Τρίτη, Οκτωβρίου 28, 2008

Ουαί υμίν...

Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
Ο Δήμαρχος που έχτισε ένα Φαραωνικού τύπου
Δημαρχειακό Μέλαθρο
και αδιαφόρησε για τη σχολική στέγη.
Ο Δήμαρχος που αξίζει στην πόλη της μιζέριας.
Ουαί υμίν...
***

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σχολεία στο βωμό της τσιμεντοποίησης

Οικόπεδα ιδιοκτησίας της εκκλησίας, στα κεντρικότερα σημεία της Θεσσαλονίκης, δεσμευμένα για σχολεία, αποχαρακτηρίζονται με αποφάσεις των δικαστηρίων και των αρμοδίων επιτροπών του ΥΠΕΧΩΔΕ. Οδεύουν προς τσιμεντοποίηση αναφέρει η Ελευθεροτυπία (26.10.2008) και ο δήμος καταγγέλλεται ότι παρακολουθεί ως θεατής την εξέλιξη εξαφάνισης και των τελευταίων ελεύθερων χώρων για την αντιμετώπιση του πελώριου προβλήματος σχολικής στέγης. Τα οικόπεδα αυτά δεν απαλλοτριώθηκαν.
Στην καταγγελία που έγινε από τον δημοτικό σύμβουλο Ανδρέα Κουράκη (της παράταξης Μπουτάρη), αναφέρεται με «οναματεπώνυμο» η θέση και το εμβαδόν του κάθε οικοπέδου. Συγκεκριμένα:

* Σε ακίνητο 787 τ.μ. στη Φιλικής Εταιρείας, χαρακτηρισμένο το 1987, έγινε αίτηση αποχαρακτηρισμού το 2007, με εξώδικη δήλωση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

* Στην Ολύμπου, όπου ο κινηματογράφος «Αλεξ», από το 1987 έχει γίνει χαρακτηρισμός έκτασης 545 τ.μ. για νηπιαγωγείο, αλλά με απόφαση του διοικητικού εφετείου του 2003 και στη συνέχεια του ΥΠΕΧΩΔΕ το ακίνητο αποχαρακτηρίστηκε.

* Οικόπεδο 800 τ.μ. στην Ανδρέου Γεωργίου, που προοριζόταν για νηπιαγωγείο, αποχαρακτηρίσθηκε επίσης το 2003.

* Στην Σαρανταπόρου, από το 1994 έχει χαρακτηρισθεί έκταση 1.175 τ.μ. και ήδη έχει κατατεθεί η εξώδικη πρόσκληση της Εκκλησίας της Ελλάδος για αποχαρακτηρισμό. Στο οικόπεδο αυτό είναι το 12ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο είχε εμφανίσει βλάβες στην τοιχοποιία που αποκαταστάθηκαν και απομένει να γίνουν εργασίες ανακαίνισης προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.

Ομως τις δαπάνες δεν τις αναλαμβάνει επί 4,5 χρόνια κανείς και οι μαθητές φέτος πάνε με αυτοκίνητα της νομαρχίας στο Ποσειδώνιο. Σαν να μην έφτανε αυτό, προτείνεται τώρα η ακριβή λύση της Μ. Αλεξάνδρου για την κατασκευή νέου σχολείου.

* Εκταση 780 τ.μ. στην Αλεξανδρείας είναι χαρακτηρισμένη από το 1989 για νηπιαγωγείο, αλλά με απόφαση του διοικητικού πρωτοδικείου από το 2003 και απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ αποχαρακτηρίστηκε.

* Οικόπεδο 1.320 τ.μ. επί της Β. Σοφίας και Τσιμισκή, δεσμευμένο από το 1977 για σχολείο, έχει ήδη αποχαρακτηριστεί.

* Στην Πραξαγόρα οικόπεδο 347 τ.μ. χαρακτηρισμένο για νηπιαγωγείο από το 1987 πάει, ήδη, για οικοδόμηση.

* Στην Μ. Αλεξάνδρου οικόπεδο 850 τ.μ., δεσμευμένο για νηπιαγωγείο από το 1988, έχει πλήρως αποχαρακτηρισθεί.

* Στην Φιλίππου μια έκταση 588 τ.μ., χαρακτηρισμένη από το 1993 για παιδικό σταθμό και σταθμό αυτοκινήτων, η Εκκλησία της Ελλάδος την αποχαρακτήρισε το 2003.

«Η διοίκηση του δήμου, που μόλις στα δύο τελευταία χρόνια αποφάσισε να ασχοληθεί με οικοπεδικούς χώρους δεσμευμένους για σχολεία, περιέλαβε στην προγραμματική σύμβαση με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) μόνον χώρους τρίτων. Τα εκκλησιαστικά ακίνητα έμειναν στο απυρόβλητο. Κι όμως ακόμη και τώρα υπάρχει χρόνος δέσμευσης, με μία προγραμματική σύμβαση με τον ΟΣΚ, για όσα εκκλησιαστικά οικόπεδα δεν έχουν οικοδομηθεί», καταγγέλλει ο Αν. Κουράκης.

Η διοίκηση απαντά ότι για ένα εκκλησιαστικό ακίνητο υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση με τον ΟΣΚ, σε ένα άλλο εκκρεμεί αίτημα σύμβασης, στο οικόπεδο της Ολύμπου ακυρώθηκε η διαδικασία αποχαρακτηρισμού από το ΥΠΕΧΩΔΕ, στην Σαρανταπόρου υπάρχουν διατηρητέα που δεν μπορούν να αποχαρακτηριστούν, στη Β. Σοφίας και Μ. Αλεξάνδρου είναι μεγάλη η αξία γης και το οικόπεδο της Ανδρέου Γεωργίου δεν προσφέρεται για σχολείο.
E-PAIDEIA.NET

Μητροπολίτης Άνθιμος.
Ανώτατος εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.
Δεν ωχριά καθόλου που η του ακτήμονος και πένητος Χριστού
Εκκλησία συμπεριφέρεται ως στυγνός επιχειρηματίας.
Θεωρεί φυσικό η Εκκλησία να στερεί από τη νεολαία της Θεσσαλονίκης
πολύτιμους χώρους για τη μόρφωση και την ψυχαγωγία της.
Ουαί υμίν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ

ΣΥΝΘΕΣΗ EIKONAΣ: Gerontakos ΔΙΑΒΑΣΤΕ Νέα Αριστερά για Νετανιάχου / Με το «κανένα σχόλιο» στο Tvxs η κυβέρνηση Μητσοτά...