Πέμπτη, Ιουνίου 30, 2016

Ο ...Μικρός Ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων

 
 Ο ...Μικρός Ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων , που λεγόταν Γεράσιμος Ραυτόπουλος

 Η απίστευτη ιστορία ενός πιτσιρικά , που έγραψε ιστορία με την απίστευτη δράση του στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913

Ο Γεράσιμος Ραυτόπουλος (Φισκάρδο Κεφαλλονιάς, 1900 ή 1902 -  ; ) ήταν Έλληνας υπαξιωματικός, ο νεότερος ηλικιακά στα χρονικά. Η μητέρα του καταγόταν από τον Πειραιά, ενώ ο πατέρας του εργαζόταν ως αρτοποιός στην Ύδρα.
Με την κήρυξη του Α΄ βαλκανικού πολέμου (Οκτώβριος 1912) ο μικρός Ραυτόπουλος ο οποίος τότε απασχολείτο ως υπηρέτης στην Πύλο αναζήτησε τρόπο να καταταγεί στον Ελληνικό στρατό. Λόγω του πολύ μικρού της ηλικίας του κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό από τις επίσημες στρατολογικές υπηρεσίες, όμως ο Γεράσιμος κατάφερε να ταξιδεύσει λαθραία έως τη Λάρισα όπου και τελικά έγινε δεκτός σαν βοηθητικό προσωπικό του 18ου Συντάγματος Πεζικού της IV Μεραρχίας. Έλαβε μέρος στη Μάχη του Σαραντάπορου όταν πέτυχε να περιέλθει στα χέρια του τουρκικό λάφυρο και για τη γενναιότητα που επέδειξε του δωρίσθηκε ένα τυφέκιο τύπου Manlicher – Schonauer. Εν συνεχεία, πήρε μέρος στη Μάχη του Κιλκίς-Λαχανά (Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος), όπου και αιχμαλωτίσθηκε από τους Βουλγάρους στρατιώτες. Ωστόσο, διαφεύγοντας της προσοχής τους, άρπαξε ένα όπλο και πυροβόλησε εναντίον τους φονεύοντας τρεις, ενώ οι υπόλοιποι τράπηκαν σε φυγή. Κατά την επιστροφή του προς τις γραμμές του ελληνικού στρατού συνάντησε και διέσωσε έναν τραυματία Εύζωνα, ενέργεια για την οποία προήχθη τιμητικά στο βαθμό του Δεκανέα, στις 28 Αυγούστου του 1913.

Πηγές

Εφημερίδα «Εμπρός», φύλλο της 15 Σεπτεμβρίου 1913, σελ.6
• Εφημερίδα «Εστία», φύλλο της 23 Αυγούστου 1913.
Γεράσιμος Ραυτόπουλος, ο Δωδεκαετής Μεγάλος Ήρωας
O δεκατριάχρονος Υπαξιωματικός του ελληνικού στρατού
 *Ο 12χρονος που πολέμησε στον Α΄Βαλκανικό Πόλεμο.

ΒΑΣΙΚΗ ΠΗΓΗ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ=> «Δια της λόγχης!» : Η φονικότερη σύγκρουση των Βαλκανικών Πολέμων

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΦΙΣΑΣ ΣΤΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ


Αγκιτπρόπ (ρωσ.: агитпроп) ονομάζεται το σύνολο των πολιτικών τεχνικών, που αποσκοπούν στην χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Αν και οι μέθοδοι αυτές είναι κοινές, ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως για αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στη Ρωσική Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία και τη Σοβιετική Ένωση.[1][....]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ =>Αγκιτπρόπ - Βικιπαίδεια


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;

 Μία ταινία μικρού μήκους , που, αν και πρωτοκυκλοφόρησε το 2007,
 διατηρεί ολοζώντανη τη συναισθηματική της αύρα.


Father: Νίκος Ζωιόπουλος
Son: Παναγιώτης Μπουγιούρης


Directed by: Κωνσταντίνος Πιλάβιος
Written by: Νίκος & Κωνσταντίνος Πιλάβιος

Director of photgraphy: Ζωή Μαντά
Music by: Χρήστος Τριανταφύλλου
Sound by: Θεόδωρος Μπαμπούρης
Mixed by: Κώστας Βαρυμποπιώτης
Produced by: MovieTeller films

Θέλω να είμαι ο άνεμος που σπρώχνει το φτερό σου...

Οι ΕΚΜΕΚ κυκλοφορούν το νέο τους single με τίτλο «Πουλί Ξενιτεμένο» το οποίο έρχεται να ακολουθήσει τη σειρά των επιτυχημένων κυκλοφοριών της μπάντας που έχει αγαπηθεί πολύ από το κοινό σε όλη την Ελλάδα!
Το «Πουλί Ξενιτεμένο» είναι ένα τραγούδι με έντονο το ethnic στοιχείο στον ήχο του και με στίχο που αποτυπώνει την απώλεια της ξενιτιάς αλλά και τη χαρά της ελευθερίας και της επιστροφής σε ό,τι αποκαλούμε ρίζες...
Ένα τραγούδι γλυκόπικρο, διαχρονικό και ταυτόχρονα επίκαιρο!

Μουσική: EKMEK
Στίχοι: Άλκης Κανίδης

Θέλω να είμαι ο άνεμος
Που σπρώχνει το φτερό σου
Πίσω στη γη να με πετάς
Κι εγώ να χαίρομαι που πας
Ψηλά στον προορισμό σου
Θέλω να είμαι ποταμός
Να τρέχω αφρισμένος
Μέσα να ρίχνεις τους καημούς
Κι εγώ να βγάζω θησαυρούς
Κι ας μένω λερωμένος
Πουλί μικρό, πουλί τρελό
Πουλί ξενιτεμένο
Boυνό μεγάλο ο καημός
Ψηλώνει όσο ανεβαίνω
Πουλί μικρό, πουλί τρελό
Πουλί ξενιτεμένο
Γυρίζεις κι ανασταίνομαι
Φεύγεις κι αργοπεθαίνω
Nά’ παιρνα μέσα μου εγώ
Τη λύπη που σε πνίγει
Σαν του τσιγάρου τον καπνό
Και άλλο πουλί ποτέ μη δω
μακριά ξανά να φύγει

ΑΥΤΟΣ!


ΕΝΑΣ ΙΔΑΛΓΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ


ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Εγκαίνια: Παρασκευή 10 Ιουνίου, στις 8:30 το βράδυ

Διάρκεια έκθεσης: 10 Ιουνίου - 10 Ιουλίου 2016

Ο IANOS παρουσιάζει την ατομική εικαστική έκθεση του Μιχάλη Κεραμάρη “Εικονόσημα” στον εκθεσιακό χώρο του IANOS CAFE.
Χρησιμοποιώντας παλιά γραμματόσημα κομμένα σε μικρές ψηφίδες, ο Μιχάλης Κεραμάρης, δημιουργεί έναν αφαιρετικό μικρόκοσμο σαν μωσαϊκό, ενώ συμπληρώνει τις συνθέσεις με σχέδια από σινική μελάνη. Τα επαναλαμβανόμενα σχεδιαστικά μοτίβα και η γεωμετρική μορφολογία της σύνθεσης, ξεδιπλώνουν ένα άχρονο, ποιητικό σύμπαν. Ο καλλιτέχνης κατακτώντας ένα πολύ προσωπικό ύφος με την ιδιαίτερη αυτή τεχνοτροπία του, καθιστά εκ νέου σημαντική την διακοσμητική εικονοποιία.


Βιογραφικό Σημείωμα
Ο Μιχάλης Κεραμάρης είναι συνταξιούχος καθηγητής τής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κατοικεί στο Επταχώρι* Καστοριάς.

*ΕΠΤΑΧΩΡΙ (Μπουρμπουτσκό)

Άρχισε να δημιουργεί τα έργα του από το 1974. Συνεχίζει να δημιουργεί.
Τα έργα του εκτίθενται σε ιδιόκτητο κτήριο στο Επταχώρι Καστοριάς. Εκεί μπορεί να δει κανείς και κρανιές κεντημένες από τον ίδιο, κροκαλοπαγή έγχρωμα πετρώματα που συλλέγει από ποτάμια και χειμάρρους τής περιοχής, καθώς και ξυλοτεχνήματα που κατασκευάζει με συγκόλληση μικρών τεμαχίων ελάτου γεωμετρικών και λοιπών σχημάτων.
Το 2006 έλαβε μέρος σε ομαδική πανελλήνια έκθεση ζωγραφικής του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» στην Αθήνα.
Το 2014 εξέδωσε το βιβλίο «Επταχώρι, στίχοι και εικόνες» με ποιήματά του και φωτογραφίες τής συζύγου του Ιωάννας Λουλάκη, σχετικές με το περιεχόμενο των στίχων.

ΙΑΝΟS, Σταδίου 24, Αθήνα, τηλ. 210 3217917, www.ianos.gr
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 - 21:00, Κυριακή κλειστά

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Nature Data παρουσιάζεται μια προσπάθεια καταγραφής και χαρτογράφησης, σε βάθος 6.000 χρόνων, δεδομένων που αφορούν τις μετακινήσεις ανθρώπων και τη συγκέντρωση πληθυσμών σε συγκεκριμένα σημεία του πλανήτη.
Στόχος των ερευνητών, όπως αναφέρουν και στο εισαγωγικό σημείωμα της μελέτης που δημοσίευσαν είναι να απαντηθούν ερωτήματα όπως: πόσοι άνθρωποι ζούσαν στις πόλεις, τι αποστάσεις χώριζαν τη μια πόλη από την άλλη, πως η ανάπτυξη των πόλεων επηρέασε το τοπικό και ευρύτερο περιβάλλον; Τα στοιχεία και παραθέτουν οι ερευνητές εκτιμάται πως θα βοηθήσει σημαντικά και άλλους συναδέλφους τους να κατανοήσουν βαθύτερα τις συνθήκες που μπορεί να οδήγησαν στην ακμή ή παρακμή πολλών πόλεων που ήταν και κοιτίδες μεγάλων πολιτισμών αλλά και να ερμηνεύσουν με την προσθήκη νέων παραμέτρων και δεδομένων ακόμη και την ίδια την ανάπτυξη του φαινομένου της αστικοποίησης.
Βάσει δε των στοιχείων της μελέτης, ο blogger, Max Galka κατάφερε να φτιάξει ένα ενδιαφέρον, όπως θα δείτε, βίντεο για την ιστοσελίδα Metrocosm

Watch as the world's cities appear one-by-one over 6,000 years .

με αντικείμενο φυσικά την άνοδο και την πτώση των «μεγάλων πόλεων» σε βάθος χιλιάδων ετών.
Στην ιστοσελίδα θα βρείτε επίσης έναν χάρτη και ακουμπώντας πάνω στις μικρές κουκκίδες, θα δείτε πως εμφανίζονται και τα διαθέσιμα στοιχεία για την πόλη που αναπτύχθηκε στην συγκεκριμένη περιοχή τη συγκεκριμένη περίοδο. Σημειώνεται πως οι ημερομηνίες δεν αφορούν το έτος ίδρυσης της πόλης αλλά τη χρονική περίοδο στην οποία κατοικήθηκε από έναν σημαντικό αριθμό κατοίκων, που κατέστη εφικτό να καταγραφεί ή να υπολογιστεί με διάφορους τρόπους και βάσει διάφορων πηγών.
Το ταξίδι στο χρόνο ξεκινά από την εμφάνισή της πρώτης πόλης το 3.700πΧ. Πρόκειται για την πόλη Eridu με 6.000 κατοίκους- αν και όπως γίνεται συνήθως υπάρχουν και κάποιοι επιστήμονες πως αυτή ήταν πράγματι η πρώτη- και η «αφήγηση» φτάνει μέχρι το 2.000 μΧ.
http://www.eirinika.gr/sites/default/files/styles/article_landscape/public/eirinikaold/imagesdatafiles141804.jpg?itok=3ZFqZswm 
 ALAIN LEFEVRE*: ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΟΣΑ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!


Συνέντευξη που δόθηκε στην  Ελισάβετ Σταμοπούλου,λίγες μέρες πριν από την πρόσφατη  συναυλία του διάσημου πιανίστα  στο Ηρώδειο

 http://www.in.gr/entertainment/music/interviews

Με χειμαρρώδη και αυθόρμητο τρόπο εκφράζει τις απόψεις του για την Ελλάδα και δηλώνει ένθερμος θαυμαστής της. Ο γαλλοκαναδός πιανίστας, Αλέν Λεφέβρ, οπαδός και υπηρέτης της κλασικής μουσικής, μιλά έξω από τα δόντια κινούμενος αντίθετα στο ρεύμα. Γνωστός φιλέλληνας, έρχεται για ακόμη μια φορά στην Ελλάδα, μια χώρα που επισκέπτεται από το 1997. Στις 27 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, θα συναντήσει τον Ορέστη Παπαΐωάννου σε μία συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας στο Ηρώδειο.

Στη συναυλία του κρύβει μια έκπληξη για το κοινό. Θα παρουσιάσει ένα νέο άλμπουμ του με ελληνικό τίτλο και μουσική, αφιερωμένο στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα έχει αδικηθεί. Δεν έχουν ειπωθεί και λίγα από την έναρξη της κρίσης για τη χώρα σας», δηλώνει στο in.gr ο κ. Λεφέβρ που στο παρελθόν είχε αποκαλύψει πως έκλαιγε από συγκίνηση όταν το αεροπλάνο προσγειωνόταν στην Ελλάδα.

Δεν παραλείπει να εκφράσει σε κάθε επίσκεψή του στη χώρα τον θαυμασμό του για τους Έλληνες, για έναν λαό που, όπως αναφέρει, βρίσκει τη δύναμη να διαδηλώνει και να διαμαρτύρεται σε αντίθεση με πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Διαμηνύει, ακόμη, σε κάθε τόνο την αντίθεσή του σε πολιτικές λιτότητας, και επισημαίνει πως οι Γερμανοί είναι εκείνοι που δεν πλήρωσαν «όσα χρωστούσαν στους Έλληνες». Ο κ.Λεφέβρ εκφράζει και τη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις περί τεμπέληδων Ελλήνων λέγοντας πως δουλεύουν «πολύ περισσότερο από τους Ευρωπαίους».

«Όσοι κατηγορούν την Ελλάδα, αγνοούν σημαντικά κομμάτια της ιστορίας και δεν διαθέτουν ιδιαίτερη εξυπνάδα», αναφέρει, και μιλά για τη διαφθορά στις ΗΠΑ αλλά και για την εμπειρία που αποκόμισε από την επαφή του με ανήλικους στη φυλακή.

«Όποτε έρχομαι στην Ελλάδα συγκινούμαι», έχετε δηλώσει στο παρελθόν. Tι σας συνδέει με τη χώρα;
Έχω ταξιδέψει σε εκατοντάδες πόλεις για να παίξω μουσική, όταν όμως έρχομαι στην Ελλάδα κλαίω. Είναι περίεργο, αλλά αισθάνομαι πως κάτι δυνατό με συνδέει με αυτή τη χώρα. Θαυμάζω τους Έλληνες γιατί δεν φοβούνται, είναι από τους λίγους ανθρώπους πάνω στη Γη που νιώθουν ελεύθεροι να εκφράσουν τις απόψεις τους. Δεν μπορείς να αναγκάσεις εύκολα τον Έλληνα να κάνει κάτι που δεν θέλει, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία. Είστε ανεξάρτητοι. Παρόλο που έχουν περάσει πάνω από έξι χρόνια σκληρής λιτότητας, έχετε ακόμη το κουράγιο να χαμογελάτε, να αντιστέκεστε και να πολεμάτε. Δεν πιστεύω στη λιτότητα, είναι το πιο τραγικό λάθος στην πολιτική. Επηρεάστηκα πολύ από τις δυσκολίες που πέρασε και περνά η Ελλάδα, οπότε αποφάσισα να δημιουργήσω σχετικό άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στις 30 Σεπτεμβρίου με τον ελληνικό τίτλο «Σας αγαπώ». Θέλω με αυτή την κίνησή μου να εκφράσω την αγάπη και την συμπαράστασή μου προς τους Έλληνες.

Το άλμπουμ που θα είναι αφιερωμένο στους Έλληνες, τι ακριβώς θα πραγματεύεται;

Θα μιλά με έναν ιδιαίτερο τρόπο για την σχέση που έχω αναπτύξει με την Ελλάδα, οτιδήποτε έχω λάβει όλα αυτά τα χρόνια από τη χώρα. Έχει αδικηθεί πολύ η Ελλάδα, δεν έχουν ειπωθεί λίγα από την έναρξη της κρίσης, που είναι ουσιαστικά ανακριβή.

Ελληνική η ξένη μουσική θα κυριαρχεί στο άλμπουμ;
Το άλμπουμ θα περιλαμβάνει ελληνικές μελωδίες, θα είναι ξεκάθαρα επηρεασμένο από την ελληνική κουλτούρα

Έχετε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή σας πως οι Έλληνες έχουν το θάρρος να διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους που συχνά σιωπούν

Λένε ότι είναι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και πως δεν δουλεύουν, στην πραγματικότητα όμως δουλεύουν περισσότερο από τους Ευρωπαίους. Μπορεί να λένε ότι οι Έλληνες δεν πληρώνουν το χρέος τους, τα μεγαλύτερα όμως λάθη αυτού του αιώνα τα διέπραξε η Γερμανία. Δεν πλήρωσε το χρέος από Α’ και Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ούτε όσα χρωστούσε σε σας. Όσοι κατηγορούν την Ελλάδα, αγνοούν σημαντικά κομμάτια της ιστορίας και δεν διαθέτουν ιδιαίτερη εξυπνάδα. Μισώ την αδικία. Είναι εύκολο να λες ότι σου αρέσουν οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, οι Γερμανοί, εγώ όμως έχω εντυπωσιαστεί από τους Έλληνες και από τους νέους μουσικούς.

Πόσο συχνά επισκέπτεστε την Ελλάδα;
Έρχομαι στην χώρα σας τα τελευταία 20 χρόνια, από το 1997. Έχω παίξει μουσική, μεταξύ άλλων, σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Πάτρα και Ύδρα. Χωρίς να διστάζω να εκφράσω ελεύθερα αυτό που σκέφτομαι, λέω πως η Ελλάδα έχει αδικηθεί, δεν της έχουν φερθεί δίκαια.

Έχοντας λάβει αρκετά ερεθίσματα από την Ελλάδα, τι συναισθήματα ανέκυψαν όταν πληροφορηθήκατε για το δημοψήφισμα που διεξήχθη στη χώρα το περασμένο καλοκαίρι;

Αισθάνθηκα ένα μούδιασμα. Συναυλία μου στο Ηρώδειο ακυρώθηκε πέρσι λόγω του δημοψηφίσματος. Δεν κατάλαβα όμως το λόγο που έγινε, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η αξιοπρέπεια παίζει το σημαντικότερο ρόλο. Την αξιοπρέπειά τους πρέπει να ξαναβρούν οι Έλληνες. Θυμάμαι σε τηλεοπτική εκπομπή που συμμετείχα στις ΗΠΑ, μου είπαν πως στην Ελλάδα η διαφθορά είναι μεγάλη. Τότε άρχισα να γελάω, και είπα ότι διαφθορά υπάρχει παντού. Ο πόλεμος στο Ιράκ κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια για το τίποτα και βασίστηκε στο ψέμα. Αυτό δεν είναι διαφθορά; Το δικά σας είναι πταίσματα κοντά σε ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ.

Δουλεύετε πολύ και με παιδιά ανά τον κόσμο. Τι ακριβώς τους διδάσκετε;

Διδάσκω μουσική σε εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο. Η τέχνη μπορεί να χτίσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Είναι σημαντικό, ακόμη, να μιλάμε στα παιδιά για την αξία της κλασικής μουσικής ώστε να μην πέφτουν θύματα υλισμού. Έχω εργαστεί με παιδιά που βρίσκονταν στη φυλακή και που τώρα γράφουν τη δική τους μουσική. Τα τελευταία 35 χρόνια μιλώ σε μαθητές για την αξία της κλασικής μουσικής, γιατί όλο και περισσότεροι ακούν ηλίθια και φθηνή μουσική. Μουσική που παράγει η Lady Gaga ή η Μάιλι Σάιρους. Υπάρχει όμως και ο Μπετόβεν, ο Σούμπερτ, ο Μότσαρτ.

Πώς νιώσατε όταν παίξατε μουσική σε παιδιά που βρίσκονταν σε φυλακή;
Βρέθηκα σε ένα ψυχρό μέρος, αισθάνθηκα έναν κόμπο στο λαιμό. Θυμάμαι έπαιζα Σούμπερτ και ξαφνικά επικράτησε η απόλυτη σιγή. Νόμιζα πως δεν τους άρεσε αυτό που άκουγαν και πως θα με σκότωναν. Σίγησαν όμως από συγκίνηση και στο τέλος έκλαιγαν.

