Παρασκευή, Νοεμβρίου 01, 2024

Αριστερά και η επιλογή των «ηγετών» από τη ...«βάση»: ένα μοντέλο ταιριαστό για τη Δεξιά, αλλά απολύτως ξένο για την Αριστερά , εφόσον έρχεται σε άμεση σύγκρουση με το ιδρυτικό της θεμέλιο

 

https://x-efimerida.gr/wp-content/uploads/2024/10/Profitis-thegem-blog-default.jpg

Η Δεξιά, η Αριστερά και η επιλογή των «ηγετών»


του Δημήτρη Ψαρρά 

x-efimerida.gr

 

 Μπορεί όλα τα φώτα να έπεσαν πάνω του και ίσως οι περισσότεροι περίμεναν κυρίως τη δική του καταληκτική ομιλία, αλλά κάνουν λάθος όσοι παρακολούθησαν ως μια απλή προσωπική παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα την εκδήλωση που οργάνωσε ο πρώτος πρωθυπουργός κυβέρνησης της Αριστεράς το απόγευμα της Τρίτης 22 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Σε αντίθεση με τις πολιτικές συγκεντρώσεις που έχουν πληθύνει τον τελευταίο καιρό, η εκδήλωση του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα επιχείρησε να θέσει τα καίρια πολιτικά ζητήματα της σημερινής δύσκολης συγκυρίας και να δώσει απαντήσεις, όχι απλά να προβάλει το πρόσωπο του «ηγέτη». Από αυτή την άποψη η εκδήλωση είχε έναν σημαντικό πολιτικό χαρακτήρα. Μέσα κυρίως από τον διάλογο των πολιτικών στελεχών που είχαν διατελέσει Υπουργοί Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ αναζητήθηκαν αυτά τα καίρια ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές τάξεις σήμερα και ιχνηλατήθηκαν οι ενδεχόμενες λύσεις.

Δεν ήταν καθόλου προφανής αυτή η επιλογή. Έχουμε συνηθίσει τον τελευταίο καιρό να μη διεξάγεται πολιτική συζήτηση ούτε στον δημόσιο χώρο ούτε στο εσωτερικό των κομμάτων. Αντί για την ανταλλαγή πολιτικών επιχειρημάτων και τη συγκρότηση πολιτικών ρευμάτων, βλέπουμε τους τελευταίους μήνες να αντιπαρατίθενται ποικίλοι υποψήφιοι πολιτικοί «αρχηγοί», προβάλλοντας απλώς τις προσωπικές τους αρετές και ικανότητες. Είτε αυτή η διαδικασία γίνεται με όρους που χαρακτηρίστηκαν «πολιτισμένοι» (ΠΑΣΟΚ) είτε παρακολουθούμε σκηνές πολιτικής Πομπηίας (ΣΥΡΙΖΑ), αυτές οι αντιπαραθέσεις έχουν κοινό χαρακτηριστικό ότι καλούν τους οπαδούς του ενός ή του άλλου κόμματος να επιλέξουν ένα «πρόσωπο», έναν «ηγέτη» και όχι τη μία ή την άλλη πολιτική.

Ας με συγχωρήσουν όλοι αυτοί οι αυτοπροτεινόμενοι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά στους θαυμαστές των Μόντι Πάιθον θυμίζουν τη σκηνή από την κωμωδία «Life of Brian» («Ένας προφήτης, μα τι προφήτης», 1979), όπου οι νέοι «προφήτες» αυτοπροτείνονται ως αρχηγοί στη «βάση» των μελών της κοινότητας. Για να το πετύχουν χρησιμοποιούν ασύνδετες φράσεις κάποιου «μεγάλου», αδιαφορώντας για το τι ακριβώς κατανοούν τα μέλη της «βάσης».

