Πέμπτη, Ιουνίου 21, 2018

Καλές οι «πατρίδες», αλλά τα λεφτά καλύτερα

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας μου μικρασιάτης, η μητέρα μου θρακιώτισσα. Τι εθνικότητα έχω; Ποια ιθαγένεια; Υπάρχει περίπτωση να ανήκω σε κάποια εθνότητα;
Θα ήθελα πολύ να απαντήσουν τα μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη με τα πολλά πτυχία που έχουν, αλλά επειδή δεν πρόκειται να γίνει αυτό, τη δίνω μόνος μου την απάντηση: Είμαι Ελληνας υπήκοος, με ελληνική εθνικότητά και θα ανήκα σε εθνότητα (την ελληνική) μόνον αν οι γονείς μου είχαν μείνει υπήκοοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Προφανώς το ίδιο ισχύει για τους Βλάχους και Αρβανίτες που κατοικούσαν στη Θεσσαλονίκη και για τους λοιπούς Ελληνες που ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά από την Καταστροφή του ’22 από την Πόλη, την Ανατολική Ρωμυλία, τη Γαλατοφρυγία, τη Μαγνησία, την Καραμανία, τον Πόντο κ.λπ.
Με δυο λόγια: δεν υπάρχει θρακιώτικη, πολίτικη, σμυρνέικη, ποντιακή ή καραμανλίδικη εθνικότητα. Ούτε μακεδονοποντιακή! Ούτε προφανώς βλαχομακεδονική!
Αλήθεια όταν σε ρωτούσαν στην Ευρώπη ή αλλού «τι είσαι;» έλεγες Μακεδόνας, όχι Ελληνας;
Ας αφήσουν, λοιπόν, τα δάκρυα για τη Μακεδονία που «πουλήσαμε» και τις άλλες αηδίες με τις οποίες ταλάνισαν διαχρονικά τον ελληνικό λαό οι έμποροι εθνικοφροσύνης από τη μια και οι πειθήνιοι ντόπιοι σταλινικοί (εντάξει, τώρα ανένηψαν, πουλάνε αντιαλυτρωτισμό!).
Αυτό που έμεινε έξω από τη «συζήτηση» στη Βουλή αλλά και στα άλλα βήματα «διαλόγου» (τι να συζητήσεις με τον Μπαρμπαρούση, τον Κυριαζίδη και τον Κυρανάκη;), είναι πολύ ουσιώδες και …ακριβό.
Το κατέγραψε πολύ ορθά στο φύλλο της περασμένης Δευτέρας της ΑΥΓΗΣ ο Πέτρος Κατσάκος, ενώ η Κάκη Μπαλή θύμισε τις γελοίες  αντιδράσεις του γαλαζοπράσινου κράτους στο θράσος των σκοπιανών εθνικιστών. Αεροδρόμιο εσείς; Αεροδρόμιο κι εμείς και πάει λέγοντας.
Το οικονομικό σκέλος όμως της ιστορίας δεν έχει αναδειχτεί. Δηλαδή, πόσο κόστιζε στο ελληνικό Δημόσιο η σίτιση ενός εσμού μακεδονοφάγων που ανέλυαν στο εσωτερικό το γιατί η Μακεδονία είναι ελληνική, την ίδια ώρα που στα διεθνή fora οι σκοπιανοί αλώνιζαν.
Το κωμικοτραγικό ήταν ότι την ελληνικότητα της …ελληνικής Μακεδονίας, αυτής που μας παραδόθηκε με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου πριν από 105 χρόνια, την προπαγάνδιζαν Ελληνες με βλάχικη, αρβανίτικη, ποντιακή ή και σλαβομακεδονική καταγωγή!
Τώρα, λοιπόν, μήπως ήρθε η ώρα να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για τους οργανισμούς και τα άτομα που χρηματοδοτούνταν ή αμείβονταν από τα μυστικά κονδύλια και έμμεσα από κρατικές τότε τράπεζες ή κρατικές εταιρίες;
Δεν θίγω σήμερα το ποιοι πήρανε τα σπίτια και τα κτήματα των σλαβομακεδόνων που εγκλωβίστηκαν στην προσφυγιά αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ λόγω της αφωνίας και της επίσημης αριστεράς.
Πρέπει πάντως να μάθει ο ελληνικός λαός πόσο κόστισε π.χ. στην οικονομία της Θεσσαλονίκης το κούφιο embargo σε βάρος της πΓΔΜ που κήρυξε τότε ο Αντρέας Παπανδρέου. Θα μου πείτε τι μας νοιάζει τι πάθανε οι παραβαρδάριοι μαγαζάτορες, μπροστά στο εθνικό συμφέρον; Οπου εθνικό συμφέρον τα υπερκέρδη διάφορων αετονύχηδων που έστελναν τα καύσιμα στα Σκόπια (όχι πια μέσω του αγωγού αλλά με βυτιοφόρα), στο βουλγαρικού Σαντάνσκι με bypass στη Στρώμνιτσα! Το κέρδος τριπλάσιο.
Οι έμποροι της εθνικοφροσύνης έστηναν επιχειρήσεις από τη Γευγελή ώς το Κουμάνοβο, εξαγόραζαν πρώην γιουγκοσλαβικές κρατικές εταιρίες με «μακεδονίτικη» σφραγίδα (π.χ. «Οκτάνα»), αλλά στο εσωτερικό μας τρέλαιναν με το «εθνικό» πάθος τους.
Είμαστε μικρή χώρα, η Θεσσαλονίκη ακόμη πιο μικρή και πολλά πράγματα είναι γνωστά. Απαιτείται ένα επίσημο ξεκαθάρισμα, με στοιχεία στα οποία ο απλός πολίτης δεν είχε ούτε έχει πρόσβαση.
Εσχατο άλλα όχι ασήμαντο: κάποτε, στην όξυνση της παράκρουσης, οι Ελληνες τελωνειακοί κολλούσαν αυτοκόλλητα στα διαβατήρια των υπηκόων της πΓΔΜ που έρχονταν στην Ελλάδα και σκέπαζαν τα γράμματα στις ταμπέλες των αυτοκινήτων τους. Ποιον κορόιδευαν -άθελα τους- τα κρατικά όργανα; Εμάς που …αγωνιούσαμε μπας και μπουκάρουν οι σκοπιανοί κομιτατζήδες και καταλάβουν το κάμπινγκ του Πλαταμώνα ή αυτούς που απείχαν από τα όργανα τα οποία καθόριζαν τα διεθνή διακριτικά των χωρών;
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μέρες Ραδιοφώνου (1987) : Νοσταλγία

Μέρες Ραδιοφώνου (1987)   Μέρες ραδιοφώνου είναι ο τίτλος μιας αμερικανικής δραματικής κωμωδί...