Παρασκευή, Δεκεμβρίου 25, 2015

Τιμή στη Λιλή Πατρικίου-Ιακωβίδη


 
Τριάντα χρόνια κλείνουν εφέτος από τον θάνατο της ποιήτριας Λιλής Πατρικίου-Ιακωβίδη και η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών την τιμά με μια εκδήλωση με τη στήριξη του Ιδρύματος Κ. Παλαμά. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015 στο κτίριο της ΕΕΛ με τη συμμετοχή αξιόλογων προσωπικοτήτων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 στην αίθουσα Μιχαήλ Αβέρωφ (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος), ενώ χΗ ποιήτρια Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου θα πλάσει το λογοτεχνικό πορτρέτο της Πατρικίου-Ιακωβίδη και η διδάκτωρ  Φιλολογίας Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση θα αναφερθεί εκτενώς στην αλληλογραφία της με τον Κωστή Παλαμά. Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι κ.κ. Κώστας Γ. Καρούσος, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, ο ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Π. Δ. Μαστροδημήτρης εκ μέρους του Ιδρύματος Παλαμά και ο εγγονός της Λιλής Μιχ. Γ. Ιακωβίδης, καθηγητής στο London Business School.
 Στην εκδήλωση της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών θα συμμετάσχουν με παρεμβάσεις ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος , που ήταν ανεψιός της, και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Νάπολης Ιταλίας Κωνσταντίνος Νίκας. Η ηθοποιός Μαρία Δημητρούκα θα απαγγείλει ποιήματα της Λιλής Πατρικίου-Ιακωβίδη, ενώ παράλληλα στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει και έκθεση με τα βιβλία της ποιήτριας.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Λιλή Ιακωβίδου (1902 - 1985) γεννήθηκε στην Αθήνα και υπήρξε σύζυγος του ηθοποιού Μιχάλη Ιακωβίδη.

Αποφοίτησε από το Αρσάκειο. Στους λογοτεχνικούς κύκλους εμφανίστηκε το 1918 όταν ήταν φοιτήτρια της Νομικής και έγινε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Νουμάς". Υπηρέτησε ως υπάλληλος της Βουλής από όπου αποχώρησε με το βαθμό του τμηματάρχη.

Μέχρι το 1950 είχε εκδώσει τα έργα:

"Φωτεινές ώρες" (ποιήματα) 1932
"Σαράντα τραγούδια", 1934
"Κορυδαλλοί" (ποιητική συλλογή) 1940, για την οποία και έλαβε βραβείο από το Υπουργείο Παιδείας.
"Εύκολα θύματα", (δράμα) 1937, για το οποίο και έλαβε βραβείο από το σύλλογο "Παρνασσός".
"Κορίτσια" (δράμα) 1938, το οποίο και βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών και
"Αγγελίνα" (δράμα) 1940.
Άνυδρη γη (1968)
Επίσης εξέδωσε και μελέτες που αφορούσαν τους "Χαιρετισμούς της Ηλιογέννητης" του Παλαμά (1929) και το ποιητικό έργο του Καρθαίου (1936). Συνεργάστηκε σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες και ανέπτυξε αξιομνημόνευτη πνευματική δραστηριότητα με ποιήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, άρθρα, μελέτες και διαλέξεις. Τα έργα της διακρίνονται για τη ρεαλιστικότητα και το συναισθηματισμό τους. Τιμήθηκε με το "Κρατικό Βραβείο Ποιήσεως" και το "Χωρέμειο" βραβείο της Ακαδημίας.

*****************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ

ΣΥΝΘΕΣΗ EIKONAΣ: Gerontakos ΔΙΑΒΑΣΤΕ Νέα Αριστερά για Νετανιάχου / Με το «κανένα σχόλιο» στο Tvxs η κυβέρνηση Μητσοτά...