Και μπορεί στις μέρες μας να έχει εμφανιστεί η πιο ακραία μορφή αυτού του «προφήτη» για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν φταίει ο κ. Κασσελάκης γι’ αυτό. Απλώς ο ίδιος χρησιμοποίησε αυτό το παντελώς ξένο προς την Αριστερά μοντέλο για να το φτάσει στην ακραία του κατάληξη. Δείτε μια σκηνή από το Life of Brian για να γίνει κατανοητό αυτό που λέω:

Γνωρίζω τον αντίλογο. Υποστηρίζεται ότι και σε άλλες χώρες έχουν πολλά κόμματα υιοθετήσει την «εκλογή αρχηγού από τη βάση». Μόνο που αυτή η επιλογή δεν έχει συνοδευτεί με τη διάλυση του κόμματος, την κατάργηση των κομματικών οργάνων και την αντικατάστασή τους από το προσωπικό γραφείο του αρχηγού. Και για να μην μας παρασύρει η ακραία εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο είδαμε να εξελίσσεται και στην πρόσφατη διαδικασία εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Οι ψηφοφόροι της «βάσης» κλήθηκαν να επιλέξουν ένα πρόσωπο, όχι μία πολιτική κατεύθυνση. Χρειάστηκε δηλαδή να μαντεύουν πόσο δεξιά θα ήταν η Α. Διαμαντοπούλου, πόσο κεντρώος ο Π. Γερουλάνος και πόσο κεντροαριστερός ο Χ. Δούκας. Και επειδή όλα αυτά έμειναν ερωτηματικά μέχρι το τέλος, η αντιπαράθεση των υποψηφίων επικεντρώθηκε στα χαρακτηριστικά κάθε προσωπικότητας, χάνοντας κάθε επαφή με την πολιτική στρατηγική του κόμματος. Και τελικά επικράτησε ο Ν. Ανδρουλάκης, χωρίς να μπορεί κανείς να είναι σίγουρος αν θα είναι ίδιος ή διαφορετικός από… τον Ν. Ανδρουλάκη του χτες. Κανείς δεν έμαθε από αυτή την εκλογή προς τα πού θα επιθυμούσε η βάση του ΠΑΣΟΚ να στραφεί το κόμμα.

Οι δυο απόψεις του Ανδρέα Παπανδρέου

Πίσω από όλα αυτά που εμφανίζονται ως «πολύ σύγχρονα», κρύβεται στην πραγματικότητα η νοσταλγία μιας παλιάς εποχής στην οποία κυριαρχούσαν οι μεγάλοι αρχηγοί που τους έχουμε χάσει. Αλλά το παράδοξο είναι ότι εκείνοι οι «μεγάλοι», ειδικά στον χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, ακόμα και την εποχή που μεσουρανούσαν, δεν έπαυαν να επιμένουν στην εσωτερική λειτουργία του κόμματος και να κατανοούν ότι μόνοι τους δεν θα τα βγάλουν πέρα.

Χρησιμοποιώ εδώ δυο χαρακτηριστικές δημόσιες τοποθετήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου. Η πρώτη είναι από την περίοδο του ΠΑΚ και του αντιδικτατορικού αγώνα:

«Και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι το ΠΑΚ δεν είναι οργάνωση του Ανδρέα Παπανδρέου. Είμαι σήμερα ο αρχηγός του ΠΑΚ. Αύριο μπορεί να μην είμαι. Είτε γιατί το ΠΑΚ δεν με θέλει. Είτε γιατί θα έχω πεθάνει ή θα έχω σκοτωθεί. Ο αγώνας, όμως του ΠΑΚ δεν θα σταματήσει. Γιατί είναι δικός σας αγώνας. Και είναι δικός σας το χρέος, να φτιάξετε δική σας οργάνωση, πέραν του προσώπου του Ανδρέα Παπανδρέου, πέραν του οιουδήποτε προσώπου. Δική σας ευθύνη να φτιάξετε τα συλλογικά σας όργανα».

(«Ο αγώνας μας είναι εθνικοαπελευθερωτικός», λόγος σε συνεστίαση οργανωμένη από τους φίλους του ΠΑΚ Μόντρεαλ, 30 Ιανουαρίου 1971, σ. 8 του δακτυλογραφημένου κειμένου).

