Τετάρτη, Δεκεμβρίου 30, 2015

Όταν οι Έλληνες έδερναν τους Γερμανούς

satirical war lithograph of absurd human-faced dogs on leashes and whip-bearing tamer (Euro war metaphor)comic-like propaganda poster with phonetic greek words and castle & soldier banging his head against its base
Δύο αφίσες της Πατριωτικής Ενώσεως , της  παράταξης  δηλαδή που ιδρύθηκε από στελέχη των Φιλελευθέρων και άλλων   οργανώσεων για να ενισχύσουν  την προσπάθεια του Βενιζέλου να βγάλει την Ελλάδα  στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο υπέρ της Αντάντ και κατά των Γερμανών.
Στην πρώτη, ο Έλληνας δέρνει αλύπητα με μαστίγιο τον σκύλο- Κάιζερ , ενώ παρακολουθούν αλυσοδεμένοι οι σύντροφοι σκύλοι-σύμμαχοι του Γερμανού.
Στη δεύτερη, ο Γερμανός αυτοκράτορας τσακίζει το κεφάλι του επιχειρώντας να γκρεμίσει τον Λευκό Πύργο σαν πολιορκητικός κριός. Συμβολισμός ολοφάνερος, που παραπέμπει  στο κίνημα του Βενιζέλου υπέρ της Αντάντ και την επαναστατική κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης, μία πόλη που έκτοτε θα γίνει έως τη λήξη του πόλεμου το κέντρο των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον των Γερμανοβουλγάρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η θεόμουρλη ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΝΤΑΜΣ (1991) - ADDAMS FAMILY/ Όταν ο Μπάρι Σόνεφελντ έφτιαξε μια αριστουργηματική "μαύρη κωμωδία"

Μια από τις πιο γνωστές, εκκεντρικές και ξεκαρδιστικές οικογένειες του κινηματογράφου μας προσφέρει μία μαύρη κωμωδία με ανατρεπτικές αιχμέ...