Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 27, 2017

Μια αγέραστη ταινία-παρωδία των κατασκοπευτικών ταινιών και βιβλίων τσέπης

https://i2.wp.com/24fpsverite.com/wp-content/uploads/2014/01/Le-Magnifique-Poster.jpg?w=600

Le Magnifique (1973)  Η απόλυτα cult Γαλλική κατασκοπευτική παρωδία του Philippe de Broca, με τους Jean-Paul Belmondo και Jacqueline Bisset.

Πηγή:  /24fpsverite.com


« Ο  Philippe de Broca ήταν ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους Γάλλους σκηνοθέτες των τελευταίων ετών. Αν και ξεκίνησε την καριέρα του μέσα από τη Nouvelle Vague, όντας αρχικά βοηθός σκηνοθέτη σε ταινίες του François Truffaut και του Claude Chabrol, γρήγορα εγκατέλειψε το ρεύμα και ασχολήθηκε με περισσότερο εμπορικές ταινίες. Σε αυτή του την πορεία εμπιστευόταν συνήθως τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε μεγάλα ονόματα όπως κυρίως στον Jean-Paul Belmondo. Το 1973 οι δύό τους θα συνεργαστούν στην κατασκοπευτική παρωδία Le Magnifique, η οποία αμέσως απέκτησε μια ιδιαίτερα ξεχωριστή θέση στις Γαλλικές κωμωδίες. 

 Ο François Merlin (Jean-Paul Belmondo) είναι ένας ταπεινός συγγραφέας μιας σειράς κατασκοπευτικών βιβλίων τσέπης. Ο ήρωας του είναι ο μυστικός πράκτορας Bob Saint-Clar που έχει ως αποστολή σε κάθε βιβλίο να σώσει την ανθρωπότητα και τον Δυτικό Κόσμο από επικίνδυνους εχθρούς όπως τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Αλβανίας Karpov (Vittorio Caprioli). Στην τελευταία του αποστολή ο Saint-Clar θα ταξιδέψει στο Μεξικό, όπου θα συνεργαστεί και παράλληλα θα προσπαθήσει να γοητεύσει την εντυπωσιακή Tatiana (Jacqueline Bisset). Σκοπός τους είναι να ανατρέψουν τα σχέδια του Karpov. O Merlin γράφει και ζει τις ιστορίες του εμπνευσμένος από τη δικιά του καθημερινότητα και έτσι ο ίδιος πάντα παίζει τον ρόλο του Saint-Clar. Η ηρωίδα του είναι βασισμένη στην Christine, τη φοιτήτρια κοινωνιολογίας που μένει στην πολυκατοικία του και που ο ίδιος θέλει να γνωρίσει. Ενώ στο ρόλο του Karpov είναι ο εκδότης του, Pierre Charron που του προκαλεί συνεχώς πολλά προβλήματα. 
Η τεχνική της ταινίας μέσα σε ταινία, ή μάλλον βιβλίο μέσα σε ταινία στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι φυσικά πρωτότυπο αλλά ο de Broca το χειρίζεται αρκετά έξυπνα. Όλοι οι βασικοί πρωταγωνιστές έχουν διπλούς ρόλους και μέσα σε λίγες στιγμές εμφανίζονται είτε στο εξωτικό Ακαπούλκο είτε στο βροχερό Παρίσι, ανάλογα με την έμπνευση του Merlin. 

Οι απρόσμενες εναλλαγές και καταστάσεις δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για μία παράλογη κωμωδία όπου οι διάλογοι και οι σκηνές δεν έχουν καμία λογική συνοχή. Ο Belmondo μπορεί να βρίσκεται ταυτόχρονα στο μικρό του διαμέρισμα αλλά και να σώζει τον πλανήτη σε μία παραλία. Μέσα στην ελαφρότητα που την χαρακτηρίζει, η ταινία πετυχαίνει να διακωμωδήσει εύστοχα τις απίστευτες υπερβολές που είχαν ήδη οι “κανονικές” ταινίες του είδους, όπως αυτές του James Bond, αλλά και τα αντίστοιχα βιβλία τσέπης. Αγωνία, έρωτας, πολύ αίμα και ψυχροπολεμικό κλίμα είναι όλα δοσμένα με την υπερβολή που τους αρμόζει και χωρίς σοβαροφάνεια.

  Από τον τίτλο και μόνο, Le Magnifique, ο θεατής προϊδεάζεται σε ένα βαθμό για το τι έχει να αντιμετωπίσει από μία κατασκοπευτική ταινία όπως αυτή. Εντυπωσιακές σκηνές δράσης, γρήγορα αυτοκίνητα και ειδυλλιακά τοπία είναι η βάση της ταινίας. Επίσης όπως είναι λογικό ο Bob Saint-Clar καταφέρνει πάντα να κερδίζει είτε με την εμφάνιση του και τη δύναμή του αλλά ακόμα και με το μυαλό του. Για αυτό το λόγο άλλωστε μέχρι και σήμερα ο χαρακτήρας του παραμένει μία cult φιγούρα στην Γαλλική pop κουλτούρα. Επίσης κινηματογραφικά είναι ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματα αντι-Bond ηρώων. Ο Belmondo δείχνει πως διασκεδάζει και με τους δύο ρόλους του και δεν είναι έκπληξη πως η ταινία έχει σχεδόν γραφτεί πάνω του. Η Bisset παίζει έναν από τους πρώτους γαλλόφωνους ρόλους της και καταφέρνει τόσο να αυτοσαρκάζεται όσο και να αλλοιώνει την εικόνα που μόλις είχε δημιουργησεί μετά τον ρόλο της στο La Nuit américaine του Truffaut.

 Τέλος ο Vittorio Caprioli, ένας από τους πλέον γνωστούς Ιταλούς κωμικούς, δίνει ακόμα μια μεγαλύτερη δόση υπερβολής στην ταινία. 
Χωρίς αμφιβολία ο de Broca δημιούργησε μία άκρως διασκεδαστική και αστεία slapstick κωμωδία που επίσης πήγε εξαιρετικά καλά εμπορικά. Παρά τα χρόνια που έχουν περάσει η ταινία διατηρεί το δυναμισμό της και σε συνδυασμό με τον γρήγορο ρυθμό, τις αλλεπάλληλες ατάκες και τα εξωφρενικά plot twists δεν έχει χάσει την φρεσκάδα της. 

Ευτυχώς το Le Magnifique δεν είναι ένα φιλμ που απλώς βλέπεται με νοσταλγία αντιθέτως είναι πολύ πιο έξυπνο και ευχάριστο από αρκετές σύγχρονες παρωδίες Γαλλική κωμωδία φαντασίας του 1973 σε σκηνοθεσία Φιλίπ ντε Μπροκά και πρωταγωνιστές τον Ζαν-Πωλ Μπελμοντό και τη Ζακλίν Μπισέ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...