Η δεύτερη είναι από την περίοδο της Μεταπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ:

«Και επί ενός προσωπικού θέματος: Μου αποδίδεται “καισαρισμός” και πολλά τα επίθετα που το συνοδεύουν. Αν πράγματι είχα αποφασίσει να παίξω τον ρόλο του αρχηγού και όχι προέδρου, αν δεν είχα σεβαστεί τις διαδικασίες μέσα σ’ αυτό το Κίνημα, αν δεν είχα ξοδέψει ατελεύτητες ώρες σαν απλό μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, εάν δεν είχαμε καταλήξει ύστερα από ανοικτή συζήτηση σε ομόφωνες αποφάσεις, αν είχα επιβάλει εγώ τη γνώμη μου λέγοντας “είμαι πρόεδρος”, τότε η κατηγορία θα στεκόταν. Η μόνη στιγμή που χρησιμοποίησα, μπορεί να πει κανείς, μέθοδο που δεν έβγαινε από τη διαδικασία ήταν όταν αποφάσισα ότι έπρεπε να υπάρξει διάσπαση και η διάσπαση δεν βρίσκεται ποτέ μέσα σε διαδικασίες κανενός καταστατικού».

 (Ομιλία σε αντιπροσώπους των Κλαδικών Οργανώσεων, 10 Ιουλίου 1975, περιέχεται στο βιβλίο «Από το ΠAK στο ΠΑΣΟΚ», Αθήνα 1976, σ. 147).

Εδώ ο Παπανδρέου είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικός. Γιατί εξηγεί ότι το «εγώ» του αρχηγού αναδεικνύεται κυρίως την περίοδο που το κόμμα βρίσκεται σε συνθήκες κρίσης και διάσπασης.

Αυτό το δεύτερο παράθεμα εξηγεί και τον λόγο που έχει επικρατήσει τα τελευταία είκοσι χρόνια στην Ελλάδα το μοντέλο αυτό. Γιατί η εκλογή του αρχηγού «από τη βάση» και ο περιορισμός των κομματικών οργάνων συνδέεται πάντα από συνθήκες κρίσης, τόσο στο κόμμα όσο και στη χώρα. Πρώτο υιοθέτησε αυτό το μοντέλο το ΠΑΣΟΚ το 2004, όταν παρέδιδε την εξουσία στη Νέα Δημοκρατία, δεύτερη η Νέα Δημοκρατία το 2009, όταν είχε ηττηθεί από το ΠΑΣΟΚ και τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ το 2022, όταν πάσχιζε να επανέλθει στην εξουσία.

Αλλά αν για τη Δεξιά το μοντέλο αυτό είναι ταιριαστό, για την Αριστερά είναι απολύτως ξένο, εφόσον έρχεται σε άμεση σύγκρουση με το ιδρυτικό της θεμέλιο. Η ακραία χρήση του από τον κ. Κασσελάκη απλώς εξέθεσε όσους πρόβαλαν την εκλογή «Μεσσία» από τη «βάση» ως την πεμπτουσία των δημοκρατικών διαδικασιών.       

The spy who came in from the cold (1965) / Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο:"Η καλύτερη κατασκοπική ιστορία που διάβασα ποτέ". (Graham Green)

