Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2015

Μια δημιουργική και πρωτότυπη πρόταση κουρέματος του Χρέους μας

Μείωση του ελληνικού χρέους με διανομή κουπονιών προτείνει Γαλλίδα ακαδημαϊκός

Δημοσιεύθηκε:
ACROPOLIS GREECE
Σε ιστορικές στιγμές απαιτούνται καινοτόμες λύσεις, υποστηρίζει η Γαλλίδα ακαδημαϊκός Béatrice Majnoni Intignano  

η οποία σε άρθρο της στην εφημερίδα Les Echos εκτός από τη φορολόγηση των καταθέσεων στο εξωτερικό και της εκκλησιαστικής περιουσίας, προτείνει και την έκδοση κουπονιών τα οποία θα μοιραστούν σε όλους τους Ευρωπαίους, οι οποίοι στη συνέχεια θα μπορούν να τα εξαργυρώσουν με προϊόντα και υπηρεσίες στην Ελλάδα.
Η Γαλλίδα ακαδημαϊκός διερωτάται πως είναι δυνατόν να απειλείται το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα από την Ελλάδα, μια χώρα με 11 εκατομμύρια κατοίκους, η οποία αντιπροσωπεύει το 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Η ίδια εκτιμά πως είναι ανέφικτη η αποπληρωμή του χρέους, το οποίο προκλήθηκε και επιβαρύνει τους Ευρωπαίους, όπως τονίζει, από απερίσκεπτες αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τις ελληνικές ελίτ.
Ακόμη η Béatrice Majnoni Intignano ασκεί κριτική για το γεγονός ότι σε μια χώρα που οι πολίτες της υποφέρουν από την ανεργία και τη δραματική μείωση των μισθών, κάποιοι έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό, λέγοντας πως στην Ελβετία βρίσκονται 100 δισεκατομμύρια ευρώ προερχόμενα από την Ελλάδα.
Ένα πρόγραμμα επιστροφής των χρημάτων με τη βοήθεια των ελβετικών τραπεζών, θα ήταν ευπρόσδεκτο, τονίζει στο άρθρο της και παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη να φορολογηθεί η εκκλησία.
Όπως σχολιάζει τα περιουσιακά στοιχεία της Ορθόδοξης εκκλησίας ξεπερνούν τα 600 δισεκατομμύρια ευρώ και σημειώνει πως δεν έχουν φορολογηθεί εδώ και πολύ καιρό.
Η Béatrice Majnoni Intignano προτείνει να υπάρξει ένας ειδικός φόρος που θα αφορά στις πωλήσεις χρυσού ή ακίνητης περιουσίας και όπως χαρακτηριστικά λέει, η Καθολική Εκκλησία υπέστη πολύ χειρότερα κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.
Η κριτική της δεν σταματά εκεί και καταφέρεται κατά των ξενοδόχων, εστιατόρων, εμπόρων που φοροδιαφεύγουν, ενώ δεν αφήνει ούτε τους Έλληνες εφοπλιστές, καθώς διερωτάται γιατί δεν συμμετέχουν στη σωτηρία της χώρας.

Το ζητούμενο, επισημαίνει, είναι πώς θα μετατραπεί σε νόμισμα το ελληνικό χρέος και πώς αυτό θα διανεμηθεί με τη μορφή της αγοραστικής δύναμης στους Ευρωπαίους πιστωτές, αλλά και παράλληλα να δοθεί η ευκαιρία στους Έλληνες οφειλέτες να παράξουν εισοδήματα.
Το χρέος αυτό είναι πράγματι ένα χρέος των Ευρωπαίων φορολογουμένων των οποίων οι χώρες είναι εγγυητές, λέει η ακαδημαϊκός , η οποία εκτιμά πως το ελληνικό χρέος αντιστοιχεί σε 1.000 ευρώ - ανά Ευρωπαίο πολίτη, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.
Προτείνω, συνεχίζει η Béatrice Majnoni Intignano, να δημιουργηθούν κουπόνια που θα διανεμηθούν σε κάθε Ευρωπαίο.
Διευκρινίζει δε, πως με κουπόνια που θα αντιστοιχούν σε 500 ευρώ ένας Γάλλος θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει στην Ελλάδα για αγορές προϊόντων - ελαιόλαδο, τυρί, κρασί ή υπηρεσίες, ή παραμονή σε ενοικιαζόμενα σπίτια, αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, ακόμη και για ενοικίαση σκαφών.
Όπως λέει τα κουπόνια αυτά θα έχουν διάρκεια πέντε χρόνια και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ή όλα μαζί για μεγάλες αγορές.
Η αγορά θα καθορίσει την αξία τους σε σχέση με την ικανότητα των Ελλήνων να ανταποκριθούν στη ζήτηση.
Μετά από τη χρήση τους θα συλλέγονται από τις ελληνικές τράπεζες και την κεντρική τράπεζα της χώρας και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ακυρωθεί μέρος του χρέους ή να αναχρηματοδοτηθεί μακροχρόνια από την ΕΚΤ.
Η λύση αυτή θα προσέφερε μια σημαντική αγοραστική δύναμη στους Ευρωπαίους θα αύξανε τη ζήτηση και θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας για τους Έλληνες, υποστηρίζει στο άρθρο της στην εφημερίδα Les Echos η Ιntignano.
Η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με την ανάλυση, θα μπορούσε επίσης να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμά της, να επαναπροσλάβει εργαζόμενους, να αυξήσει συντάξεις και να πληρώσει μέρος των δαπανών της με κουπόνια.
Η Béatrice Majnoni Intignano εκτιμά πως η πρότασή της δεν είναι ουτοπική και διαφωνεί με κάθε ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους, που θα προκαλούσε απρόβλεπτες εντάσεις στην Ευρωζώνη.
Τέλος, προτρέπει προς την υιοθέτηση μιας δημιουργικής και πρωτότυπης προσέγγισης που θα ενεργοποιήσει τον ενθουσιασμό όχι μόνο των Ευρωπαίων αλλά και των Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

♫ Tu Bella Ca' Lu Tieni-Oμορφούλα μου εσύ, με το στρογγυλό στήθος/Σε λένε Μαρία, τόσο όμορφο όνομα / Σου το έδωσε η Μαντόνα

L'arpeggiata – Tu bella ca lu tieni lu pettu tundu (Tarantella) Συνθέτης :Pino De Vittorio(1954 ) ...