Σε δραστικά μέτρα για τα τραπεζοκαθίσματα προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης
Κάτια Γερακαρίτου,
Μακεδονία , 12 Δεκεμβρίου 2014
Σε μια προσπάθεια να βάλει
φρένο στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί κυρίως στο κέντρο της πόλης ο
δήμος Θεσσαλονίκης προωθεί νέο κανονιστικό πλαίσιο επιβολής διοικητικών
κυρώσεων
Σκληρότερη στάση απέναντι στους καταστηματάρχες που αυθαιρετούν συστηματικά με τα τραπεζοκαθίσματα υιοθετεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος προχωρά στην αυστηροποίηση του κανονιστικού πλαισίου.
Σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί κυρίως στο κέντρο της πόλης, το οποίο βρίσκεται στο «έλεος των παρανομούντων επιχειρηματιών», η δημοτική αρχή προωθεί νέο κανονιστικό πλαίσιο επιβολής διοικητικών κυρώσεων σε βάρος παραβατικών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Συγκεκριμένα, στις κυρώσεις τις οποίες προωθεί ο δήμος προβλέπεται ανάκληση της άδειας χρήσης κοινοχρήστου χώρου. Σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Εξυπηρέτησης Επιχειρηματία, η οποία εγκρίνεται σήμερα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης, η άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου θα ανακαλείται, εφ' όσον μετά την επιβολή των δύο προστίμων εντός ενός ημερολογιακού έτους, διαπιστωθεί εκ νέου παράβαση.
Η ανακληθείσα άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου θα χορηγείται εκ νέου από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους, εφ' όσον διαπιστωθεί από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα η συμμόρφωση του καταστήματος. Αρμόδια όργανα για τη διενέργεια ελέγχων και τη διαπίστωση παραβάσεων που αφορούν αυθαίρετη κατάληψη κοινοχρήστου χώρου, είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι καθώς και η αστυνομία.
Μέχρι σήμερα, ο δήμος Θεσσαλονίκης μετά την επιβολή δύο προστίμων, προχωρούσε στην απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων. Ωστόσο, το μέτρο αυτό δεν φαίνεται ότι πτόησε ορισμένους καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι εξακολουθούν να καταπατούν τον δημόσιο χώρο. «Παρά τις προαναφερθείσες ενέργειες, καθώς και τις επανειλημμένες συστάσεις που έχουν γίνει προς τους καταστηματάρχες, δεν έχει επιτευχθεί ο επιθυμητός βαθμός συμμόρφωσης των καταστημάτων προς τους όρους και προϋποθέσεις κατάληψης του δημόσιου χώρου, οι οποίοι έχουν οριστεί από τη Δημοτική Αρχή» σημειώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης.
Για την κατάσταση με τα τραπεζοκαθίσματα, ο δήμος δέχεται συνεχώς καταγγελίες δημοτών. Μάλιστα, η δημοτική αρχή έχει αποστείλει κατ' επανάληψη στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης καταστάσεις με καταστήματα τα οποία αυθαιρετούν κατ' εξακολούθηση αναφορικά με τις άδειες χρήσης κοινοχρήστων χώρων, για την άσκηση ενεργειών αρμοδιότητος του.
Γι΄ αυτό το λόγο η δημοτική αρχή προχωρά στην έκδοση κανονιστικής Απόφασης, προκειμένου να ρυθμιστούν θέματα γενικών αρχών χορήγησης αδειών χρήσης κοινοχρήστων χώρων, καθώς και για τη λήψη μέτρων σε περίπτωση επαναλαμβανόμενης αυθαίρετης χρήσης εκ μέρους καταστημάτων και επιχειρήσεων. Μετά την έγκριση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, το θέμα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Στη συνέχεια, η νέα κανονιστική διάταξη θα πρέπει να αποσταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τον έλεγχο μονιμότητας. Πάντως η δημοτική αρχή, είναι αποφασισμένη να ζητήσει εκ νέου μέσω της ΚΕΔΕ την τροποποίηση του νόμου για τις γενικές αρχές χορήγησης αδειών.
Γενικές αρχές χορήγησης αδειών κοινοχρήστων χώρων
1. Για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, εμπορευμάτων κ.α. σε κοινόχρηστο χώρο απαιτείται η εκ των προτέρων έκδοση άδειας χρήσης κοινοχρήστου χώρου από τη Δημοτική αρχή.
2. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να κάνουν χρήση κοινόχρηστου χώρου οφείλουν να καταθέσουν αίτηση με πλήρη στοιχεία.
3. Η άδεια χορηγείται με Απόφαση Δημάρχου ύστερα από την καταβολή του αναλογούντος τέλους.
4. Δεν χορηγείται άδεια χρήσης Κοινοχρήστων χώρων σε καταστήματα και επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί σε εξόφληση ή ρύθμιση κάθε μορφής καθυστερούμενων οφειλών προς το Δήμο, ή δεν είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων της ρύθμισης στην οποία έχουν υπαχθεί.
5. Για τη χορήγηση της άδειας απαιτείται, μεταξύ των υπολοίπων δικαιολογητικών, η προσκόμιση του σχετικού σχεδιαγράμματος στο οποίο αποτυπώνεται ο υπό κατάληψη χώρος, το οποίο θεωρείται από τον αρμόδιο υπάλληλο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.
6. Τυχόν χρήση του κοινοχρήστου χώρου πριν την έκδοση της προβλεπόμενης άδειας θεωρείται αυθαίρετη.
7. Η άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου είναι ετήσια και λήγει στις 31/12 εκάστου έτους ανεξαρτήτως του χρόνου έκδοσης της.
8. Καθιερώνεται άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου μικρής διάρκειας, η οποία χορηγείται με Απόφαση Δημάρχου για περιορισμένο χρονικό διάστημα, με αποκλειστικό σκοπό την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, εγκαινίων, βαφτίσεων κ.α. Προϋπόθεση για την έκδοση της συγκεκριμένης άδειας είναι η καταβολή του προβλεπόμενου για τέτοιες δραστηριότητες τέλους, έτσι όπως αυτό ορίζεται στη σχετική κανονιστική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου «περί καθορισμού των τελών».
Επιβολή κυρώσεων
1. Όργανα Διενέργειας ελέγχων και διαπίστωσης παραβάσεων
Αρμόδια όργανα για τη διενέργεια ελέγχων και τη διαπίστωση παραβάσεων που αφορούν αυθαίρετη κατάληψη κοινοχρήστου χώρου, είναι οι Δημοτικοί υπάλληλοι στους οποίους έχει ανατεθεί η εν λόγω αρμοδιότητα με Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και τα όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.)
2. Ανάκληση άδειας χρήσης κοινοχρήστου χώρου.
Η άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου ανακαλείται, εφ' όσον μετά την επιβολή των δύο (2) προστίμων εντός ενός (1) ημερολογιακού έτους, τα οποία προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 26 παρ. 5 του Ν. 1828/1989, διαπιστωθεί εκ νέου παράβαση αυθαίρετης χρήσης του κοινόχρηστου χώρου. Το καταβληθέν τέλος για τη χορήγηση άδειας κοινοχρήστου χώρου, δεν επιστρέφεται σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας, ακόμα και στην περίπτωση που λάβει χώρα ανάκληση αυτής πριν του χρόνου λήξης της.
Ανακληθείσα άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου χορηγείται εκ νέου από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους, εφ' όσον διαπιστωθεί από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα η συμμόρφωση του καταστήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου