"Αι αμαρτίαι γονέων" είναι κληρονομικές...
Στα παιδιά αρέσει πολύ να μιμούνται τους μεγάλους. Τους αρέσει να κάνουν ότι ψωνίζουν σαν μεγάλοι, να ντύνονται με τα ρούχα τους, να αντιγράφουν τον τρόπο ομιλίας τους, ακόμα και τις κινήσεις τους. ΄Οπως αναφέρουν Τα Νέα (29.07.2009), σύμφωνα με την οικογενειακή σύμβουλο και ψυχολόγο κ. Έφη Σαρηγιαννίδου, αυτό συμβαίνει επειδή οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπα προς μάθηση και αυτόματα μετατρέπονται σε πρότυπα προς μίμηση. «Το παιδί γνωρίζει τον κόσμο μέσα από τα μάτια των γονιών. Βλέπει, ακούει και μαθαίνει από αυτούς. Ό, τι υπάρχει μέσα στο σπίτι είναι εικόνα για το παιδί, από μία γκριμάτσα του πατέρα μέχρι το άγγιγμα της μητέρας όταν κοιμάται», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ήδη από την περίοδο της κύησης και μέχρι τα έξι του χρόνια το παιδί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους γονείς. «Μέσα από τα έργα των γονιών χτίζονται οι αξίες των παιδιών. Ωστόσο, πιο πολύ “μιλάει” μέσα τους αυτό που ζουν παρά αυτό που τους λένε», επισημαίνει η οικογενειακή σύμβουλος.
Τα παιδιά είναι επηρεασμένα από το σπίτι τους κυρίως στην Α΄ και λιγότερο στη Β΄ Δημοτικού, «είναι ο καθρέφτης της οικογένειας. Πάρα πολλές φορές μου έχει τύχει στην πρώτη συνάντηση με τους γονείς των παιδιών της Α΄ Δημοτικού, την εικόνα που βλέπω όλο τον προηγούμενο καιρό σε ένα παιδί να τη βλέπω ακριβώς και στον γονιό του. Πολύ ευγενικό παιδί, πολύ ευγενικοί και οι γονείς του», αναφέρει η δασκάλα κ. Αγγελική Μερκούρη.
Μετά την ηλικία των έξι ετών το παιδί, παρ΄ ό,τι εξακολουθεί να επηρεάζεται από τους γονείς, πηγαίνοντας στο σχολείο συναντά και άλλους παράγοντες που είναι ικανοί να αποτελέσουν με τη σειρά τους πρότυπα προς μίμηση. «Ένα παιδί που βλέπει τον πατέρα του να χτυπάει τη μάνα του, σχηματίζει ένα συγκεκριμένο πρότυπο στο μυαλό του. Όταν πάει σχολείο όμως κι έχει έναν δάσκαλο ο οποίος είναι φιλικός και συζητήσιμος, θα γνωρίσει ένα καινούργιο πρότυπο. Τότε, το παιδί θα είναι σε θέση να ξεκαθαρίσει μέσα του και να διαμορφώσει σιγά σιγά το δικό του ανδρικό πρότυπο», τονίζει η κ. Σαρηγιαννίδου.
«Δεν κάνω παρέα με Αλβανούς», είπε κάποτε ένας μαθητής στην κ. Μερκούρη, αναφερόμενος σε συμμαθητή του. Όταν εκείνη αναζήτησε τα αίτια, έλαβε την εξής απάντηση: «Η μαμά μού το έχει πει, δεν κάνει ούτε κι εκείνη». Ωστόσο, ακόμα και η μαθησιακή συμπεριφορά ενός παιδιού μπορεί να υποδηλώσει την κατεύθυνση που του δίνεται από την οικογένεια. «Κάποια παιδιά έχουν γραμμή από το σπίτι να “φαίνονται” μέσα στην τάξη. “Εσύ θέλω να είσαι ο πρώτος”, λέει ο πατέρας και το παιδί προσπαθεί με κάθε τρόπο να γίνει το επίκεντρο», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μερκούρη.
Αναστρέψιμα είναι, σύμφωνα με την οικογενειακή σύμβουλο, τα αρνητικά πρότυπα που μπορεί να δώσει ένας γονιός στο παιδί του. «Το περιβάλλον επηρεάζει, αλλά δεν καθορίζει» προσθέτει, ενώ επισημαίνει ότι από τον άνθρωπο δεν χάνεται ποτέ το δικαίωμα της επιλογής. «Ανεξάρτητα από τις παιδικές εμπειρίες του, ο ενήλικος έχει ελεύθερη βούληση και μπορεί να πει όχι», λέει η κ. Σαρηγιαννίδου.
Όπως επισημαίνει όμως η οικογενειακή σύμβουλος κ. Σαρηγιαννίδου, το πιο σημαντικό για τους γονείς είναι να είναι ο εαυτός τους. Να μην προσποιούνται, γιατί το παιδί βλέπει τα πάντα. Μπορεί να είναι χαριτωμένο για τους γονείς, όπως λένε οι ειδικοί, όταν το παιδί τους αρχίζει να μιμείται όσους βρίσκονται γύρω του. Ωστόσο, θα πρέπει να ανησυχήσει την οικογένεια όταν ο μικρός αρχίζει να υιοθετεί κυρίως τις κακές συνήθειες των γονιών του. Αμερικανικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά έχουν ως πρότυπο τους γονείς στις καλές αλλά και στις κακές τους στιγμές.
Ενδεικτική είναι μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ντάρμουθ της Αμερικής, η οποία δείχνει ότι τα παιδιά ακόμη και στην ηλικία των 2 ετών επηρεάζονται από τις επιβλαβείς συνήθειες των γονιών τους, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Πήραν μάλιστα παιδιά ηλικίας από 2 έως 6 ετών και τα έβαλαν να κάνουν εικονικά ψώνια. Σε κάθε παιδί είπαν να διαλέξει ανάμεσα σε 73 προϊόντα που υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ. Το αποτέλεσμα ήταν οι μικροί συμμετέχοντες να επιλέγουν πρώτα τσιγάρα κι έπειτα μπίρες και κρασί.
Ακόμη και στη διατροφή μιμούνται τα παιδιά τους γονείς. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε σε ιατρικό περιοδικό για τα παιδιά και τους εφήβους, όσοι γονείς έτρωγαν λαχανικά έβλεπαν και τα παιδιά τους να υιοθετούν την ίδια συνήθεια. Αντίθετα, οι ενήλικοι που επέλεγαν για το τραπέζι φαγητά πλούσια σε ζάχαρη και αλάτι διαπίστωναν ότι και τα μικρά τους έδειχναν την ίδια προτίμηση.
e-paideia.net
5 σχόλια:
Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε πως συμπεριφερόμαστε μπροστά στα παιδιά μας καθώς όπως πολύ σωστά λέει το άρθρο, εκείνα μας μιμούνται. Πολύ ενδιαφέρον το πείραμα που διεξήχθη και ανάλογα και τα αποτελέσματα του. Η σωστή διαπαιδαγώγηση φαίνεται ότι συμβάλλει τα μέγιστα στο τι τρόπο ζωής θα ακολουθήσει το παιδί αργότερα.
Το ίδιο ισχύει και για τις κακές συνήθειες του καπνίσματος και του ποτού. Ανεύθυνο κατά τη γνώμη μου το κάπνισμα μπροστά στα παιδιά μας. Εκτός του ότι το λαμβάνουνε σαν μια εικόνα που αργότερα μπορεί να ακολουθήσουνε, είναι και το θέμα της βλαβερής συνέπειας του καπνού, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι έχει επιπτώσεις στους άλλους ακόμη κι αν δεν καπνίζουνε. Πόσο μάλλον στα παιδιά…
Συμφωνώ απολύτως μαζίσου!
Δεν ξέρεις τι ενοχές έχουμε εγώ και η γυναίκα μου για λάθη και παραλείψεις στην αγωγή των παιδιών μας, μολονότι τα καμαρώνουμε τώρα για ένα σωρό λόγους.
Ο ξερωλισμός όμως και η ανευθυνότητά μας
άφησαν πάνω τους κάποια σημάδια, που τώρα πρέπει να τα εξαλείψουν.
Κάλλιο, λοιπόν, το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν...
Χαίρομαι ιδιαίτερα που τουλάχιστον υπάρχουν και γονείς οι οποίοι αλλάζουνε και προσπαθούν να δώσουνε στο παιδί τους το καλύτερο. Δε χρειάζεται να έχετε ενοχές, το ότι μπορέσατε και διορθώσατε ότι πιστεύατε πως δεν ήτανε σωστό είναι από μόνο του μια μεγάλη επιτυχία. Συγχαρητήρια και σε σένα και στη γυναίκα σου γι’ αυτό και είμαι σίγουρος πως έχετε πολύ πιο πολλούς λόγους να τα καμαρώνετε από τα όποια «σημάδια» και αν άφησαν λάθη του παρελθόντος.
Το γεγονός ότι έκοψαν από μόνα τους το κάπνισμα και έγιναν φανατικοί αντίπαλοί του είναι ένας επιπλέον λόγος για να τα καμαρώνουμε...
Η σωστή διαπαιδαγώγηση φαίνεται πως απέδωσε καρπούς. Μπράβο πραγματικά!
Δημοσίευση σχολίου