Σε ποια άλλη συναυλία σάς διαπέρασαν ρίγη συγκίνησης;

Παραχώρησα μια από τις πρώτες συναυλίες που διοργανώθηκαν στο Σεράγεβο μετά τον πόλεμο. Μου ζήτησαν να παίξω μουσική για κορίτσια που είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ήταν πολύ περίεργο γιατί διέκρινα το αδιέξοδο στο βλέμμα τους, αισθάνονταν νεκρές. Στο τέλος έκλαιγα γιατί αισθάνθηκα έστω και για λίγο τον πόνο τους. Ήταν μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην καριέρα μου.

Εκτός από κλασική, τι άλλου είδους μουσική ακούτε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Ακούω τζαζ, μπλουζ, ελληνική και κουβανέζικη μουσική. Δεν μου αρέσει όμως η ποπ, και αυτό που θαυμάζω στην Ελλάδα είναι ότι διατηρεί τα χαρακτηριστικά της μουσικής της.

Αναφερόμενος πριν στη Lady Gaga, θα μπορούσατε να μιλήσετε για φαινόμενο πυροτεχνήματος;

Για μένα η Lady Gaga δεν διαθέτει τίποτα, σε αντίθεση με τον Αντώνη Ρέμο που έχει ωραία φωνή. Η ποπ της Lady Gaga είναι για τα σκουπίδια.

Μιλήσατε προηγουμένως και για τις ΗΠΑ. Εν όψει των αμερικανικών εκλογών, πώς κρίνετε την υποψηφιότητα Τραμπ;

Όλος ο κόσμος τρέμει για το αποτέλεσμα του Νοεμβρίου.

* ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ

Alain Lefevre (Piano) - Short Biography

Alain Lefèvre

Alain Lefèvre's Impressions Hélléniques, a cycle of three works inspired by Greece, Ilios, Thalassa and Anemos. 

Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2016

The air is clear the day is fine and swiftly swiftly flows the time

 

The Tannahill Weavers - Wikipedia, the free encyclopedia



The air is clear the day is fine, and swiftly swiftly flows the time
The boat is floating on the tide that wafts me off from Fiunary

Chorus:
We must up and haste away, we must up and haste away
We must up and haste away, farewell, farewell tae Fiunary

A thousand, thousand tender ties awake this day my plaintive sighs
My heart within me almost dies, at thocht of leaving Fiunary

Chorus

But I must leave those happy vales,
see how they fill, the spreading sails
Adieu, adieu, my native dales,
farewell, farewell tae Fiunary

Chorus

The first picture is of a British sailing ship, which was the type that sailed to New Zealand in the 1850s carrying Scottish and English migrants. Ships landed in the Christchurch and Dundedin Harbours for the new migrants to make their settlements in the South Island. The Scottish preferred Dunedin (Otago) and the English Christchurch (Canterbury). The Scottish moved inland also settling in Central Otago. The population in Central Otago grew rapidly during the gold-rush, which started in the 1860s. The pictures following the ship are of the mountainous areas of Central Otago (Hawea), which look similar to Scotland. The next are of the Rakai Gorge area in Canterbury and then ending with Mt. Cook. After this are a few pictures of Scotland.


Η ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΤΩΝ... ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΤΙΩΝ

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Για τα Αρχαία Ελληνικά στη μέση εκπαίδευση


Σχολικά βιβλία ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
Στη συνθήκη επιτήρησης, στην οποία βρέθηκε η χώρα μας –όχι, βέβαια, από τη μια στιγμή στην άλλη- προέχει να ανακοπεί η πορεία προς το χειρότερο που μας επιφυλάσσει η κρίση και η παρακμή.
Η ανάγκη μιας φτηνότερης για το κράτος και την ελληνική οικογένεια εκπαίδευσης επιβάλλει ρυθμίσεις που επιφέρουν μείωση των σχετικών δαπανών, πράγμα κατανοητό, αλλά καμιά μεταρρύθμιση στην Παιδεία ή στην Υγεία δεν θα είχε νόημα, χωρίς επάρκεια σε δασκάλους, καθηγητές, γιατρούς, νοσηλευτές και τα στοιχειώδη για διδασκαλία και θεραπεία. Αντίθετα με τέτοιου είδους ρυθμίσεις, οι μεταρρυθμίσεις απαιτούν ευνοϊκότερες συνθήκες.
Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση λ.χ. του 1964 έγινε σε συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης και πολιτιστικής άνθησης της χώρας.
Η Επιτροπή Διαλόγου για την Παιδεία, μεταξύ άλλων αλλαγών που εισηγήθηκε, όπως την υποχρεωτική διδασκαλία της Αγγλικής, αντιμετώπισε θετικά την πρόταση κατάργησης της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο και τη μετακύλισή της στις δύο τάξεις του Λυκείου, με τη μορφή κατ’ επιλογήν μαθήματος.
Στην περίπτωση υλοποίησης μιας τέτοιας πρότασης, είναι παραπάνω από βέβαιη η αθόρυβη και χωρίς αντιδράσεις εξαφάνιση των Αρχαίων Ελληνικών από τη μέση εκπαίδευση, αφού σε λιγότερο από μια δεκαετία, ως κατ’ επιλογήν μάθημα του Λυκείου, ελλείψει ενδιαφέροντος από τους πάσχοντες γλωσσικά μαθητές, θα αυτοκαταργηθεί, προς μεγάλη ανακούφιση, όχι βέβαια όσων φιλολόγων κάνουν «ιδιαίτερα» Αρχαίων Ελληνικών, αλλά των μαθητών και της τηλεπαρουσιάστριας που διερωτήθηκε παραστατικότατα τι σχέση έχουν τα νέα ελληνικά με τα αρχαία και τι είδους λογική είναι αυτή που συνδέει την εκμάθηση των μεν με τη διδασκαλία των δε.
Παρά τη νομοθετική ρύθμιση του μονοτονικού, τις μεταγλωττίσεις κλασικών λογοτεχνικών κειμένων του 19ου αι., τις φρενήρεις όσο και ωμές επεμβάσεις στην ιστορική ορθογραφία των ελληνικών λέξεων, το πρόβλημα της γλώσσας τα τελευταία χρόνια διογκώνεται συνεχώς σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Προκύπτει, έτσι, εύλογα το ερώτημα μήπως προτάσεις για κατάργηση των Αρχαίων Ελληνικών ή μείωση των ωρών διδασκαλίας τους στο Γυμνάσιο δεν συμβάλλουν στη λύση του προβλήματος της γλώσσας, αλλά στην όξυνσή του, αφού στο ψευδοδίλημμα «Αρχαία ή Νέα Ελληνικά» απαντούν «Νέα Ελληνικά και Αγγλικά».
Πρόκειται για παρακινδυνευμένη και, τολμώ να πω, άκριτη απάντηση, αφού δημιουργεί σοβαρότερα προβλήματα από όσα επιδιώκει να λύσει.
Γιατί, μπορεί να ανακουφίζει οικονομικά την ελληνική οικογένεια, αν σκεφτεί κανείς τι της κοστίζουν τα φροντιστήρια, αλλά δεν θεραπεύει τα μαθησιακά προβλήματα που προκαλεί η ελλιπής κατάρτιση δασκάλων και καθηγητών, που ναι μεν ελέγχονται ως προς της διδακτέα ύλη, όχι όμως ως προς την επάρκεια και τον τρόπο διδασκαλίας τους.
Πολλά από όσα δεν γίνονται σωστά, αντί να τα διορθώνουμε, είθισται να τα καταργούμε. Έτσι, αντί να βελτιώσουμε τον τρόπο διδασκαλίας των Αρχαίων ώστε να μη χρειάζεται η παραπαιδεία, καταργούμε το μάθημα.
Με την ίδια λογική, καταργούμε τις εξετάσεις και των υπόλοιπων μαθημάτων και με την ίδια λογική καταργήσαμε στο παρελθόν την αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών μέσα στην τάξη.
Παρά τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες για την εκπόνηση παιδαγωγικών προγραμμάτων και την ενίσχυση των παιδαγωγικών σπουδών, μεμονωμένα εκπαιδευτικά ζητήματα συνεχίζουμε να τα αντιμετωπίζουμε σαν να ήταν γόρδιοι δεσμοί, που, όντως, άλυτοι, απαιτούν για να λυθούν τη μέθοδο του σπαθιού.
Με αυτή τη μέθοδο προτάθηκε η κατάργηση των Αρχαίων Ελληνικών από το Γυμνάσιο, ως εάν να ήταν άχρηστη και άσκοπη η διδασκαλία τους ή άλυτα τα μαθησιακά προβλήματα που δημιουργεί.
Είναι γνωστό πως όταν η γλώσσα γίνεται ξανά και ξανά αντικείμενο προβληματισμού, κάθε άλλος προβληματισμός αναστέλλεται. Αυτό υπάρχει κίνδυνος να συμβεί με τις έντονες αντιδράσεις που δικαιολογημένα προκάλεσαν και θα συνεχίσουν να προκαλούν βλέψεις, προτάσεις ή σχέδια που μετατρέπουν την ιστορία της ελληνικής γλώσσας σε πανεπιστημιακή ειδικότητα για ολίγιστους.
Γιατί αποτέλεσμα τέτοιων (ανήκουστων, για άλλες χώρες) προτάσεων θα ήταν οι νεότερες γενιές να αποκοπούν εντελώς από το μεγαλύτερο μέρος γραπτού και προφορικού λόγου που αρθρώθηκε μέχρι τις αρχές του 20ού αι., σαν να ξεγράφαμε εμείς οι ίδιοι μιαν αξιοζήλευτη ιστορία πολιτισμού και γραμμάτων πολλών αιώνων. Σε ούτε δυο γενιές, θα έχουμε γλωσσική αποξένωση στο τετράγωνο και τέτοια εκφραστική πενία που καμιά ξένη γλώσσα δεν θα μας έσωζε.
Μήπως εν αγνοία μας επαναφέρουμε αντεστραμμένο το περίφημο γλωσσικό ζήτημα που με τα πολλά είχαμε καταφέρει να ξεπεράσουμε; Στο ζήτημα αυτό θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο μας.
*Ομ. καθηγήτρια Φιλοσοφίας, συγγραφέας

