Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2017

Ο πόλεμος εναντίον της γήρανσης μπαίνει σε νέα φάση


 Αποτέλεσμα εικόνας για La fontaine de Jouvence

 Λούκας Κράναχ ο πρεσβύτερος: "Η πηγή της νεότητας"

Βρήκαν το «κλειδί» για τη γήρανση και την αύξηση της διάρκειας ζωής;

 ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Μπορεί να έχουμε περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τη θνησιμότητα στην πρώιμη ζωή, τουλάχιστον στον λεγόμενο αναπτυγμένο κόσμο, χάρη στην πρόοδο της επιστήμης και της μηχανικής. Ωστόσο, παρά την πρόοδο αυτήν, δεν έχουμε ακόμη βρει πώς να εξαλείψουμε τις επιζήμιες επιπτώσεις της ίδιας της γήρανσης. Η γήρανση αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την επιστήμη. Μέχρι το 2050, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, αναμένεται να διπλασιαστεί, λόγω της προόδου της ιατρικής. Η κατανόηση όμως του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να διατηρήσουμε τον εαυτό μας σε καλή κατάσταση παρά την ηλικία μας γίνεται όλο και πιο σημαντική.
«Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι, ακόμη και στις πιο φτωχές χώρες, ζουν περισσότερο», όπως ανέφερε η δρ Margaret Chan, Γενική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να διασφαλίσουμε αυτά τα επιπλέον χρόνια να είναι υγιή, ουσιαστικά και αξιοπρεπή. Κάτι τέτοιο, δεν θα είναι μόνο καλό για τους ανθρώπους της μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και για την κοινωνία στο σύνολό της».
Μια πρόσφατη, νέα μελέτη σε ποντίκια, που δημοσιεύθηκε στο Nature, αποκαλύπτει ότι τα βλαστοκύτταρα (τύπος κυττάρου που μπορεί να εξελιχθεί σε πολλούς άλλους τύπους) σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου είναι αυτά που ρυθμίζουν τη γήρανση. Η ομάδα κατάφερε ακόμη να επιβραδύνει και να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης με τη μεταμόσχευση ή τη διαγραφή βλαστικών κυττάρων στην περιοχή.
Τα ευρήματα της έρευνας, που έγινε σε ποντίκια, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες τεχνικές για την προστασία απέναντι σε ασθένειες οι οποίες σχετίζονται με γήρανση, αλλά και για μεθόδους αύξησης της διάρκειας ζωής. Το σχετικό paper δημοσιεύτηκε στις 26 Ιουλίου 2017 στο Nature.

Οι ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής «Άλμπερτ Άινσταϊν» στη Νέα Υόρκη έδειξαν ότι η αναστολή της δράσης μιας ουσίας στον υποθάλαμο βελτίωσε την υγεία και αύξησε κατά 20% τη διάρκεια ζωής των πειραματόζωων. Ο υποθάλαμος ήταν γνωστό ότι ρυθμίζει σημαντικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης, της αναπαραγωγής και του μεταβολισμού. Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Nature το 2013, οι ερευνητές του Κολεγίου έκαναν την εκπληκτική διαπίστωση ότι ο υποθάλαμος ρυθμίζει επίσης τη γήρανση σε όλο το σώμα.
Τώρα, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ποια είναι αυτά τα κύτταρα στον υποθάλαμο που ελέγχουν τη γήρανση: ένας μικροσκοπικός πληθυσμός ενήλικων νευρικών βλαστικών κυττάρων, τα οποία ήταν γνωστό ότι είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό νέων εγκεφαλικών νευρώνων.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι ο αριθμός των υποθαλαμικών νευρικών βλαστοκυττάρων μειώνεται φυσιολογικά κατά τη διάρκεια ζωής ενός θηλαστικού και αυτή η πτώση επιταχύνει τη γήρανση», λέει ο συγγραφέας Dongsheng Cai, MD, Ph.D., καθηγητής μοριακής φαρμακολογίας στο Einstein. «Ανακαλύψαμε επίσης ότι τα αποτελέσματα αυτής της απώλειας δεν είναι μη αναστρέψιμα. Με την αναπλήρωση αυτών των βλαστικών κυττάρων ή των μορίων που παράγουν είναι δυνατό να επιβραδυνθούν και ακόμη και να αντιστραφούν διάφορες πτυχές της γήρανσης σε όλο το σώμα».
[...................]
Συνεχίστε την ανάγνωση:

Βρήκαν το «κλειδί» για τη γήρανση και την αύξηση της διάρκειας ζωής;

 

H  ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ

Ένα θαυμάσιο  animation  του Παναγιώτη Παππά βασισμένο σε μια ιστορία του Λευκάδιου Χερν, όπου ένα ζευγάρι ηλικιωμένων πίνει νερό από την πηγή της νιότης. Κι ενώ τα αποτελέσματα του αναζωογονητικού υγρού πάνω στον άνδρα είναι "φυσιολογικά", στην άπληστη γυναίκα του έχουν κωμικοτραγική  επίδραση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Le Concert Spirituel: Baroque music at the time of Louis XV |Savall & Le Concert des Nations

Do you love Baroque music played on period instruments? Are you curious about pieces by Arcangelo Corelli, Georg Philipp Telemann and Jean-P...