Σάββατο, Ιουνίου 23, 2018

Φαίνεται ότι ο Κοτζιάς κάνει καλή δουλειά και στο ελληνοαλβανικό μέτωπο

Παραλήρημα Μπερίσα - Κατηγορεί Ράμα και Μπουσάτι ότι «υπέκυψαν άνευ όρων» στην Ελλάδα για την ΑΟΖhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjEsi2_zVoS7FpoyaHekR9yrCzrlMlvWokBrZQpnQqTTXY7pSeTtPfz5RffBgBFzXP_HyVHaZt-v5zTRIYpayEYzLBoUe2LphtE-0syIQzOIkUrSuoPgBzh8CCjzagXeETuXqGqwA/s1600/Sali-Berisha-630x400.jpg

Πηγή: tribune.gr

Την αλβανική κυβέρνηση κατηγορεί ο πρώην πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, ότι «υπέκυψε» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την ΑΟΖ. Ο Σαλί Μπερίσα, που το 2009 είχε επίσης συμφωνήσει ΑΟΖ με την τότε ελληνική κυβέρνηση, με υπουργό Εξωτερικών τη Ντόρα Μπακογιάννη, μια συμφωνία όμως που δεν επικυρώθηκε ποτέ, τελεί σε έξαλλη κατάσταση.
Δίχως να είναι σαφές εάν οι αντιδράσεις Μπερίσα οφείλονται σε τουρκικό δάκτυλο ή γίνονται για λόγους φτηνής μικροπολιτικής, ο ίδιος επιστρατεύει ό,τι προπαγάνδα επινοεί για να πλήξει την κυβέρνηση της χώρας του και να υπονομεύσει τη συμφωνία.
Μεταξύ των πολλών που έχει κάνει, έδωσε στη δημοσιότητα και μια επιστολή που ισχυρίζεται ότι έλαβε από μέλος της αλβανικής ομάδας στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, δίχως να αναφέρεται το όνομα του «διαπραγματευτή».
Την εν λόγω επιστολή ανάρτησε η ιστοσελίδα Lapsi.al, η οποία ισχυρίζεται ότι «διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα δεν έγιναν και ότι η αλβανική πλευρά υπέκυψε άνευ όρων στους νότιους γείτονές μας».
Η ίδια ιστοσελίδα γράφει, «ότι οι (Αλβανοί) διαπραγματευτές δέχθηκαν απειλές εξ ονόματος των Ράμα και Μπουσάτι, ακόμα και για τη ζωή των παιδιών τους».
Να σημειώσουμε ότι τέτοιου είδους δημοσιεύματα ή συμπεριφορές στην Αλβανία αποτελούν ρουτίνα και δεν ξαφνιάζεται κανείς. Στην Ελλάδα βεβαίως θα είχε γίνει χαμός.