.:BiblioNet : Δεληγιώργη, Αλεξάνδρα

ΤΟ ΒΔΕΛΥΓΜΑ

«Βλέποντας τη μάνα του Φύσσα καταλαβαίνεις πώς έγινε έτσι ο φασισταράς, που επειδή τον μαχαίρωσε ένας άλλος φασισταράς ,πάνε να τον μεταμορφώσουν σε περιστέρι της ειρήνης»!

 Θάνος Τζήμερος, το βδέλυγμα της δημόσιας ζωής





Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΟΥ... ΟΛΥΜΠΟΥ


Ο ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ (ΜΙΚΡΟ)ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ*

Οι διεφθαρμένοι φύλαρχοι

Η Αυγή: 19 Ιουνίου 2016
 
Ένας τοπικός φύλαρχος που βγάζει μαύρα χρήματα από τη θητεία του. Ένας στρατός από εξαρτημένους μικροκανίβαλους και συμφεροντολογικούς δορυφόρους. Απίθανες μικροδιαπλοκές που συγκροτούν μια απέραντη αγυρτεία. Πώς να παραχθεί πολιτική, ανάπτυξη, πράξη, δίκαιο, όταν έχουμε μια μαζική, μικρή και εξαμβλωματική διαφθορά; Όταν το μόνο που διαβλέπεις είναι μάσα και κουμπαριές; Όταν παράγεται όχι μια παραδοσιακή γραφειοκρατία (κάποιου «κάλου»), αλλά μια καλοσχεδιασμένη επιβράδυνση ή ματαίωση οποιασδήποτε δημιουργικής απόπειρας;
Η βασικότερη προϋπόθεση του αναπτυξιακού νόμου, δεν είναι τόσο η χρηματοδότηση όσο η εξάλειψη αυτής της ειδικής, διάσπαρτης, μικρής διαφθοράς ή των μηχανισμών βουλιμίας που την ενεργοποιούν. Είναι ενδιαφέρον δε ότι το πιο ενεργό (και αδρανοποιητικό) κομμάτι του δημόσιου χώρου, του διοικητικού χώρου, είναι η διαφθορά. Κατατρώει πολιτική ύλη, οράματα και όνειρα. Για πολλά χρόνια εντοπίζεται ως πρόβλημα και νικάει τους θεατές του. Η (μικρο)διαφθορά, λόγω της ευρύτητάς της, γίνεται ο ρυθμιστής, το κραταιό φίλτρο αυτού που κυριαρχεί και διατρέχει τον δημόσιο χώρο, που διακινείται, που εκφωνείται.
Είναι περίεργο ότι η πιο φορμαλιστική και επιδερμική πλευρά της πραγματικότητας, η γραφειοκρατική μαρτυρία (και οι μάγκες που τη μεταχειρίζονται για να παίρνουν όλες τις δουλειές) αποτελεί τη βαθύτερη και ισχυρότερη αποδελτίωση της πραγματικότητας, διεκδικείται δε με πάθος από τους παθιασμένους. Μάχες μίσους παραγόντων, ύβρεις, τοπικοί φύλαρχοι δαγκώνονται, διαγκωνισμοί για την εξουσία, ουσιαστικά υποκαθιστούν το ουσιώδες και θεμελιακό. Το παιχνίδι των συμβολισμών είναι μεγάλης σημασίας στην ανθρώπινη ιστορία.
Στη φτωχή μας πραγματικότητα είναι το πιο ανθεκτικό στοιχείο κοινωνικής και προσωπικής εξισορρόπησης. Η πολιτική διαχείριση ενός τόσο διεσπαρμένου και στρεβλωτικού φαινομένου, όπως είναι η αδρανοποιητική λειτουργία της διαφθοράς η συνακόλουθη ακινητοποίηση κάθε δημιουργίας, θα μπορούσε να εισαγάγει ποιότητες στην πολιτική, τουλάχιστον στο αναλυτικό της σκέλος. Θα μπορούσε να δημιουργήσει τους όρους μιας ποιοτικής αντίδρασης. Να οργανώσει πλούσιο λόγο, βαθιά επιχειρηματολογία, νομοθετικό σκάψιμο, λογική τεκμηρίωση και πολιτική αποφασιστικότητα, αφού δεν μπορεί να αρθρώσει «κανονική» πολιτική πράξη. Σιγά...
Οι λογογράφοι δουλεύουν με τα non papers, με τυφλοσούρτη, λυσάρια και στερεότυπα. Με αυτή τη «σχολή σκέψης» συγκροτείται ο δεσπόζων πολιτικός λόγος, που φυσικά δεν απηχεί ούτε εκφράζει αυτό που πραγματικά συντελείται στην κοινωνία. Δεν ξέρω, μάλιστα, αν ανταποκρίνεται ο λόγος στη πραγματικότητα ή η πραγματικότητα κατοπτρίζεται στη χαμηλή λογική ποιότητα αυτού του λόγου.
Πάντως διαμορφώνεται μια αξιακή αμοιβαιότητα, τρέχοντος λόγου και πολιτικής πράξης, εξαιρετικά αδιέξοδη, την οποία το μόνο που τη συνταράζει είναι η μπλογκόσφαιρα. Η λάσπη και το μπούλινγκ συμμοριών, οι εκβιασμοί, στο πλάι εξαιρετικών κειμένων ή εικονογραφήσεων, συγκροτούν μια επικοινωνιακή ζώνη όπου ο λόγος και ο αντίλογος καταρρέουν σε μια λογική και αισθητική αποσυναρμολόγηση. Όλα λειτουργούν εις βάρος της λύσης, της έρευνας, της πολιτικής επινόησης, αλλά και της ηθικής που αυτές οι υψηλές παραδοχές συνιστούν.
Οι συμμορίτες που εκβιάζουν και πλουτίζουν οργανώνουν την πιο βαθιά εκδοχή μιας άτυπης «αντιπολίτευσης». Ανίκητοι και για χρόνια ανέγγιχτοι, τώρα ως ανασφαλείς γίνονται επιθετικοί και ευερέθιστοι. Μάλλον κάποιοι θα πάνε φυλακή. Μερικοί εκ νέου. Όμως το μεγάλο έλλειμμα πολιτικής παραγωγής θα το εισπράξουμε εμείς οι υπόλοιποι. Γι’ αυτό θα ήταν σημαντική η συνδρομή των δημοκρατικών κομμάτων. Αντί να σπαταλούν την πολιτική τους ύλη σε άνευρες και ανέμπνευστες συνάξεις, να αποφασίσουν τη συμπόρευση για μια μεγάλη εξυγιαντική εκκαθάριση. Θα αποδοθεί, έτσι, πίσω στην κοινωνία ό,τι της αφαιρείται. Η κοινωνία αδημονεί.*Σεβαστάκης Δημήτρης
Γεννήθηκε το 1960 στο Καρλόβασι της Σάμου όπου και μεγάλωσε. Οι γονείς του Αλέξης και Καίτη Σεβαστακη, τόσο με τις πολιτικές όσο και τις ηθικές τους επιλογές, του κληροδοτήσαν μία ισχυρή σχέση με τη αριστερά και την σκέψη. Από το 1974 μέχρι και σήμερα, σχετίστηκε οργανωμένα ή συνεργατικά, πάντα όμως ανοιχτά και πολύπλευρα, με τις δυνάμεις της αριστεράς. Τον απασχολούν προβλήματα παραγωγικής συγκρότησης, κράτους και εργασιακής κουλτούρας.
Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 ξεκίνησε την εκθεσιακή και καλλιτεχνική του δραστηριότητα,  με πολλές ατομικές εκθέσεις σε μουσεία και χώρους τέχνης (Μουσείο Μπενάκη William James, Αίθουσα Αθηνών κλπ).
Αρθρογραφεί συστηματικά με κείμενα πολίτικης κριτικής και ανάλυσης, στην εφημερίδα Αυγή και συχνά σε άλλες αθηναϊκές εφημερίδες ( Ελευθεροτυπία,  Έθνος, Βήμα, Καθημερινή, Δρόμος της Αριστεράς κ.α.). Τα κείμενα του, συχνά, αναδημοσιεύονται και σχολιάζονται  ευρύτατα. Θεωρητικές εργασίες του για προβλήματα τέχνης πολιτισμού και κουλτούρας, αναπτύσσονται σε συνέδρια και δημοσιεύονται σε συλλογικούς τόμους.
Είναι Αν. Καθηγητής στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ όπου διδάσκει από το 2000 τόσο στο προπτυχιακό όσο και στο μεταπτυχιακό επίπεδο. Με την σύντροφο του θεατρολόγο Ελευθερία Ραπτου έχουν μία κόρη τη Στέλλα. Από το Νοέμβρη του 2014, είναι συντονιστής του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάρε Τύπε, εδώ τα καλά δανεικά κι αγύριστα!

Αυτά είναι τα δάνεια στα Μέσα Ενημέρωσης

Ακάλυπτα έως 90% δήλωσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Παρουσίασαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που όμως παραμένουν κρυφά για τους πολίτες. Ποια είναι τα δάνεια στους ομίλους Αλαφούζου, Μπόμπολα, MEGA και Πρώτο Θέμα. Υποστήριξαν ότι λείπουν στοιχεία για Ελεύθερο Τύπο και όμιλο «Παραπολιτικά».

Βομβαρδισμός στοιχείων στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής, σχετικά με τα δάνεια που έχουν δοθεί στους μεγάλους ομίλους των ΜΜΕ. Συγκεκριμένα στο MEGA, τον ‘Ομιλο Αλαφουζου, τον Όμιλο Μπόμπολα και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου, thePressProject.gr

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν στοιχεία από την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας και τις εισαγγελικές έρευνες που βρίσκονται στην διάθεση των μελών της επιτροπής, κατά την διάρκεια της εξέτασης του διευθύνων συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη. Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά (όπως έχει αποκαλύψει το thePressProject.gr) είναι απόρρητα και φυλάσσονται φρουρούμενα σε ειδικό χώρο στην Βουλή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την διαφάνεια. Επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι λείπουν στοιχεία για τον Ελεύθερο Τύπο ενώ έκαναν λόγο για δικαστική δίωξη εναντίον του ομίλου Παραπολιτικά.


Οι καταγγελίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ



Ο βουλευτής Σπύρος Λάππας αναφέρθηκε στο σύνολο του τραπεζικού δανεισμού τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του είναι ακάλυπτο. Όπως δήλωσε «το ποσό προς όλα τα ΜΜΕ από όλες τις τράπεζες είναι 900 εκατομμύρια και από τη δική σας τράπεζα, την ΕΤΕ, είναι 357 εκατομμύρια. Για τα ποσά αυτά οι ακάλυπτοι κίνδυνοι, όπως προκύπτει από το πόρισμα, είναι 50% έως 90%. Οι τράπεζες δηλαδή δανείζουν αφειδώς μέσα στην κρίση, χωρίς αναγκαίες εγγυήσεις και εξασφαλίσεις από ό,τι φαίνεται και στη συνέχεια χρεώνουν το ελληνικό κράτος και τον ελληνικό λαό με τις ανακεφαλαιοποιήσεις, που όλοι επίσης γνωρίζουμε. Έτσι, βρήκαμε ότι για τον ΠΗΓΑΣΟ το 88% των κεφαλαίων που έχει πάρει είναι ακάλυπτοι κίνδυνοι, για τον ΔΟΛ το 70%, για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ το 70%, για το STARτο 82%».
Πρόσθεσε επίσης ότι στα στοιχεία που βρίσκονται στην διάθεση της Βουλής υπάρχουν συγκεκριμένες ελλείψεις για τον Ελ.Τυπο, τον Επενδυτή και τον Ομιλο Παραπολιγικά. Συγκεκριμένα δήλωσε πως «από τα τελευταία έγγραφα της Τράπεζας της Ελλάδος προέκυψαν δύο νέα στοιχεία και αφορούν τον «Ελεύθερο Τύπο» και τον «Επενδυτή», για τα οποία δεν έχουμε στοιχεία. Άρα πρέπει να ζητήσουμε στοιχεία και για τον «Ελεύθερο Τύπο» και για τον «Επενδυτή» σε σχέση με ό,τι περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος». Επίσης ότι «από τα πορίσματα που ήρθαν από την Εισαγγελία στο υπ’ αριθμόν 9 κεφάλαιο του πορίσματος λέει ότι υπάρχει ένα ενημερωτικό έγγραφο σχετικά με ύπαρξη δικογραφίας που αφορά τον ραδιοσταθμό και τον όμιλο, γενικά, «Παραπολιτικά». Στοιχεία για τον όμιλο αυτόν δεν έχουμε». Μάλιστα ειδικά για τον όμιλο αυτό σημειώνει πως «αναφέρει ο Εισαγγελέας ότι ήδη υπάρχει ποινική δικογραφία. Πρέπει να ζητήσουμε στοιχεία και γι’ αυτόν.»

Στον όμιλο Αλαφούζου αναφέρθηκε η Αννέτα Καββαδία. Συγκεκριμένα στην δανειοδότηση της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου του ΣΚΑΙ και την Καθημερινή.
Όπως είπε υπήρξε  «περίπτωση στην οποία ζητήθηκε προσωπική εγγύηση και συγκεκριμένα, από ό,τι βλέπω με βάση τα στοιχεία μου, στις 4 Φεβρουαρίου 2014 η Τράπεζά σας έλαβε προσωπική εγγύηση από τον μεγαλομέτοχο Θέμη Αλαφούζο και προς το τέλος του 2014 αυτή η προσωπική εγγύηση άρθηκε». Τόνισε ότι στον «όμιλο του ΣΚΑΙ, τηλεόραση, ραδιόφωνο κ.λπ. Απ’ ό,τι βλέπω ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός του Ομίλου είναι 50 εκατομμύρια, στον οποίο η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει σε ποσοστό 95%. Νομίζω ότι αυτό υπερβαίνει κάθε τραπεζική πρακτική». Τέλος για την Καθημερινή επισήμανε ότι  «σύμφωνα με τα στοιχεία μου, στις ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε. χορηγήθηκε εφάπαξ ποσό 3.400.000 ευρώ με λήξη 31-10-2010 και με εξασφάλιση εκχώρησης επιδότησης του ελληνικού δημοσίου. Μέχρι σήμερα το ποσό αυτό δεν έχει εξοφληθεί και εγκρίνονται συνεχείς παρατάσεις της λήξης του. Γιατί έξι χρόνια μετά δεν έχει εξοφληθεί το ποσό;». Επίσης επισήμανε ότι «παρότι ο κύκλος των εργασιών σε επίπεδο ομίλου -αναφέρομαι στις ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ- από τα 91 εκατομμύρια το 2009 έπεσε στα 66 εκατομμύρια το 2014, ο συνολικός δανεισμός εκτοξεύθηκε από 35 εκατομμύρια το 2009 στα 106 εκατομμύρια το 2015; Είναι γεγονός βέβαια ότι ο δανεισμός από την Εθνική ανέβηκε κατά ένα εκατομμύριο, δηλαδή από τα 23 εκατομμύρια στα 24 εκατομμύρια».

Στον όμιλο Μπόμπολα εστίασε την προσοχη του ο βουλευτης Ιωάννης Θεοφύλακτος. ‘Όπως είπε  «στην ΠΗΓΑΣΟΣ τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2016 και λίγες μέρες μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής αποφασίσατε να συμμετάσχετε (σ.σ η Εθνική Τράπεζα) σε ένα κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο με συμμετοχή 30.000.000 ευρώ». Δήλωσε επίσης ότι σε δάνειο της Πήγασος «υπήρχαν ληξιπρόθεσμοι τόκοι από παλιότερο δάνειο της ΠΗΓΑΣΟΣ 4.000.000 ευρώ. Δεν πρόκειται για μια συμπεριφορά που παραβιάζει βασικούς κανόνες της πιστοδοτικής πολιτικής της τράπεζάς, αλλά και τη λογική ή και τη νομιμότητα γενικά;». Τόνισε επίσης ότι «ο ΠΗΓΑΣΟΣ, προ κρίσης ή ξεκινώντας η κρίση, είχε από την τράπεζα σας 47 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα έχει 54 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, με μια ραγδαία πτώση του τζίρου του της τάξης του 80% και εν μέσω κρίσης που όλα τα στοιχεία έχουμε μια εταιρεία που έχει χάσει το 80% του τζίρου της και βλέπουμε ότι εκτός από την αναχρηματοδότηση παίρνει και ζεστό χρήμα». Τέλος δήλωσε ότι «υποθηκεύτηκε ένα ακίνητο, η τράπεζα το εκτίμησε στα 9,7 εκατομμύρια, θετική εξασφάλιση άρα, που είναι 35%, πόσο είναι. Το τελικό, όμως, ποσοστό, αυτό που ασφαλίστηκε, που έχει δηλαδή η Εθνική Τράπεζα σε σχέση με την «Πήγασος», σε αυτά που της χρωστάει, είναι ένα 10%. Το 90% παραμένει ακάλυπτο».

Στα δάνεια του MEGA αναφέρθηκε ο βουλευτης Χριστοφορος Παπαδοπουλος. Σημείωσε πως «τον Σεπτέμβριο του 2014 εκταμιεύτηκε για την «Τηλέτυπο» ποσό 96.756.000 ευρώ, εκ των οποίων πράγματι τα 81.249.000 ήταν αναχρηματοδότηση προηγούμενων οφειλών, αλλά τους δόθηκε επίσης ζεστό χρήμα 15.500.000 ευρώ. Η Τράπεζά σας μάλιστα έδωσε ίσως και το μεγαλύτερο μερίδιο, κοντά στο 45%, 6.449.000 ευρώ. Αυτή δεν είναι μια χρηματοδότηση και μάλιστα εμφανής; Και έχει την αιτιολογία ότι τα δίνουμε για κεφάλαια κίνησης». Επίσης  «στις 27-1-2015 η Ανώτατη Επιτροπή Πιστοδοτήσεων ενέκρινε παράταση καταβολής τόκων στις «Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε.» με το επιχείρημα ότι κάποια στιγμή θα πάρει το κοινοπρακτικό δάνειο. Αυτή είναι μια σαφέστατη παραβίαση του κανονισμού πιστοδοτήσεων». Τέλος «στο κοινοπρακτικό δάνειο η «MooreStephens»το 2012 είχε προτείνει ότι η ταινιοθήκη της «Τηλέτυπος» θα ήταν 115 εκατομμύρια, ότι άξιζε 115 εκατομμύρια, και το 2014 το ανέβασε, μάλιστα, στα 117».

Τον δανεισμό στο  Πρώτο Θέμα τέλος ανέλυσε ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος. Επισήμανε πως «με αποφάσεις της Εθνικής Τράπεζας –και στέκομαι μόνο στην Εθνική, γιατί έχει χρηματοδοτηθεί και από άλλες τράπεζες αυτή η Εταιρεία και οι δύο αλληλοεμπλεκόμενες– στις 27-7-2010 και στις 21-12-2010 εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της Εταιρείας με 1,5 εκατομμύριο σε κάθε απόφαση. Ήταν μια χρηματοδότηση ακάλυπτη από θετικές εξασφαλίσεις, με την εγγύηση μόνο των μετόχων Θέμου Αναστασιάδη και Αναστασίου Καραμήτσου. Η έγκριση αυτή έγινε για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που προέκυψε από την αποχώρηση της «Πήγασος».
Τον Δεκέμβριο του 2010 η Εθνική Τράπεζα αποδέχθηκε το αίτημα της Εταιρείας για διπλασιασμό της χρηματοδότησης σε 3 εκατομμύρια, με μόνες εγγυήσεις αυτές των μετόχων.
Το ίδιο συνέβη και στις 22-2-2012 με έγκριση χορήγησης 4 εκατομμυρίων, με διεύρυνση του κινδύνου, όπως διαπιστώνει το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στις 17-2-2014, δηλαδή δύο χρόνια μετά, η δική σας Τράπεζα με νέα απόφαση ενέκρινε ρύθμιση της οφειλής των 4 εκατομμυρίων.
Τέλος, στις 22-3-2016, λόγω αδυναμίας της Εταιρείας να εξυπηρετήσει την πρώτη δόση του δανείου, η Τράπεζα ενέκρινε νέα ρύθμιση.
Επίσης, από τη σχέση κινδύνου-εξασφαλίσεων, όπως διαμορφώθηκε στις 10-3-2016, προκύπτει ότι η εξασφάλιση για το υπόλοιπο προς αποπληρωμή ποσό από την εταιρεία «Πρώτο Θέμα» προς την Εθνική Τράπεζα, που είναι 3,95 εκατομμύρια, γίνεται μόνο μέσω ενεχυρίασης του τίτλου της ιστοσελίδας “PROTOTHEMA.GR”, με εκτιμηθείσα αξία 3 έως 3,2 εκατομμύρια».

«Όλα καλά» υποστήριξε ο εκπρόσωπος Εθνικής Τράπεζας



Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, επικαλέστηκε άγνοια για την πλειοψηφία των στοιχείων καταγγέλθηκαν. Επισήμανε ότι είναι πολύπλοκα τα κριτήρια με τα οποία καθορίζεται η δανειακή πολιτική των τραπεζών επισημαίνοντας ότι δεν υφίστανται παρανομίες συνολικά. Μάλιστα υποστήριξε ότι η συμπεριφορά της Εθνικής Τράπεζας στις επιχειρήσεις ΜΜΕ είναι ανάλογη του μέσου όρου με τον οποίο συμπεριφέρονται οι τράπεζες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στις μακροσκελείς απαντήσεις του  «σύμφωνα με τα δικά μου στοιχεία δεν γνωρίζω ποιο είναι το υπόλοιπο για το σύστημα, αλλά όσον αφορά την Εθνική Τράπεζα τα δάνεια σε ΜΜΕ ανέρχονται επί του παρόντος σε 430 εκατομμύρια. Η αξία των εξασφαλίσεων είναι το 35% αυτού, των θετικών εξασφαλίσεων 150 εκατομμύρια και οι προβλέψεις, που επί του παρόντος έχουμε εγγράψει, είναι 227 εκατομμύρια». Πρόσθεσε ότι «αν δει κανείς το ποσοστό των δανείων προς ΜΜΕ σαν μέρος του συνόλου του χαρτοφυλακίου δανείων της Τράπεζας, το εταιρικό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας είναι γύρω στα 19 δισεκατομμύρια. Άρα, το ποσοστό δανείων προς ΜΜΕ είναι λιγότερο από 2%». Τέλος δήλωσε ότι «η ληξιπροθεσμία αυτής της κατηγορίας, που είναι γύρω στο 45%, είναι ελαφρά υψηλότερη αλλά αρκετά κοντά στον μέσο όρο των ληξιπροσθεσμιών για όλο το εταιρικό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας.»

Μάλιστα ο Λ.Φραγκιαδάκης υποστήριξε πως «σχετικά με τις εξασφαλίσεις, η πολιτική της τράπεζας και η πολιτική οιασδήποτε τράπεζας δεν βασίζεται κατ’ ανάγκη στη λήψη εξασφαλίσεων, προκειμένου να δοθεί ένα δάνειο. Και η πιστοδοτική ανάλυση γίνεται βάσει των προοπτικών της εταιρείας, των χρηματοροών τις οποίες έχει. Και σκεφθείτε το εξής: Το ζητούμενο για μια τράπεζα δεν είναι πώς θα «χερώσει»–συγγνώμη για την έκφραση- το ενέχυρο. Αυτό που ενδιαφέρει την τράπεζα τις μέρες της οικονομικής νηνεμίας είναι να δανειοδοτήσει επιχειρήσεις και επιχειρηματίες υψηλού βεληνεκούς, επιχειρήσεις οι οποίες γεννούν χρηματοροές τέτοιες που θα επιτρέψουν την αποπληρωμή των δανείων. Δεν είναι θέσφατο σε καμία περίπτωση η λήψη εξασφαλίσεων. Επιδιώκεται κατά περίπτωση, αλλά δεν είναι απαράβατο μέρος της πιστωτικής πολιτικής όχι μόνο αυτού του ιδρύματος, αλλά οποιουδήποτε τραπεζικού ιδρύματος στην Ευρώπη».

Without a Clue/Επιτέλους, λίγη σοβαρότητα κύριε Χολμς (1988): Ανατρέποντας το μύθο του Σέρλοκ Χολμς σε μια ξεκαρδιστική κωμωδία με θαυμάσιες ερμηνείες

Ανατρέποντας το μύθο του Σέρλοκ Χολμς, η ταινία μας παρουσιάζει τον ταπεινό Δρ. Ουάτσον (Ben Kingsley) σαν την αστυνομική αυθεντία, ενώ ο πε...