει από τη ζωή, συγκεκριμένα από την πορεία του και το πνεύμα του. Η ξεχωριστή ποίηση του Ζαφειρίου είναι μια ειλικρινής ομολογία των προβληματισμών και των αδιεξόδων του σύγχρονου ανθρώπου, ενώ ο ίδιος αγωνιά και ανησυχεί για τη μοίρα του ανοχύρωτου ανθρώπου σ’ έναν απάνθρωπο κόσμο. Ο λόγος του Ζαφειρίου, προβάλλει εμπρός το δράμα και μας σαλπίζει να έχουμε αξίες.

Για τους πιο πάνω λόγους η Κριτική Επιτροπή του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου\ ΣΠΕΚ απονέμει το «Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του» 2022, στον εκλεκτό των Ελληνικών Γραμμάτων Σταύρο Ζαφειρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Johan Inger : PASSING - ARTE Concert

Ο Σουηδός χορογράφος Johan Inger | Choreographer ενορχηστρώνει τη συναρπαστική τοιχογραφία Passing, η οποία αναδεικνύει την τεχνική δεξιοτε...