Κυριακή, Ιανουαρίου 27, 2008

Element Of Crime¨: " Weißes Papier" (Λευκό χαρτί)

Το 1985 ο γερμανός Sven Regener δημιούργησε την προσωπική του μπάντα με το όνομα Element of Crime, που δανείστηκε από τη γνωστή ταινία του Lars von Trier.
Το συγκρότημα έχει ως βασικά όργανα την κιθάρα, το μπάσο, τα ντραμς και την τρομπέτα και παίζει μελαγχολικές μπαλάντες , σε ήχους που κυμαίνονται ανάμεσα στη ροκ και στην ποπ.
Ο Regener τραγουδά παίζοντας εναλλάξ κιθάρα, τρομπέτα , ακορντεόν και πιάνο.
Εκτός από την ιδιότητα του αυτή, ο μουσικός με τη χαρακτηριστική βραχνή φωνή είναι και καλός συγγραφέας . Τα μυθιστορήματά του Neue Υahr Süd και Herr Lehmann απέσπασαν ευνοϊκές βιβλιοκρισίες , το δεύτερο μάλιστα γυρίστηκε και ταινία.

***

Weißes Papier


Ich nehm deine Katze und schüttel sie aus
Bis alles herausfällt
Was sie jemals aus meiner Hand fraß
Später klopf ich noch den Teppich aus
Und find ich ein Haar von mir darin
Dann steck ich es einfach ein
Nichts soll dir böse Erinnerung sein
Verraten, was ich dir gewesen bin
Sag nicht, dass das gar nicht nötig wär
Denn schmerzhaft wird es erst hinterher
Wenn wieder hochkommt, was früher mal war
Dann lieber so rein und so dumm sein wie weißes Papier

Auch werd ich in Zukunft ein anderer sein
Als der, den du in mir sahst
Die Hose, die Du mir gehäkelt hast
Werf ich in den Container der Heilsarmee rein
Ich ess auf dem Fußboden aus der Hand
Seh mir jeden Trickfilm im Fernsehen an
Alles was Du nicht magst lobe ich mir
Ich werd einfach so rein und so dumm sein wie weißes Papier

Nicht mal das Meer darf ich wiedersehen
Wo der Wind deine Haare vermisst
Wo jede Welle ein Seufzer
Und jedes Sandkorn ein Blick von dir ist
Am liebsten wär ich ein Astronaut
Und flöge auf Sterne wo gar nichts vertraut
Und versaut ist durch eine Berührung von dir
Ich werd nie mehr so rein und so dumm sein wie weißes Papier

***
book cover

SVEN REGENER - ΤΟ ΜΠΛΟΥΖ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Παρουσίαση

«Φαίνεται πως το καλοκαίρι είχε τελειώσει. Δεν τον ένοιαζε. Δεν του άρεσε πολύ το καλοκαίρι, είχε πάντοτε κάτι το απαιτητικό. Το καλοκαίρι ο κύριος Λέμαν αισθανόταν πάντοτε πιεσμένος από το αίσθημα ότι έπρεπε να εκμεταλλευτεί τον καλό καιρό, να κάνει πράγματα με τους φίλους του, μπάρμπεκιου, εκδρομές, μπάνιο στη λίμνη… - ένα σωρό δραστηριότητες τις οποίες ο κύριος Λέμαν δεν είχε σε καμία υπόληψη. Την επόμενη χρονιά ήταν πιο απλά τα πράγματα…»

Ο τριαντάχρονος «κύριος» Λέμαν ελίσσεται στην καθημερινότητα με ένα νηφάλιο βλέμμα προς την κωμικοτραγική πλευρά της ζωής. Χρόνια τώρα, με παμπόνηρες μανούβρες και ηρωική αδράνεια, με παντελή έλλειψη οποιασδήποτε φιλοδοξίας, έχει καταφέρει να αποφεύγει με μαεστρία τις απαιτήσεις γονιών, γειτόνων, σπιτονοικοκύρηδων, γυναικών. Και τώρα, εν έτει 1989, ζει ελεύθερος ευθυνών στο εναμισάρι του στο Κρόυτσμπεργκ του Βερολίνου – όταν δεν περνάει την ώρα του στο διπλανό μπαρ.
Ξαφνικά όμως ένα σωρό οχλήσεις διαταράσσουν την πολυαγαπημένη του καθημερινή ησυχία. Καθώς διασχίζει τη Λαουζίτσερ Πλάτς καλείται να προστατέψει τη γειτονιά του από το λουκανικόμορφο σκυλί που του επιτίθεται· οι γονείς του από την επαρχία απειλούν να έρθουν για επίσκεψη στο Βερολίνο· στο Μπάρ της Αγοράς συναντάει μια κοπέλα που καταφέρνει να τον παρασύρει σε μια επίσκεψη στο δημοτικό κολυμβητήριο και να τον εμπλέξει σε συναισθηματική σύγχυση. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αναγκάζεται, υπό αντίξοες συνθήκες, να πάει μια πεζοπορία στην Κούνταμ και να αποπειραθεί να περάσει τα σύνορα προς το Ανατολικό Βερολίνο.

Κρίσεις

« Ένα λαμπρό μυθιστόρημα της εποχής της ένωσης των δύο Γερμανιών, με τη ματιά ενός Δυτικού…Άρτιες σκηνές, με δυνατό χιούμορ».

Frankfurter Allgemeine Zeitung

«Ο Ρέγκενερ αποτυπώνει με ακρίβεια την απελευθέρωση μιας γενιάς Γερμανών που ωριμάζει ανάμεσα στο ξέσπασμα της παρανομίας των Μπάαντερ-Μάινχοφ κατά την πτώση του τείχους».

Evening Standart

«O κύριος Λέμαν είμαστε εμείς! Με το πρώτο του μυθιστόρημα, ο Σβεν Ρέγκενερ καταφέρνει να σκιαγραφήσει με εξαιρετικό χιούμορ την εικόνα των μποέμ κουρελήδων της δεκαετίας του ’80».

Sonntagszeitung

«Συναρπαστικοί κωμικοί διάλογοι, μια καθημερινή ζωή που σου σπάει την καρδιά μες στη σούρα της. Στο πρώτο του μυθιστόρημα ο ροκ τραγουδιστής Σβέν Ρέγκενερ μας δίνει έναν άλλο Ομπλόμοφ, στο απαραγνώριστο περιβάλλον του Κρόυτσμπεργκ».

Der Tagesspiegel

«Τι γέλιο, τι τρέλα, τι εφιάλτης! Λές και συναντήθηκε η Λέσχη του Πίκουικ με τον Γκρέγκορ Σάμσα για να κάνουν πάρτυ με τον Γκούσταφ Γκάνς».

Der Spiegel

Ο Ρέγκενερ αποτυπώνει πιστά τον τρόπο ζωής και τις συζητήσεις μιας παρέας Βερολινέζων, την εποχή ακριβώς πριν από την πτώση του Τείχους».

Time Out

Βιογραφικά στοιχεία

O Σβέν Ρέγκενερ γεννήθηκε στη Βρέμη την 1η Ιανουαρίου του 1961. Το 1985 σχημάτισε το γερμανόφωνο γκρουπ Element of Crime, το οποίο έγινε διάσημο με άλμπουμ όπως το Damals hinterm Mond και το Weißes Papier. Ο Σβέν Ρέγκενερ είναι στιχουργός και τραγουδιστής του γκρουπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...