Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024

Πρώτη Πανελλαδική συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς στο ΣΕΦ: «Η Αριστερά επιστρέφει για τη ζωή που μας αξίζει»

 


«Ανυπακοή και αγώνας» το μήνυμα της Νέας Αριστεράς

efsyn.gr

Παρασκευή , 1 Μαρτίου

Σε μια κατάμεστη αίθουσα και με διάχυτο ενθουσιασμό ξεκίνησε τις εργασίες της η πρώτη πανελλαδική συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς στο ΣΕΦ, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. 

«Η πολιτική επιστρέφει» είναι το βασικό σύνθημα της συνδιάσκεψης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί η ιδρυτική διακήρυξη του νέου φορέα.

«Η Αριστερά επιστρέφει για τη ζωή που μας αξίζει»

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Αλέξης Χαρίτσης έστειλε μήνυμα αγώνα αλλά και ανυπακοής κατά της πολιτικής που εκφράζεται από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ο πολιτικός μας αντίπαλος είναι η πολιτική του Κυρ. Μητσοτάκη» και «συγκρουόμαστε με αυτήν την πολιτική» δήλωσε με σαφήνεια. 

Αναφερόμενος σε όσα συμβαίνουν στη χώρα, δεν δίστασε να μιλήσει για σχεδιασμένη και συντονισμένη πολιτική συρρίκνωση της δημοκρατίας, για απαξίωση της κοινωνίας και για εμπέδωση της ανισότητας ως μια νέας πραγματικότητας.

«Δεν μας αξίζει να ζούμε έτσι, δεν θέλουμε να ζούμε έτσι και δεν θα ζήσουμε έτσι», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης και πρόσθεσε: «Αυτό είναι το μήνυμα αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει». 

Ο Αλ. Χαρίτσης έθεσε το ερώτημα σχετικά με το «πώς θα συγκροτήσουμε μια νέα εναλλακτική για την Ελλάδα που μας αξίζει». 

Όπως υπογράμμισε, η Νέα Αριστέρα έρχεται να ενώσει και για να φέρει ξανά στο επίκεντρο την πολιτική. «Η πολιτική σήμερα επιστρέφει», δήλωσε και έκανε λόγο για το κόμμα της Αριστεράς που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία, που θα γίνει καταλύτης των εξελίξεων. 

Μηνύματα προς κόμματα, κάλεσμα στους πολίτες

Στο σημείο αυτό απευθύνθηκε προς την κυβέρνηση και το Μαξίμου στέλνοντας το εξής μήνυμα: «Δεν θα ξεμπερδέψατε με την Αριστερά. Ακούστε το καλά εκεί στην κυβέρνηση». Κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως γελοιοποιεί τη δημοκρατία στη χώρα, δεν σέβεται τους θεσμούς και τη διάκριση των εξουσιών. 

Ο Αλ. Χαρίτσης άφησε αιχμές κατά άλλων κομμάτων. Μεταξύ άλλων κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για «άνευρη και αναποτελεσματική πολιτική που δεν εμπνέει και δεν πείθει», καθώς και το ΚΚΕ για συντηρητισμό, αναφέροντας ως ενδεικτικό παράδειγμα πως ψήφισε κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

«Ξέρουμε με ποιους θέλουμε να συμπορευτούμε για να φτιάξουμε μια σύγχρονη πληθυντική Αριστερά...», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Παράλληλα, απηύθυνε «ανοιχτό συντροφικό κάλεσμα» προς όλους τους πολίτες να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τη Νέα Αριστερά. «Ελάτε μαζί μας, να γίνουμε ισότιμοι συμμέτοχοι σε αυτό που ζητά η κοινωνία».  


Ειδική αναφορά στα Τέμπη

Ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε με έμφαση ότι το έγκλημα των Τεμπών δεν θα ξεχαστεί και ότι η Δικαιοσύνη θα αποδοθεί. Όπως ανέφερε, ήταν ένα έγκλημα που αποκάλυψε ότι πίσω από τις θριαμβολογίες υπάρχει μια σκληρή και ανάλγητη πραγματικότητα μιας χώρας που υποφέρει από τη διάλυση των υποδομών, μιας χώρας που υποφέρει από το ρουσφέτι. 

«Η δική μας Ελλάδα είναι αυτή που δεν ξεχνά», είπε χαρακτηριστικά.

Το άμεσο σχέδιο δράσης

«Δεν αρκούν τα συνθήματα, αλλά απαιτείται σχέδιο και πρόγραμμα» σημείωσε ο Αλ. Χαρίτσης, ο οποίος κατέθεσε προς συζήτηση ένα άμεσο σχέδιο δράσης για τα προβλήματα της χώρας.

