Πέμπτη, Ιουλίου 30, 2009

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ "ΕΡΕΥΝΕΣ"


Η ΕΙΔΗΣΗ
Τα ίδια διατροφικά οφέλη με τα κανονικά τρόφιμα έχουν τα βιολογικά, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Όπως επισημαίνει η έρευνα, αν και οι καταναλωτές πληρώνουν αρκετά υψηλότερες τιμές για να αγοράσουν βιολογικά προϊόντα, τα τελευταία δεν έχουν ουσιαστική διαφορά από τα κανονικά, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων, όπως η βιταμίνη C, ο σίδηρος και το ασβέστιο.

Ανάλογο είναι το συμπέρασμα όσον αφορά το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά που παράγονται με βιολογικό/οργανικό τρόπο. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, «όπως προκύπτει από την ανάλυση, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία ένδειξη που να υποστηρίζει την προτίμηση υπέρ των βιολογικών σε σχέση με τα συμβατικά τρόφιμα στη βάση της διατροφικής ανωτερότητάς τους».
Όμως οι επιστήμονες αναφέρουν ότι δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τις ανιχνεύσεις ζιζανιοκτόνων , φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων πάνω στα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.
Οι αναμενόμενες αντιδράσεις στα συμπεράσματα της έρευνας ήταν άμεσες. Η Soil Association, πρωτεργάτης στην ανάπτυξη των βιολογικών τροφίμων διεθνώς, δήλωσε απογοητευμένη, επέκρινε τη νέα μελέτη και ζήτησε να υπάρξει καλύτερη έρευνα πάνω στο θέμα. Κατά την Ένωση, η νέα έρευνα δεν έλαβε υπόψη της σχεδόν καμία από τις υπάρχουσες μελέτες που συγκρίνουν τα διατροφικά οφέλη των βιολογικών και των συμβατικών προϊόντων. Επεσήμανε επίσης ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκείς έρευνες πάνω στις μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία των παρασιτοκτόνων που χρησιμοποιούνται στη συμβατική γεωργία.

Η ΑΠΟΡΙΑ

Πώς γίνεται σοβαροί, υποτίθεται, επιστήμονες
να συνεξετάζουν βιολογικά και
συμβατικά προϊόντα και
να περιορίζονται μόνο στη σύγκριση των θρεπτικών τους χαρακτηριστικών
, χωρίς να ενδιαφέρονται για
τα δηλητήρια, με τα οποία ψεκάζουν και διαποτίζουν
τα προϊόντα οι ασχολούμενοι με τη συμβατική γεωργία
και κτηνοτροφία;
Καλά, οι άνθρωποι αυτοί μας περνούν για εντελώς
ξεκούδουνους; Τι θέλουν να μας πουν; Ότι τα
κόκκινα αγκωνάρια που που μας πλασάρουν στη λαϊκή
είναι τομάτες ή οι πρησμένοι όρχεις προέλευσης
Μανωλάδας είναι φράουλες;


Η ΥΠΟΨΙΑ

Υποψιαζόμαστε ότι η έρευνα έγινε κατά παραγγελία
κάποιας πολυεθνικής εταιρείας,
που ενεργοποιείται στο χώρο της παραγωγής
και διάθεσης συμβατικών προϊόντων,
όπως τα τελευταία χρόνια γίνεται συστηματικά
στην Αγγλία.
Γνωρίζουμε ήδη ότι κάθε πιθανή έρευνα υποβάλλεται
εκ των προτέρων σε μία επιτροπή, η οποία κρίνει
τη σκοπιμότητά της .
Το μοναδικό κριτήριο για την έγκριση της έρευνας
είναι η χρηματοδότησή της από ...
ιδιωτικούς
και όχι από κρατικούς πόρους. Το κράτος λέει
κυνικά στους ερευνητές ότι , αν θέλουν να
διεξαγάγουν την έρευνά τους, τότε οφείλουν να βρουν
και τους διαθέσιμους χρηματοδότες.

Εφόσον , λοιπόν, η έρευνα κρίνεται από μία εταιρεία
ενδιαφέρουσα (δηλαδή κερδοφόρα
ως προς τα αναμενόμενα αποτελέσματά της),
τότε μόνο προχωράει.
Αλλιώς, μένει στο ράφι, έστω κι αν
υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες δημόσιου οφέλους,
έστω κι αν σωθούν εκατομμύρια άνθρωποι.
Σιγά που νοιάζεται η εταιρεία για τη ζωή μας!
Για την κονόμα νοιάζεται...

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Προσοχή στις διάφορες έρευνες που γίνονται
από αμερικάνικα και αγγλικά πανεπιστήμια.
Επειδή οι περισσότερες είναι περιορισμένους εύρους
και ιδιοτελούς ενδιαφέροντος,
δεν προσεγγίζουν σφαιρικά το αντικείμενό τους
και επομένως δε μας λένε όλη την αλήθεια.
Ποιος μας αποκλείε λ.χ. ότι η έρευνα που εξισώνει τα
βιολογικά με τα συμβατικά προϊόντα δεν
ήταν "στημένη" εκ των προτέρων από κάποια
εταιρεία , που πουλάει υβρίδια
οπωροκηπευτικών ή παράγει ζιζανιοκτόνα;
Βλέποντας λοιπόν τη στροφή
του κόσμου προς τα βιολογικά, ποιος μας εγγυάται
ότι η καλή πολυεθνικούλα μας δε λάδωσε
κάποιους φουκαράδες ερευνητές με ελαστική ηθική,
για να δουλέψουν με τους δικούς της όρους,
να δυσφημίσουν δηλαδή το κίνημα της πράσινης
επανάστασης και να ανακόψουν το ενδιαφέρον
των καταναλωτών για τα βιολογικά προϊόντα;




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Διστυχως αγαπητε,ειδικα για τη ντοματα,αν δεν ραντισεις,δεν τρως! Τρωνε οι καμπιες και η βρωμουσα. Πριν 40-50 χρονια,θειαφιζαμε και ηταν αρκετο,τωρα οχι.

Duy Huynh: δημιουργός αιθέριων χαρακτήρων που λικνίζονται μέσα σε ένα σουρεαλιστικό ή ονειρικό σύμπαν

Ο Philippe Entremont είναι ο βιρτουόζος του πιάνου που παίζει Satie και  Debussy. Η τέχνη είναι του Βιετναμέζου Duy Huynh, του οποίου οι ...