 https://www.politeianet.gr/components/com_virtuemart/shop_image/product/1382C01BE496286973C5FFD67EEBCA06.jpg"Είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε χωρίς οίκτο, έτσι δεν είναι; Όμως, βέβαια, αυτό είναι αδύνατο... δεν μπορεί κάποιος να μένει συνέχεια έξω στο κρύο· κάποια στιγμή θα πρέπει να γυρίσει πίσω..."
Με τη βαθύτητα, την ευστοχία και τη λεπτή ειρωνεία που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του καιρού μας, ο Λε Καρέ αποδίδει όπως δεν το κατόρθωσε κανένας άλλος το παιχνίδι της εξαπάτησης και της προδοσίας των μυστικών υπηρεσιών, που πήρε ασύλληπτες διαστάσεις στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Και στο φόντο του σκοτεινού Βερολίνου, της διχασμένης καρδιάς της Ευρώπης, δεν αφηγείται απλώς μια αξεπέραστη ιστορίας αγωνίας και μυστηρίου, αλλά μια ιστορία για τα ίδια τα όρια της ανθρώπινης συνείδησης σε συνθήκες που η σκοπιμότητα αντικαθιστά την ηθική και η απόκρυψη την αλήθεια.
Ο Κατάσκοπος που Γύρισε από το Κρύο, το μυθιστόρημα που χάρισε παγκόσμια φήμη στον Τζον λε Καρέ, εκδόθηκε το 1963 και παραμένει η πιο αληθινή ιστορία που γράφτηκε ποτέ για τον παράλογο, αμοραλιστικό και συχνά απάνθρωπο κόσμο των κατασκόπων. Τιμήθηκε με τα βραβεία Dagger για το Καλύτερο Βρετανικό Μυθιστόρημα Μυστηρίου, Somerset Maugham και Edgar, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Μπάρτον και ανήκει πλέον στα κλασικά έργα της σύγχρονης λογοτεχνίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Η καλύτερη κατασκοπική ιστορία που διάβασα ποτέ". (Graham Green)
"Η πιο σημαντική φωνή του καιρού μας". (Daily Telegraph)
"Κανένας άλλος συγγραφέας δεν έχει σκιαγραφήσει -τόσο ανελέητα για τους πολιτικούς αλλά τόσο συναρπαστικά για τους αναγνώστες- τις δημόσιες και τις μυστικές ιστορίες της εποχής του". (The Guardian)

1.Βικιπαίδεια :=>Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο(Βιβλίο)

 *********************************

2.ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

 Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο

**********************************

Η ΤΑΙΝΙΑ

1. Βικιπαίδεια=>Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο (ταινία)

βρετανική κατασκοπική ταινία του Ψυχρού Πολέμου του 1965 βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1963 του Τζον Λε Καρρέ. Η σκηνοθεσία είναι του Μάρτιν Ριτ και το σενάριο έγραψαν οι Πολ Ντεν και Γκάι Τρόσπερ. Πρωταγωνιστούν οι Ρίτσαρντ Μπάρτον, Κλερ Μπλουμ, Όσκαρ Βέρνερ. Βικιπαίδεια

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 16 Δεκεμβρίου 1965 (ΗΠΑ)
Διευθυντής: Μάρτιν Ριτ
Ιστορία από: Τζον Λε Καρρέ[......................]
************************

Ο κατά λε Καρέ Ψυχρός Πόλεμος στον «Κατάσκοπο που Γύρισε από το Κρύο» (1965) του Μάρτιν Ριτ2.ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ =>Ο κατά λε Καρέ Ψυχρός Πόλεμος στον «Κατάσκοπο που γύρισε από το κρύο» 1965) του Μάρτιν Ριτ ΄

Με αφορμή την γέννηση σαν σήμερα του Αμερικανού σκηνοθέτη Μάρτιν Ριτ, στεκόμαστε στην ωραιότερη ίσως δημιουργία του, που κατέκτησε και δύο οσκαρικές υποψηφιότητες, μία για την καλλιτεχνική της διεύθυνση και μία για τον πρωταγωνιστή της Ρίτσαρντ Μπέρτον.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Αν δεν πιστεύει κανείς ότι υπάρχει Θεός σ’ αυτό το μυστηριωδώς διατυπωμένο σύμπαν, τότε το μόνο που μας μένει είναι οι άνθρωποι. Κι απ’ αυτούς, μια χούφτα σημαντικές αρχές, ενίοτε και ιδέες, πάνω στις οποίες να μπορούμε να βασίσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις και τον ρόλο μας μέσα στο φυσικό περιβάλλον. Έρχεται όμως κάποτε ο καιρός, στον περασμένο αιώνα ήρθε κυρίως μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, που αντίπαλα ιδεολογικά στρατόπεδα πρεσβεύουν διαμετρικές μεταξύ τους απόψεις, παραδόξως (;) με τους ίδιους ακριβώς φανατικούς, αυτοδίκαιους τρόπους. Ο 20ός αιώνας ήταν σαρωτικός στις συνέπειες αυτής της πόλωσης.

...στα ενδότερα της κλασικά δαιδαλώδους ίντριγκας του ανυπέρβλητου συγγραφέα, δεν βρίσκεται παρά ένας σαν εμάς...

«Ο Κατάσκοπος Που Γύρισε Από το Κρύο», «η ωραιότερη κατασκοπευτική νουβέλα που διάβασα ποτέ», κατά τον μέγιστο Γκρέιαμ Γκριν, και αυτή που έβγαλε τον λε Καρέ από το ΜΙ6 και τον αφιέρωσε στο γράψιμο, μιλά για τις συνέπειες της πόλωσης αυτής στον άνθρωπο που βρίσκεται στη μέση διασταυρούμενων πυρών. Ο ίδιος δε ο Κατάσκοπος, ερμηνευμένος απελπιστικά τέλεια απ’ τον Ρίτσαρντ Μπέρτον, είναι ένας πράκτορας, ένας τυπικός άνθρωπος του λε Καρέ, απονευρωμένος ανάμεσα στα δυο στρατόπεδα του Ψυχρού Πολέμου, που λόγω θέσης έχει καταλάβει πόσοι ανέλπιδα όμοιοι είναι οι εμπόλεμοι, πόσο σαθρή είναι πια η λογική ενός κόσμου που εναποτέθηκε σ’ εμάς η νοηματοδότησή του. Κι όταν κάποια στιγμή ερωτηθεί ανάμεσα στον θάνατο «για κάτι» ή την ζωή για την διαπρέπουσα ανοησία, η απάντησή του δεν θα είναι παρά εκείνη ενός που κατάλαβε την ανεπάρκεια μας και δεν καταδέχθηκε καν να επιχειρήσει μια δική του, μοναχική έστω, αλλά βιώσιμη απάντηση. Οι ήρωες του λε Καρέ, συχνά, ξέρουν πολλά για να μην παραιτηθούν ακόμα και από την ίδια τους την ύπαρξη και την ελπίδα της.

Είναι προφανές πως ο «Κατάσκοπος» του Μάρτιν Ριτ είναι μια πικρή ταινία, συναισθηματικά διαστελλόμενη όσο περνά η ώρα και σχεδόν ντοκιμαντερίστικη στην (νοσηρά γοητευτική) ατμόσφαιρά της, μιας και είναι γυρισμένη μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ανόρθωση του βερολινέζικου Τείχους, που χώρισε σχηματικά και πραγματικά τους σωστούς από τους λανθασμένους. (Και ευτυχώς ο λε Καρέ, παρότι παιδί της Δύσης, έχει τη σοφία να αφήσει το δίλημμα σε αυτούς που θεωρούν ότι το απαντούν για μας).

Στην καρδιά της όμως, στα ενδότερα της κλασικά δαιδαλώδους ίντριγκας του ανυπέρβλητου συγγραφέα, δεν βρίσκεται παρά ένας σαν εμάς: Ένας πανέξυπνος βλάκας, ένας αφιλόδοξος υπάλληλος, ένας θλιμμένος ηθο-ποιός καθημερινότητας, μια (ακόμα) παράπλευρη απώλεια ενός συστήματος που, όλως παραδόξως, οι άνθρωποι κατασκεύασαν χωρίς την πρόνοια να μην πεθαίνουν από δαύτο.
Μόνη του διαφορά από τον γενικό πληθυσμό – ίσως όχι ιδιαίτερα κολακευτική – ότι αυτός γνωρίζει την ματαιότητα του κόσμου που τον περιβάλλει.


Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : Ζωρζ Σιμενόν , ''Η νύχτα στο σταυροδρόμι''(1931)/ La nuit du carrefour - Georges Simenon

 

 

 

9 παρατηρήσεις για το έργο του Ζωρζ Σιμενόν, από τον Σταύρο ...Georges Simenon, «Νύχτα στο Σταυροδρόμι». Μετάφραση: Αργυρώ Μακάρωφ. Εκδόσεις Άγρα. Αθήνα, 2021

1.Bικιπαίδεια=>Ζωρζ Σιμενόν (1903-1989)


2. ΚΡΙΤΙΚΗ /Γεωργίου Νικ. Σχορετσανίτη,

Δολοφονώντας με αντιπροσώπους - Fractal

 

internet archive logo από archive.org3. La nuit du carrefour : Simenon, Georges, 1903-1989 (PF Γαλλικά)

4. Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :''Η νύχτα στο σταυροδρόμι'' του Ζωρζ Σιμενόν (1931)/ La nuit du carrefour - Georges Simenon

Ένα σταυροδρόμι σε μια ερημική περιοχή, μια δύο ώρες από το Παρίσι. Δύο επαύλεις, ένα βενζινάδικο, ένα συνεργείο αυτοκινήτων. Αυτοκίνητα και φορτηγά περνούν απ   το σταυροδρόμι νύχτα μέρα, συχνά μεταφέροντας ύποπτα προϊόντα. Και οι φόνοι, αλλόκοτα σκηνοθετημένοι, αρχίζουν. 

Ο μεσόκοπος επιθεωρητής Μαιγκρέ παρουσιάζεται σε μια από τις πρώτες σπουδαίες υποθέσεις του. Βιβλίο γραμμένο τον Απρίλιο του 1931, χρονιά ορόσημο για το συγγραφικό ξεκίνημα του Σιμενόν με απανωτά αριστουργήματα, από τα καλύτερα της καριέρας του.
Ηχογράφηση: 1989

Μετάφραση: Αγγέλα Βερυκοκάκη
Ραδιοσκηνοθεσία: Γιώργος Μεσσάλας
Ακούγονται οι ηθοποιοί: Επιθεωρητής Μεγκρέ: Ιάκωβος Ψαρράς, Νόρα Κατσέλη - αφηγήτρια, Γιώργος Λέφας - ενωμοτάρχης Κας, Σπύρος Κωνσταντόπουλος - Καρλ Άντερσεν, Κώστας Πανουργιάς - ανακριτής, Στάθης Σαμαρτζής - ασφαλιστής Μισονέ και οδηγός ταξί, Ντένη Θεμελή - κυρία Μισονέ, Βαρβάρα Λαζαρίδου - σύζυγος του Μεγκρέ, Γιώργος Παρτσαλάκης - Όσκαρ, Βέρα Ζαβιτσιάνου - Έλσα Άντερσεν


Για τον Θανάση Βαλτινό

 

Για τον Θανάση Βαλτινό*

Θωμάς Κοροβίνης: «Για τη Θεσσαλονίκη ας όψονται οι ...Θωμάς Κοροβίνης

Μας άφησε ο Θανάσης Βαλτινός, έξοχος της ελληνικής λογοτεχνίας.

Ο Βαλτινός γεννήθηκε με το μικρόβιο της παθιασμένης φιλαναγνωσίας, ένα φυσικό χαρακτηριστικό του που στα μικράτα του παρεξηγήθηκε, γιατί, όπως λέει κι ο ίδιος, «στα χωριά χλεύαζαν αυτούς που διάβαζαν».

 Φαίνεται να κάνει καθαρόαιμη βιωματική λογοτεχνία, αφήνει όλα τα πρόσωπα να μιλούν ευθέως στον αναγνώστη, απλά, κοφτά, ξερά, χωρίς σχολιασμούς, χαρακτηρισμούς και παρεμβάσεις, στοιχείο που προσδίδει αβίαστη αμεσότητα στο κείμενο. 

Αλλά αν έλειπε η έντονη και ψαγμένη κοινωνική ματιά, που οφείλεται στο πρώιμο ψήσιμό του στη βιοπάλη και στα σκληρά βιώματα τον καιρό της Κατοχής και του Εμφύλιου, το έργο του δεν θα’ χε αυτή την πληρότητα. 