Το κείμενο της επιστολής του ανώνυμου διαπραγματευτή

«Χαίρετε κ. Μπερίσα, Είμαι μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης για τη Συμφωνία για τη θάλασσα με την Ελλάδα.
»Θα ήθελα πρώτα, να σας ενημερώσω ότι η ολοκληρωμένη συμφωνία, είναι η συμφωνία πώλησης ή δωρεάς της θάλασσας.
»Η συμφωνία είναι το ελληνικό project για το οποίο δεν υπήρξε καμία διαπραγμάτευση, διότι η ελληνική πλευρά δεν δέχθηκε να κάνει καμία διαπραγμάτευση.
»Στην πρώτη συνάντηση η ελληνική πλευρά μας έθεσε ενώπιον τετελεσμένων γεγονότων και μας παρέδωσε τη συμφωνία την οποία χαρακτήρισε ως μη διαπραγματεύσιμη.
»Στο αίτημά μου και άλλων τριών μελών της ομάδας διαπραγμάτευσης να μην δεχθούμε αδιαπραγμάτευτη συμφωνία, ο επικεφαλής της ομάδας Αρμάντ Σκάπι, απάντησε με απειλές εις βάρος μας, μιλώντας στο όνομα του Υπουργού και του ίδιου του πρωθυπουργού.
»Ο Σκάπι μαζί με το Μετσολάρι, συμπεριφέρονταν, λες και εκπροσωπούσαν την ελληνική πλευρά και όχι την Αλβανία.
»Αντιμέτωποι μ’ αυτή την κατάσταση, διαπιστώσαμε ότι με την παρούσα συμφωνία που μας επιβλήθηκε από την άλλη πλευρά, σε σύγκριση με την προηγούμενη Συμφωνία, η Ελλάδα κερδίζει τουλάχιστον 820 τετ. χλμ θάλασσας συγκριτικά με την Αλβανία και όλη την οικονομική ζώνη που περιέχει πετρέλαια και φυσικό αέριο στο Ιόνιο, διότι επεκτείνει σε βάρος της οικονομικής μας ζώνης, τα χωρικά ύδατα από 6 στα 12 μίλια, αφήνοντας στην Αλβανία την άμμο και παίρνοντας για λόγου της τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
»Εκτός του ότι η ελληνική πλευρά χαρακτήρισε το project που παρέδωσε ως αδιαπραγμάτευτο, ζητά ρητώς από την Αλβανία να μην μεταφράσουμε και ερμηνεύσουμε στην αλβανική τον όρο «equity», τη στιγμή που η χρήση της αρχής της «equity» είναι από τα βασικά αιτήματα της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου και ο βασικός λόγος θα έλεγα, της ακύρωσης της Συμφωνίας Σας.
»Στις συνθήκες αυτές, μερικά μέλη της ομάδας διαπραγμάτευσης εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους για τη στάση αυτή και ενημέρωσαν εγγράφως τους Υπουργούς: Εξωτερικών, Εσωτερικών, Άμυνας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
»Η μοναδική απάντηση ήταν οι ανοικτές απειλές από πλευράς του Σκάπι, εξ ονόματός τους, για απόλυση από την εργασία και άλλες συμμορίτικες απειλές, κάνοντας υπαινιγμούς και για τις ίδιες τις ζωές μας, τις ζωές των παιδιών και των οικογενειών μας.
»Στην αδιαπραγμάτευτη συμφωνία που κατέθεσε η ελληνική πλευρά, η νήσος Οθωνοί αποκτά πλήρες καθεστώς, όπως η ίδια η νήσος της Κέρκυρας, τόσο ως προς τα χωρικά ύδατα όσο και ως προς την οικονομική ζώνη.
»Σας ενημερώνω επίσης ότι το πρόγραμμα που αγοράστηκε 180 χιλ. ευρώ για την εισαγωγή στοιχείων και τη διενέργεια υπολογισμών, δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, διότι το σχέδιο της συμφωνίας της ελληνικής πλευράς δεν μπορούσε να συζητηθεί.
»Ανεξάρτητα από όλα αυτά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ράμα μας ζήτησε ώστε στη δεύτερη συνάντηση, την οποία η ελληνική πλευρά την κήρυξε ως τελευταία, να παραδίδαμε υπογεγραμμένη τη συμφωνία που θα χάριζε τη θάλασσα στην Ελλάδα. Παρακαλώ για τη διατήρηση της ανωνυμίας. Τους λόγους τους αντιλαμβάνεστε».

Ελληνοαλβανική φιλία

Το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με την Αλβανία και η συμφωνία για την ΑΟΖ εγκαινιάζει μια νέα ιστορική περίοδο στις σχέσεις των δύο εθνών.
Ελλάδα και Αλβανία θα συμπορευθούν ως σύμμαχοι και εταίροι στη νέα εποχή.
Μόνο πράκτορες τω Τούρκων ή μαφιόζικα συμφέροντα δεν επιθυμούν η Αλβανία να γίνει ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος με σύμμαχο την Ελλάδα.
Η προκοπή και ευτυχία των λαών και φυλών της Αλβανίας περνά μέσα από τη στενή σχέση με την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ

ΣΥΝΘΕΣΗ EIKONAΣ: Gerontakos ΔΙΑΒΑΣΤΕ Νέα Αριστερά για Νετανιάχου / Με το «κανένα σχόλιο» στο Tvxs η κυβέρνηση Μητσοτά...