Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 07, 2017

Μια ογδονταπεντάχρονη "Κοινωνική σαπίλα" ιδιαίτερα επίκαιρη


H «Kοινωνική σαπίλα» (1932), η σπουδαία ταινία του Στέλιου Τατασόπουλου(Διαβάστε : Ο σκηνοθέτης Στέλιος Τατασόπουλος), που αποκαταστάθηκε ψηφιακά, θα προβληθεί σε παγκόσμια πρώτη στο Κάσελ, στο πλαίσιο της Documenta 14, την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου. H ταινία του Στέλιου Τατασόπουλου  (Ο σκηνοθέτης Στέλιος Τατασόπουλος)...
Η ταινία θεωρούνταν χαμένη μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν η Αγλαΐα Μητροπούλου και ο σκηνοθέτης εντόπισαν υλικά της ταινίας. Τότε έγινε η μερική αποκατάστασή της, με τα τεχνικά μέσα και τους περιορισμούς της εποχής.
Πρόσφατα, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Documenta 14: Μαθαίνοντας από την Αθήνα», η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με την Documenta και την Ταινιοθήκη του Βελγίου προχώρησαν σε βελτιωμένη επανέκδοση της ταινίας, η οποία ψηφιοποιήθηκε για πρώτη φορά, επιτρέποντας ένα πιο κοντινό στην αρχική εκδοχή της ταινίας αποτέλεσμα.
Συγκεκριμένα, η νέα ψηφιοποίηση του ενδιάμεσου αρνητικού που πραγματοποιήθηκε σε ανάλυση 2Κ στο Βέλγιο επέτρεψε την αποκατάσταση τμήματος του πρωτότυπου κάδρου, τη διόρθωση των αντεστραμμένων σκηνών, την απάλειψη των κολλήσεων.
Ο Κωνσταντίνος Βήτα, ο οποίος το 2015 συνέθεσε τη μουσική που συνοδεύει την ταινία, δούλεψε εκ νέου το σάουντρακ για τις ανάγκες της νέας, μεγαλύτερης διάρκειας.
Πιο επίκαιρη από ποτέ, η ταινία αποτελεί το πρώτο φιλμ κοινωνικού προβληματισμού στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη ταινία μυθοπλασίας που ασχολήθηκε με τη δεινή κατάσταση των άνεργων και φτωχών εργατικών πληθυσμών των αστικών κέντρων. Καθώς ο συνδικαλισμός και οποιαδήποτε δραστηριότητα που μπορούσε να θεωρηθεί ως αριστερή διώκονταν ως «ιδιώνυμο αδίκημα» με βενιζελικό νόμο του 1929, το γύρισμα της ταινίας ήταν ένα αρκετά ριψοκίνδυνο εγχείρημα. Η ταινία επίσης προσέβαλε τα ήθη της εποχής απεικονίζοντας την εξάρτηση από τα ναρκωτικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίων συλλαμβάνονται στις ΗΠΑ όταν καταγγέλλουν τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

  Η Μαργαρίτα Συγγενιώτη έγραψε στο προφίλ της στο Facebook το παρακάτω σχόλιο , το οποίο ευχαρίστως προσυπογράφουμε και αναρτούμε:   «Η Νόε...