Κομμάτια ολόκληρα της πρόσφατης ιστορίας μας, βασανισμένες φιγούρες ανθρώπων του μόχθου, ανταρτών και ανταρτόπληκτων, εκατόμβες αδικοθανατισμένων, εμβληματικά ιστορικά μα και εντελώς δευτερεύοντα προσωπικά ή οικογενειακά συμβάντα που αναδεικνύονται σε σημαντικά, συνθέτουν ένα μωσαϊκό σπαραγμένης και ανεπούλωτης μνήμης που γίνεται η ραχοκοκαλιά στην αφήγηση της ελληνικής περιπέτειας του 20ου αι., που βάλθηκε να αναδείξει με την σπουδαία «εθνική» του λογοτεχνία.

Τα περισσότερα συμβάντα είναι (ή φαίνονται)αληθινά ή βασίζονται στην πραγματικότητα, όπως π.χ. τα σχετικά με τις βιαιοπραγίες του ελληνικού στρατεύματος στη μικρασιατική εκστρατεία εναντίον αθώων αμάχων σε τουρκοχώρια, -μεγάλη η τόλμη του να διασώσει στις αφηγήσεις του ου φωνητές ιστορικές αλήθειες που «τσούζουν» και προκαλούν τους συμπλεγματικούς εθνικιστές και τους «τυφλούς» δεξιούς κι αριστερούς.

Η θεματολογία του είναι ανδροκεντρική, οι ήρωες κι οι κομπάρσοι του, πλην εξαιρέσεων, είναι άντρες, χωρίς ίχνος υποβιβασμού των γυναικών. Είναι φανερό πως ο Βαλτινός συνομιλεί με τα Ευαγγέλια, όχι με το πνεύμα τους, με τη μορφή τους, αυτό που θέλει να πει το λέει όπως το λέει, χωρίς επεξηγήσεις.

Από την «Κάθοδο των εννιά», ένα «αριστερό» (έτσι νομίσαμε ή έτσι μας έκανε να νομίσουμε) βιβλίο πέρασε στην «Ορθοκωστά», ένα «αριστερό» πάλι βιβλίο λέει ο ίδιος, που το ’γραψε μάλλον για να ισορροπήσει τα αντίπαλα του Εμφύλιου.

Ο Βαλτινός ανταμώθηκε με τη φτώχεια, την αγωνία του μεροκάματου και τον θάνατο από μικρό παιδί κι αυτά τα συναπαντήματα περνούν ατόφια στα έργα του.

Άσχετα αν συμφωνεί κάποιος με την πολιτική του στάση απέναντι στην ιστορία του τόπου, ο Βαλτινός κάνει -προς δόξαν του- υψηλή λογοτεχνία επιχειρώντας να αποκαταστήσει τις παραμορφώσεις της ιστορικής μνήμης χωρίς να χαρίζεται –προς τιμήν του- σε κανένα.

Αιωνία του η μνήμη!

-Το βασικό κείμενο από τον τόμο μου “Τ’ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ”, εκδ. Μεταίχμιο

Ο Θανάσης Βαλτινός πίστευε πως ο έρωτας υπάρχει για να ...Βικιπαίδεια=>Θανάσης Βαλτινός (1932-2024)

Για τον Θανάση Βαλτινό Ανταμώθηκε με τη φτώχεια, την αγωνία του μεροκάματου και τον θάνατο από μικρό παιδί κι αυτά τα συναπαντήματα περνούν ατόφια στα έργα του για-τον-θανάση-βαλτινό-1236415 Θωμάς Κοροβίνης 31 Οκτωβρίου 2024, 3:44 μμ Μας άφησε ο Θανάσης Βαλτινός, έξοχος της ελληνικής λογοτεχνίας. Ο Βαλτινός γεννήθηκε με το μικρόβιο της παθιασμένης φιλαναγνωσίας, ένα φυσικό χαρακτηριστικό του που στα μικράτα του παρεξηγήθηκε, γιατί, όπως λέει κι ο ίδιος, «στα χωριά χλεύαζαν αυτούς που διάβαζαν». Φαίνεται να κάνει καθαρόαιμη βιωματική λογοτεχνία, αφήνει όλα τα πρόσωπα να μιλούν ευθέως στον αναγνώστη, απλά, κοφτά, ξερά, χωρίς σχολιασμούς, χαρακτηρισμούς και παρεμβάσεις, στοιχείο που προσδίδει αβίαστη αμεσότητα στο κείμενο. Αλλά αν έλειπε η έντονη και ψαγμένη κοινωνική ματιά, που οφείλεται στο πρώιμο ψήσιμό του στη βιοπάλη και στα σκληρά βιώματα τον καιρό της Κατοχής και του Εμφύλιου, το έργο του δεν θα’ χε αυτή την πληρότητα. Κομμάτια ολόκληρα της πρόσφατης ιστορίας μας, βασανισμένες φιγούρες ανθρώπων του μόχθου, ανταρτών και ανταρτόπληκτων, εκατόμβες αδικοθανατισμένων, εμβληματικά ιστορικά μα και εντελώς δευτερεύοντα προσωπικά ή οικογενειακά συμβάντα που αναδεικνύονται σε σημαντικά, συνθέτουν ένα μωσαϊκό σπαραγμένης και ανεπούλωτης μνήμης που γίνεται η ραχοκοκαλιά στην αφήγηση της ελληνικής περιπέτειας του 20ου αι που βάλθηκε να αναδείξει με την σπουδαία «εθνική» του λογοτεχνία. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός Τα περισσότερα συμβάντα είναι (ή φαίνονται)αληθινά ή βασίζονται στην πραγματικότητα, όπως π.χ. τα σχετικά με τις βιαιοπραγίες του ελληνικού στρατεύματος στη μικρασιατική εκστρατεία εναντίον αθώων αμάχων σε τουρκοχώρια, -μεγάλη η τόλμη του να διασώσει στις αφηγήσεις του ου φωνητές ιστορικές αλήθειες που «τσούζουν» και προκαλούν τους συμπλεγματικούς εθνικιστές και τους «τυφλούς» δεξιούς κι αριστερούς. Η θεματολογία του είναι ανδροκεντρική, οι ήρωες κι οι κομπάρσοι του, πλην εξαιρέσεων, είναι άντρες, χωρίς ίχνος υποβιβασμού των γυναικών. Είναι φανερό πως ο Βαλτινός συνομιλεί με τα Ευαγγέλια, όχι με το πνεύμα τους, με τη μορφή τους, αυτό που θέλει να πει το λέει όπως το λέει, χωρίς επεξηγήσεις. Από την «Κάθοδο των εννιά», ένα «αριστερό»(έτσι νομίσαμε ή έτσι μας έκανε να νομίσουμε)βιβλίο πέρασε στην «Ορθοκωστά», ένα «αριστερό» πάλι βιβλίο λέει ο ίδιος, που το ’γραψε μάλλον για να ισορροπήσει τα αντίπαλα του Εμφύλιου. Ο Βαλτινός ανταμώθηκε με τη φτώχεια, την αγωνία του μεροκάματου και τον θάνατο από μικρό παιδί κι αυτά τα συναπαντήματα περνούν ατόφια στα έργα του. Άσχετα αν συμφωνεί κάποιος με την πολιτική του στάση απέναντι στην ιστορία του τόπου, ο Βαλτινός κάνει -προς δόξαν του- υψηλή λογοτεχνία επιχειρώντας να αποκαταστήσει τις παραμορφώσεις της ιστορικής μνήμης χωρίς να χαρίζεται –προς τιμήν του- σε κανένα. Αιωνία του η μνήμη! -Το βασικό κείμενο από τον τόμο μου “Τ’ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ”, εκδ. Μεταίχμιο. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τι μας προκαλεί τόση θλίψη όταν χάνονται συγγραφείς που δεν γνωρίσαμε προσωπικά ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΠΟ: Τα «Δεκαοχτώ Κείμενα» που έσπασαν το «γύψο» της 21ης Απριλίου . Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://parallaximag.gr/parallax-view/gia-ton-thanasi-valtino

*****************

ΤΑΣΟΣ ΨΑΡΡΑΣ: ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ (ΕΡΤ): ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