Σάββατο, Νοεμβρίου 08, 2014

Ταξίδι μες στο καταχείμωνο

 
Ο Σούμπερτ (Φραντς Σούμπερτ - Βικιπαίδεια/ 1797-1828) συνέθεσε τα είκοσι τέσσερα τραγούδια τού κορυφαίου φωνητικού έργου του την προτελευταία χρονιά της ζωής του, αξιοποιώντας το ρομαντικό ποιητικό λόγο του Γερμανού ποιητή και ενθουσιώδη φιλέλληνα Βίλχελμ Μίλερ (1794-1827) -και οι δύο αποδήμησαν τόσο νέοι! Το αέναο ταξίδι -ο αιώνιος οδοιπόρος- και ο ανεκπλήρωτος έρωτας, δύο βάσανα γύρω από τα οποία χτίστηκε ο ποιητικός λόγος του Μίλερ, βρήκαν στη μουσική του Σούμπερτ τον ιδανικό σύντροφο και μαζί πήραν το δρόμο προς την αθανασία. Τέτοιο συνταίριασμα λόγου και μουσικής πολύ σπάνια συναντιέται. 
 
Το ανυπέρβλητο αυτό έργο φωνητικής τέχνης των Μίλερ και Σούμπερτ υπήρξε -και είναι- διαρκής πηγή έμπνευσης: για ζωγράφους, λογοτέχνες, χορογράφους, για κάθε λογής υπηρέτες των τεχνών, κυρίως για κάθε λογής μουσικούς. Υπάρχουν κι άλλες ενορχηστρωμένες ή μεταγραμμένες εκδοχές ολόκληρου του έργου ή μεμονωμένων τραγουδιών του, έως και αβανγκάρντ τζαζ εκδοχή του υπάρχει! Και οι δισκογραφημένες ερμηνείες του; Δεκάδες λυρικοί καλλιτέχνες έχουν καταθέσει -και συνεχώς καταθέτουν- το σπαραγμό της φωνής και της ψυχής τους προκειμένου να πλησιάσουν το δημιουργικό πόνο του.
Ο επιφανέστερος ερμηνευτής του λιντ, Γερμανός βαρύτονος Ντίτριχ Φίσερ-Ντισκάου, φέρ' ειπείν, το δισκογράφησε επτά φορές! Και οι επί σκηνής συγκλονιστικές ερμηνείες του, που τελειωμό δεν έχουν; Ποιος μπορεί να λησμονήσει το ανέσπερο προσκύνημα της μεσοφώνου Κρίστα Λούντβιχ στη Μαρία Κάλλας, που έγινε με θυμίαμα το έργο αυτό; (Ηρώδειο, 18 Σεπτεμβρίου 1988, με άξιο συνοδοιπόρο τον πιανίστα Τσαρλς Σπένσερ.)
Γιώργος Μονεμβασίτης , 9/7/14. Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ No Cap: 2 Υears of Light Ντοκιμαντέρ 2024 (ΕΓΧΡ.) Σκηνοθεσία: Ντένης Ηλιάδης Το No Cap ακολουθε...