Τετάρτη, Ιανουαρίου 30, 2008

Νάντης Χατζηγιάννης :"Τι έχεις μ' αυτόν;"

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του βιβλίου του Νάντη Χατζηγιάννη
«Τι έχεις μ’ αυτόν;»
(μια μαρτυρία για τον αντιδικτατορικό αγώνα και τη δολοφονία του Γιάννη Χαλκίδη)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 7.30 μ.μ.,
στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσ/νίκης (Διαγώνιος)

το βιβλίο παρουσιάζουν οι:

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πρόεδρος Γ΄ ΕΛΜΕΘ-δημοτικός σύμβουλος
• Γιώργος Τσιάκαλος, πρόεδρος Παιδαγωγικής Σχολής ΑΠΘ
• Σπύρος Σακέτας, δικηγόρος
• Έρση Φωτοπούλου, δικηγόρος
Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Κλέαρχος Τσαουσίδης

ΟΙ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ-ΣΥΓΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ Ν. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ

***

Νάντης Χατζηγιάννης. "Τι έχεις μ' αυτόν;"
της Ρένας Ακριτίδου

Σπαράγματα ιστορίας, σπαρακτική μαρτυρία, αλλά και ακραίο χιούμορ. Όταν διαβάζει κανείς το βιβλίο του Νάντη Χατζηγιάννη "Τι έχεις μ' αυτόν;", είναι σαν να τον βλέπεις να αγωνιά να χωρέσει στις προτάσεις του μνήμες και ονόματα.
Να σοβαρεύει, να βουρκώνει, να εξοργίζεται και ξαφνικά να ανατρέπει το βαρύ κλίμα με ένα σκωπτικό σχόλιο. Στο ντοκουμέντο συναντά τόπους και ανθρώπους της Θεσσαλονίκης, λέξεις και ονόματα που ακούει και σήμερα, ίσως χωρίς να ξέρει τους ρόλους που διαδραμάτισαν στη ροή μιας ταραγμένης και οδυνηρής περιόδου, εκείνης της δικτατορίας.

Δίκη στις 8 Φεβρουαρίου
Ο συγγραφέας ήταν συναγωνιστής και αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του αγωνιστή Γιάννη Χαλκίδη, χαράματα της 5ης Σεπτεμβρίου 1967, στη οδό Φιλελλήνων. Συνελήφθη, υπέστη βασανιστήρια, κρατήθηκε επί πεντέμισι χρόνια σε διάφορες φυλακές της χώρας: Επταπύργιο, Αλικαρνασσός, Αίγινα, φυλακές Αβέρωφ, Κορυδαλλός...
Μιλώντας στη "Θ" εξηγεί ότι ο τίτλος του βιβλίου είναι η ερώτηση που απηύθυναν ασφαλίτες της Θεσσαλονίκης σε γνωστούς και φίλους του, αν τον χαιρετούσαν μετά την αποφυλάκισή του. "Τι έχεις με αυτόν;"
Αποφάσισε να γράψει, όταν τον Σεπτέμβριο του 2004 συνάντησε τυχαία στο αστικό λεωφορείο της Άνω Τούμπας τον προσωπικό του αρχιβασανιστή και δολοφόνο του Γιάννη Χαλκίδη. "Αντιμετώπισα το ειρωνικό του βλέμμα. Αγανάκτησα και εξαγριώθηκα. Άρχισα να ξεφωνίζω και να ουρλιάζω: 'Δολοφόνε του Γιάννη Χαλκίδη. Φασίστα και βασανιστή εκατοντάδων συμπολιτών μου στα χρόνια της δικτατορίας'... Δύο μήνες αργότερα, το Νοέμβρη του 2004, μου έκανε αγωγή για εξύβριση και απειλή... Ζήτησα με γραπτή μου δήλωση που κατέθεσα στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης ότι επιθυμώ να γίνει η δίκη. Για να ξεσκεπάσω τον θρασύτατο και αμετανόητο δολοφόνο και βασανιστή που κυκλοφορεί επί σαράντα χρόνια ελεύθερος ανάμεσά μας. Η δίκη εναντίον μου προσδιορίστηκε για το Φλεβάρη του 2008. Περιμένω να περάσει γρήγορα ο χρόνος... Να γίνει η δίκη", αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου του.
"Είναι ο άνθρωπος που αποτέλειωσε τον Γιάννη Χαλκίδη στην προσπάθεια διαφυγής μας στην αλάνα ανάμεσα από την οδό Φιλελλήνων, σημερινή Νέα Εγνατία, και Κωνσταντινουπόλεως", δηλώνει.
Στη Θεσσαλονίκη το βιβλίο θα παρουσιαστεί τη 1 Φεβρουαρίου, μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της δίκης, που έχει προσδιοριστεί για τις 8 Φεβρουαρίου.

Το περασμένο Σάββατο έγινε η παρουσίασή του στο Ξυλόκαστρο της Πελοποννήσου, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει ανάλογη εκδήλωση στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου) στην Αθήνα. Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Κιάος, ενώ θα μιλήσουν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αλευράς, ο πρόεδρος των Ελλήνων Ποινικολόγων Χρ. Αργυρόπουλος, η ηθοποιός Κίτυ Αρσένη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

Η πλάκα της μνήμης
Το όνομα του Γιάννη Χαλκίδη επανήλθε στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες, έπειτα από καταγγελίες για την αποξήλωση της τιμητικής πλάκας που είχε τεθεί στη μνήμη του στην οδό Κωνσταντινουπόλεως. Το γραφείο Τύπου του δήμου Θεσσαλονίκης εξέδωσε στις 12 Ιανουαρίου ανακοίνωση, στην οποία αναφερόταν πως "τη συγκεκριμένη τιμητική πλάκα όχι μόνο δεν 'εξαφάνισε' ή 'πέταξε' ο δήμος Θεσσαλονίκης, αλλά τη φυλάσσει στο εργοτάξιο της οδού Μαρτίου, προκειμένου να την επανατοποθετήσει στο ίδιο σημείο, μόλις αποπερατωθούν οι εργασίες που γίνονται στο χώρο του ιδιώτη εργολάβου. Πληροφορούμε δε το Σύνδεσμο και τους συναγωνιστές του Γιάννη Χαλκίδη ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει την ίδια με αυτούς ευαισθησία και σεβασμό στη μνήμη των αγωνιστών και τους τιμά εμπράκτως".

Εφημερ. Θεσσαλονίκη, 21/1/ 2008


Βασανιστές της Χούντας ωρυόμενοι
σ' ένα στιγμιότυπο από τη δίκη ορισμένων
εξ' αυτών το 1975. Πρώτος αριστερά
ο διαβόητος για τη σκληρότητά του
αρχιβασανιστής του ΕΑΤ-ΕΣΑ Θ. Θεοφιλογιαννάκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέθανε "Ο Στρατηγός της μπάλας" , Μίμης Δομάζος! Οι ποδοσφαιρόφιλοι της Ελλάδας , ανεξαρτήτως οπαδικής προτίμησης , του εύχονται ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ

Ο Μίμης Δομάζος ήταν Έλληνας πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνιζόταν στη θέση του επιθετικού μέσου....