Μεταξύ άλλων μίλησε για οικονομία προς όφελος των πολλών, για ενίσχυση του κόσμου εργασίας, για νέο φορολογικό σύστημα, για πράσινη μετάβαση, για πρόγραμμα σχετικά με την κοινωνική κατοικία, για σταθερότητα και ειρήνη στον χώρο της εξωτερικής πολιτικής, για δικαιώματα και δημοκρατία (στο σημείο αυτό μίλησε για συγκάλυψη σε Τέμπη, Πύλο, υποκλοπές κτλ.) κ.ά.

Τα 7 σημεία του «άμεσου σχεδίου δράσης»

1) Μας αξίζει μια ζωή δίχως ακρίβεια. Αυτό σημαίνει εντατικοί έλεγχοι στην αγορά, σε όλη την αλυσίδα αξίας, μείωση των έμμεσων φόρων στα είδη πρώτης ανάγκης, πλαφόν στην κερδοφορία επιχειρήσεων που κερδοσκοπούν. Σημαίνει επίσης αύξηση μισθών και συντάξεων. Σημαίνει τέλος να πληρώσουν την κρίση αυτοί που είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται μέσα στην κρίση, με ουσιαστική φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών.

2) Μας αξίζει μια χώρα που το κράτος είναι σύμμαχος του πολίτη και έχει ρόλο αναπτυξιακό. Όχι στην Ελλάδα του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, της τουριστικής ανάπτυξης δίχως κανόνες, της επιστροφής στο μοντέλο που μας οδήγησε στη μεγάλη οικονομική κρίση. Τα λεφτά των εξοπλισμών να γίνουν τώρα δαπάνες για την υγεία, την παιδεία, τις δημόσιες υποδομές. Θέλουμε ένα κράτος που θα έχει την ικανότητα να σχεδιάζει δημόσιες πολιτικές. Να μεριμνά για την οχύρωση της χώρας από την κλιματική κρίση. Να στηρίζει την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή. Να επενδύει στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. Να διασφαλίζει και να διευρύνει τον δημόσιο χαρακτήρα των κοινών αγαθών. Το νερό, τις παραλίες, τις συγκοινωνιακές και ενεργειακές υποδομές. Να έχει ισχυρή παρουσία στο τραπεζικό σύστημα. Να επενδύει στο κράτος πρόνοιας που θα στηρίζει το παιδί από την πρώτη του μέρα, τον ηλικιωμένο και την οικογένεια σε όλες της τις μορφές που σήμερα ανθίζουν. Ένα κράτος που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω.

3) Μας αξίζει μια οικονομία που λειτουργεί προς όφελος των πολλών. Αυτών που παράγουν και δημιουργούν και δεν απολαμβάνουν τα αποτελέσματα του κόπου τους. Δεν θέλουμε την κοινωνία του 1/3. Θέλουμε ο κάθε άνθρωπος να αμείβεται για την προσπάθειά του και να δουλεύει με όρους αξιοπρέπειας και ασφάλειας. 4) Μας αξίζει μια ουσιαστική κλιματική μετάβαση. Με κοινωνικό πρόσημο όμως, όχι με όρους κερδοσκοπίας μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Αυτό σημαίνει γενναίες δημόσιες επενδύσεις και ενίσχυση της παρουσίας του δημοσίου στα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

5) Μας αξίζει μια κοινωνία με ένα σπίτι για όλους. Και αυτό σημαίνει αυστηρό πλαίσιο κανόνων στη λειτουργία των funds, σημαίνει κατάργηση της Golden Visa, σημαίνει περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση, σημαίνει επενδύσεις και προγράμματα που θα απευθύνονται σε ευάλωτους, νέους, χαμηλόμισθους, σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη για να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια σε προσιτές τιμές και ενοίκια.

6) Μας αξίζει μια Ελλάδα σταθερότητας και ειρήνης. Και αυτό σημαίνει ανάδειξη του διαμεσολαβητικού ρόλου που η χώρα μας αντικειμενικά μπορεί να παίξει σε όλα τα ανοικτά μέτωπα στην γειτονιά μας και στήριξη της ενταξιακής προοπτικής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων χωρίς αστερίσκους. Σημαίνει σαφή θέση υπέρ της ειρήνης και σαφή θέση για το σταμάτημα του άδικου πολέμου στην Ουκρανία. Σημαίνει σαφή θέση για να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα και να γίνει επιτέλους πράξη το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση και ελευθερία.

7) Μας αξίζει μια χώρα με δικαιώματα και δημοκρατία. Όχι η Δημοκρατία ως ταμπέλα. Δημοκρατία σημαίνει κράτος δικαίου. Δημοκρατία σημαίνει ανεξαρτησία του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ομιλίας Χαρίτση:

«Τι πρέπει να κάνουμε για να κερδίσουμε τη Δεξιά; Πώς θα φτιάξουμε το δικό μας 41%, το κοινωνικό ρεύμα των πολλών που έχουν κουραστεί και έχουν απογοητευτεί;»

«Η Νέα Αριστερά δημιουργήθηκε μέσα σε μια βαθιά κρίση, όχι για να περιγράψει, αλλά για να δώσει λύσεις και θετική διέξοδο στον κόσμο της αποχής, βάζοντας τη πολιτική στον επίκεντρο.»

«Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα. Είναι η ρωγμή στον ιστορικό χρόνο, που τα όνειρα των πολλών παίρνουν εκδίκηση.»

«Να καταπολεμήσουμε με τη δράση μας, την απογοήτευση και τη ματαίωση που έχουν συσσωρεύσει οι ήττες και ο εκφυλισμός. Η Νέα Αριστερά συγκροτήθηκε ως πράξη αντίστασης στην ταπείνωση και τον εκφυλισμό.»

«Σε έναν κόσμο που αλλάζει, σε μια Ευρώπη που αλλάζει, η Αριστερά εγγυάται ότι οι αλλαγές δεν θα οδηγήσουν στην επικράτηση των φωνών της μισαλλοδοξίας και του εθνικισμού. Αυτή είναι η μάχη των επόμενων ευρωεκλογών.»

«Η κυβέρνηση θέλει να περάσει ένα μήνυμα ότι τίποτα δεν θα αλλάξει. Η αδικία θα είναι νόμος. Η πολιτική κυριαρχία της δεξιάς δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνειών. Η Ν.Δ. έχει ευτελίσει το κράτος δικαίου. Αυτή ήταν η δεξιά, αυτή είναι και δεν θα αλλάξει ποτέ. Είναι η παράταξη του προκλητικού πλούτου και πιστή στο δόγμα της Θάτσερ.» 

https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/4169760.jpg

→ Πριν από την ομιλία του Αλ. Χαρίτση, χαιρετισμό απεύθυνε ο πρέσβης της παλαιστινιακής αρχής στην Ελλάδα, Γιουσέφ Ντόρχομ, ο οποίος μίλησε για γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ. Όπως είπε ο Αλ. Χαρίτσης αμέσως μετά, η Νέα Αριστερά έχει καταθέσει αίτημα προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, προκείμενου ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής να απευθυνθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να ακουστεί η φωνή των Παλαιστινίων στη Βουλή.

► Σύμφωνα με πηγές της Νέας Αριστεράς «μετά από 120 και πλέον ανοιχτές συνελεύσεις και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, η Νέα Αριστερά κλείνει τον πρώτο κύκλο συγκρότησής της, αποκτά κεντρική οργανωτική δομή και οργανώσεις σε όλη τη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, την Κυριακή θα συγκροτηθεί το κεντρικό όργανο της Νέας Αριστεράς, ενώ θα εγκριθεί και η πολιτική διακήρυξη».

Η ολοκλήρωση των εργασιών της συνδιάσκεψης θα σημάνουν την έναρξη της προεκλογικής μάχης αλλά και της διαμόρφωσης του ευρωψηφοδελτίου. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «η Νέα Αριστερά φτάνει στην πανελλαδική της συνδιάσκεψη με νέα πρόσωπα και εκπροσώπηση από πολλούς κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους».

Το πρόγραμμα της συνδιάσκεψης

Παρασκευή 1.3.24

  • 17.00-18.00 – Προσέλευση συνέδρων και προσκεκλημένων
  • 18.00-18.30 – Έναρξη ιδρυτικής συνδιάσκεψης – Τιμητικό προεδρείο
  • 18.30-19.30 – Ομιλία του προέδρου της Κ.Ο. Αλέξη Χαρίτση
  • 19.30-20.30 – Χαιρετισμοί προσκεκλημένων
  • 20.30-21.30 – Εισήγηση σχεδίου ιδρυτικής διακήρυξης Νέας Αριστεράς
  • 21.30-22.00 – Συγκρότηση προεδρείου - Συγκρότηση επιτροπής σχεδίου απόφασης - Εγκριση από το σώμα - Λήξη εργασιών πρώτης μέρας

Σάββατο 2.3.24

  • 10.30-22.00 – Έναρξη - Ομιλίες συνέδρων (ενοποιημένη συζήτηση) - Πρόταση: Ομιλίες 6΄
  • 22.00 – Λήξη εργασιών δεύτερης μέρας

Κυριακή 3.3.24

  • 10.30-15.00 – Έναρξη - Ομιλίες συνέδρων (ενοποιημένη συζήτηση) - Πρόταση: Ομιλίες 6΄
  • 15.00-16.00 – Παρουσίαση τελικού σχεδίου ιδρυτικής διακήρυξης/Πρόταση για μεταβατική Κεντρική Επιτροπή
  • 16.00-17.00 – Πολιτική απόφαση/Έγκριση
  • 17.15 – Λήξη εργασιών συνδιάσκεψης

Δεν υπάρχουν σχόλια: