Τετάρτη, Ιανουαρίου 23, 2008

Μαμούθ Γρεβενών

Στα Γρεβενά ανακαλύφθηκαν μαμούθ
με τους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες στον κόσμο


Τα μαμούθ που ζούσαν στην περιοχή των Γρεβενών πριν από 2,5 με 3 εκατομμύρια χρόνια έφεραν, όπως αναφέρει η Καθημερινή (22.01.2008), τους πιο μεγάλους χαυλιόδοντες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στον κόσμο -πέντε μέτρα!

Στον παγκόσμιο χάρτη της παλαιοντολογίας, η Μηλιά Γρεβενών για τον επιστημοντικό κόσμο αποτελεί όχι μόνο ένα από τα σημαντικότερα κέντρα, αλλά ένα από τα πιο «επικίνδυνα τοπία». Στην περιοχή αυτή πριν από 2,5 - 3 εκατομμύρια χρόνια κυκλοφορούσαν τα πιο επικίνδυνα θηρία: ελέφαντες -mammut borsoni- ύψους 3,5 μέτρων, βάρους 6 τόνων και με τους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες (μήκους πέντε μέτρων) στον κόσμο, μαχαιρόδοντες (τεράστια αιλουροειδή), αρκούδες, μαστόδοντες (anancus), ρινόκεροι, τάπιροι (συγγενείς των ρινόκερων με κολοβή προβοσκίδα), γαζέλες, ιππάρια (μικρόσωμα άλογα με τρία δάχτυλα στα πόδια τους), ελάφια, αγριόχοιροι και άλλα επικίνδυνα ζώα.

Λείψανα των απολιθωμένων αυτών ζώων έφεραν στο φως τα τελευταία 17 χρόνια οι παλαιοντολογικές έρευνες και οι ανασκαφές προσελκύοντας το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Δύο ζευγάρια χαυλιόδοντων εντυπωσιακού μεγέθους -το ένα εξ αυτών είναι το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί στον κόσμο-, η κάτω γνάθος του ζώου, από τις πληρέστερες του είδους στην Ευρώπη, οστά από τον υπόλοιπο σκελετό του και άλλα παλαιοντολογικά λείψανα φυλάσσονται στο Πολιτιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μηλιάς που λειτουργεί και ως μουσείο.

Υπάρχει όμως ενδεχόμενο να αναδειχθούν καλύτερα τα ευρήματα; Είναι έτοιμα τα Γρεβενά να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα; Πώς θα ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη του μοναδικού αυτού πλούτου; Πώς μπορούν τα ευρήματα να συμβάλουν στην καινοτόμο και αειφόρο ανάπτυξη; Στα ερωτήματα αυτά κλήθηκαν να απαντήσουν Ελληνες και Ολλανδοί επιστήμονες στην ημερίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών και του Τομέα Γεωλογίας του ΑΠΘ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή με θέμα «Προϊστορικοί γίγαντες στα Γρεβενά: Η περιπλάνηση των «ελεφάντων με τους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες στον κόσμο». Παράλληλα θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της αναπαράστασης του ζώου. Το ομοίωμα από πολυεστερική ρητίνη κατασκεύασε ο Ολλανδός ειδικός Remie Bakker.

Επειτα από 17 χρόνια έρευνας, «επιτακτική είναι η ανάγκη ίδρυσης ενός πολυδύναμου Κέντρου και Μουσείου Παλαιοντολογίας στην περιοχή για την προώθηση τόσο της έρευνας όσο και της γνώσης», επισήμανε η υπεύθυνη της ανασκαφής κ. Ευαγγελία Τσουκαλά, επ. καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.
e-paideia.net


Δεν υπάρχουν σχόλια: