Δευτέρα, Δεκεμβρίου 01, 2014

Ο Αναγνώστης τώρα και σε έντυπη μορφή!

ayto

Με μια ανέκδοτη συνέντευξη του Νίκου Εγγονόπουλου που θα συζητηθεί, καθώς ο συγγραφέας εξομολογείται μύχιες σκέψεις για ανθρώπους που τον πλήγωσαν κυκλοφόρησε  η ετήσια έντυπη έκδοση του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης από τις εκδόσεις Gutenberg με τα καλύτερα της χρονιάς.
Ο Αναγνώστης εμπεριέχει μιαν αντίφαση: παρ’ ότι ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο, αναφέρεται, κατά κύριο λόγο, στο βιβλίο υπό την έντυπη μορφή του. Αυτή ακριβώς η αντίφαση παρακίνησε τη Συντακτική του Επιτροπή να επιδιώξει την παρούσα έκδοση, που περιέχει μια επιλογή από τα καλύτερα δημοσιεύματα της χρονιάς που πέρασε.  Από την πληθώρα ύλης του Αναγνώστη επιλέχθηκαν κείμενα θεματικών αναφορών, που καθιστούν την έκδοση χρηστική και στο μέλλον.
Στο τεύχος δημοσιεύονται μια σειρά κειμένων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά, όπως η (τελευταία, ίσως) συνέντευξη του Νίκου Εγγονόπουλου.  Ο Νίκος Εγγονόπουλος μιλάει για του «άσπονδους» φίλους του, τους πραγματικούς φίλους του, τη σχέση του με την ορθοδοξία, το βυζάντιο, τους ομοφυλόφιλους, την αριστερά και για  γεγονότα που τον στοίχειωσαν.
Επίσης δημοσιεύεται η προσωπική κατάθεση του Δημήτρη Ραυτόπουλου για την εμπειρία του ως ενός εκ των ιδρυτών και μέλους της συντακτικής ομάδας της Επιθεώρησης Τέχνης απαντώντας στους τότε και αλλά και στους σημερινούς επικριτές της προσπάθειας τους.
Στο ίδιο τεύχος συνυπάρχουν ένας διάλογος για τη λογοτεχνία του φανταστικού (Κ.Καλτσάς,  Α.Μπασκόζος), θέματα που αφορούν την ανάγνωση (Βενετία Αποστολίδου, Θ.Καράβατος), για τη σημερινή κρίση και τη σχέση της με τη συγγραφική δημιουργία (Ε.Γαραντούδης, Β. Χατζηβασιλείου, Ν.Βλαντής, Α.Μαντόγλου, Κατερίνα Σχινά), για τον Πίντσον στην Ελλάδα (Γ.Μαραγκός), για το αστυνομικό μυθιστόρημα (Ε.Χουζούρη, Γ. Νικολόπουλος, Φ.Φιλίππου), αναμνήσεις από το Χάρβαρντ του Στρατή Χαβιαρά, τα σπίτια των συγγραφέων της Λίλας Κονομάρα, ταξιδιωτικά (Α.Βιστωνίτης, Νίκη Τρουλλινού, Γ.Βέης).
Στα παιδιά απευθύνεται ο Τίτος Πατρίκιος γράφοντας «τι χρησιμεύει η ποίηση», ενώ προβλήματα της λογοτεχνίας για παιδιά θίγουν η Μαρίζα Ντεκάστρο και η Ελένη Σβορώνου. Για τη σχέση μουσικής ροκ, τζαζ και λογοτεχνίας γράφουν ο Θανάσης Μήνας και ο Σάκης Παπαδημητρίου, για τη σχέση κινηματογράφου και λογοτεχνίας ο Γιώργος Παναγιωτάκης,  για την ιστορία ο Σ.Κακουριώτης, για το θέατρο η Όλγα Σελλά, ενώ την επικαιρότητα σχολιάζουν οι ανταποκριτές του περιοδικού στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

«Αντισημιτισμός», η νέα «συκοφαντία του αίματος»;

Macro Τάσος Κωστόπουλος: ...