«Ταξίδι στον ισπανικό μαγικό ρεαλισμό» μέσα από τα αλλόκοτα ζωγραφικά έργα του Ντίνο Βαλς
Ένα κείμενο για την την τολμηρή τέχνη ενός μεγάλου καλλιτέχνη, έργα του οποίου είδαμε στο Μουσείο Φρυσσίρα, το 2011«Ένα έργο τέχνης ζυγίζει τόσο όσο ο όγκος ασυνείδητου που εκτοπίζει», έχει πει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, γεννημένος το 1959 στη Σαραγόσα και σήμερα ζει και εργάζεται στη Μαδρίτη.[....]
Ο ρεαλισμός του Ντίνο Βαλς διακρίνεται από μια ακραία αληθοφάνεια, γεγονός που τον κάνει να περνά τα όρια της πραγματικότητας και να γίνεται φαντασιακός. Κατά τον Ισπανό τεχνοκριτικό Φερνάντο Κάστρο Φλόρες, ο ζωγράφος δεν είναι τόσο ρεαλιστικός, όσο καλλιτέχνης με τεράστια εννοιολογική ένταση που σχεδιάζει σχολαστικά τις συνθέσεις του και καταφέρνει ένα έργο το οποίο δεν αφήνει αδιάφορο τον θεατή. Το έργο του, μεγάλης τεχνικής ακρίβειας, δημιουργημένο αποκλειστικά στο εργαστήριο, προσεγγίζει ζητήματα όπως είναι οι αλχημιστικές διαδικασίες, η θρησκευτική εικονογραφία, οι λαβύρινθοι του μυαλού, οι υπαρξιακές ανησυχίες.
Ο Ντίνο Βαλς μέσω της επιφάνειας του γυμνού σώματος, κυρίως γυναικείου, χωρίς όμως ερωτισμό, ενδιαφέρεται σαν ένας άλλος Φρόιντ να φέρει σε πρώτο πλάνο έναν εσωτερικό κόσμο, ψυχικά ταραγμένο.Το χειρουργικό βλέμμα του καλλιτέχνη (συμπτωματικά έχει πτυχίο Ιατρικής και Χειρουργικής) εντοπίζει και φέρνει στην επιφάνεια το σκοτεινό τέρας που κρύβεται μέσα στον άνθρωπο.
Τα πιο όμορφα, σχεδόν αγγελικά σώματα στα έργα του είναι πληγωμένα. Δεν διστάζει να ανατρέξει στην αισθητική του όψιμου γοτθικού ρυθμού και της Αναγέννησης, στη μανιεριστική σύνθεση ή στην προραφαηλιτική ζωγραφική, κατορθώνοντας όμως να διαμορφώνει ένα ύφος προσωπικό.
Έτσι κι αλλιώς το έργο του Ντίνο Βαλς αποτελεί μια πρόκληση. «Μοιάζει με έναν γοητευτικό λαβύρινθο, στην είσοδο του οποίου μια Σειρήνα καλεί με το μελωδικό της τραγούδι τον θεατή σε ένα συναρπαστικό ταξίδι αυτογνωσίας ή αυτοκαταστροφής», όπως αναφέρει η επιμελήτρια Χριστίνα Σωτηροπούλου.
Δήμητρα Ρουμπούλα
Πηγή: ethnos.gr/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου