Δευτέρα, Ιανουαρίου 21, 2008

Εθισμός στο Διαδίκτυο, η νέα νόσος των εφήβων


Ελλάδα
Εθισμός στο Διαδίκτυο, η νέα νόσος των εφήβων


Περνούν ακόμα και 30 ώρες στα Ιντερνετ καφέ, παίζοντας παιχνίδια στο Διαδίκτυο. Όταν πλέον αποφασίζουν να «αποχωριστούν» τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, δεν θυμούνται ούτε καν τη διεύθυνση του σπιτιού τους. Η εξάρτησή τους από το Διαδίκτυο, σύμφωνα με την Καθημερινή (17/1/2008), είναι τόσο μεγάλη που παραμελούν την προσωπική τους φροντίδα και υγιεινή. Σταδιακά κόβουν τις γέφυρες επικοινωνίας με γονείς και φίλους και το μόνο τους μέλημα είναι πώς θα περάσουν όλο και περισσότερο χρόνο στο Ιντερνετ. Φτάνουν στο σημείο να ζουν σε ένα δωμάτιο, από το οποίο ανοίγουν ένα «παράθυρο» στον ψηφιακό κόσμο, αλλά κλείνουν την πόρτα στη ζωή.

Οι διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο εξάρτησης των εφήβων από το Διαδίκτυο στη χώρα μας, αλλά και οι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισής του εξετάσθηκαν σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, τα μέλη της οποίας ενημερώθηκαν σχετικά από τον καθηγητή Παιδιατρικής, διευθυντή της Μονάδας Εφηβικής Ιατρικής της Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής, κ. Δημήτρη Καφετζή και την επιστημονική υπεύθυνο της Μονάδας κ. Αρτεμις Τσίτσικα. Οπως επεσήμαναν, στον ένα χρόνο λειτουργίας της Μονάδας έχουν αντιμετωπιστεί συνολικά 20 περιστατικά εφήβων με εθισμό στο Διαδίκτυο, ενώ οι ειδικοί δέχονται τηλεφωνήματα από όλη τη χώρα από γονείς που περιγράφουν καταστάσεις εξάρτησης των παιδιών τους. Μάλιστα αναφέρθηκαν και περιπτώσεις παιδιών που χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο εξαιτίας αφυδάτωσης («ξεχάστηκαν» στο Διαδίκτυο), αλλά και παιδιών που έκλεβαν χρήματα από τους γονείς για να μπορέσουν να «παίξουν» σε ένα Ιντερνετ καφέ.
Nintendo Wii


Έρευνα της Μονάδας που έγινε σε δείγμα 1.021 μαθητών ηλικίας 15 ετών στην Αττική, κατέδειξε ότι το 1% των εφήβων έχει εθιστεί στη χρήση του Διαδικτύου και το 20% βρίσκεται σχεδόν ένα βήμα πριν από τον εθισμό. Σημειώνεται ότι ως εθισμός στο Διαδίκτυο ορίζεται όταν ένας έφηβος περνά 5 ή και περισσότερες ώρες της ημέρας στη Διαδίκτυο και σταδιακά αυξάνει τον χρόνο παραμονής στο Διαδίκτυο για την επίτευξη του ίδιου αισθήματος ικανοποίησης. Επίσης, από την έρευνα φάνηκε ότι η χρήση του Διαδικτύου για περισσότερες από 10 ώρες εβδομαδιαίως σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα εθισμού, ενώ αντίθετα προστατευτικός παράγοντας είναι η ενασχόληση με το Ιντερνετ στο πλαίσιο του σχολείου.

Οι γιατροί επεσήμαναν την ανάγκη στήριξης από την Πολιτεία της Μονάδας Εφηβικής Ιατρικής (η λειτουργία της βασίζεται σε δωρεές), αλλά και ενημέρωσης των γονέων για τους τρόπους πρόληψης του φαινομένου. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν και στην ανάγκη προσαρμογής του νομικού πλαισίου στα νέα δεδομένα και ειδικά σε σχέση με τη λειτουργία των Ιντερνετ καφέ (ηλικιακό όριο εισόδου κ.ά.).
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: