Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2012

ΜΟΡΦΕΣ300 χρόνια από τη γέννηση 
του Ζαν Ζακ Ρουσό

Θρησκευτικές ακολουθίες, ομιλίες, συμπόσια, ταινίες, η παρουσία γάλλων φιλοσόφων όπως ο Λικ Φερί, θα πραγματοποιηθούν αύριο, ημέρα αφιερωμένη στον ελβετό γαλλόφωνο φιλόσοφο, συγγραφέα, πολιτικό θεωρητικό (1712-1778).

Αφού τον εξευτέλισε όσο ήταν εν ζωή, τον εκδίωξε για τις ιδέες του, έκαψε τα βιβλία του καθώς θεωρούνταν υπερβολικά ανατρεπτικά, η πόλη της Γενεύης γιορτάζει αύριο με εξαιρετικές τιμές τα 300 χρόνια από τη γέννηση του ήρωά της και διαπρεπούς πολίτη της, του Ζαν Ζακ Ρουσό, που γεννήθηκε σε ένα σπίτι στο κέντρο της παλιάς πόλης στις 28 Ιουνίου του 1712.

Θρησκευτικές ακολουθίες, ομιλίες, συμπόσια, ταινίες, η παρουσία γάλλων φιλοσόφων όπως ο Λικ Φερί, θα πραγματοποιηθούν αύριο, ημέρα αφιερωμένη στον ελβετό γαλλόφωνο φιλόσοφο, συγγραφέα, πολιτικό θεωρητικό (1712-1778). Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την πόλη της Γενεύης, η οποία έδωσε το όνομα του Ρουσό σε ένα νησί στον ποταμό Ροδανό, απέναντι από τη λίμνη Λεμάν.

Στη Βέρνη, την πολιτική πρωτεύουσα της Ελβετίας, το υπουργείο Εξωτερικών συμμετέχει στις εκδηλώσεις με την έκδοση του μικρού βιβλίου «Ο Ζαν Ζακ Ρουσό και η Ελβετία» ώστε να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό «ο σύγχρονος χαρακτήρας και η +ελβετικότητα+ της σκέψης του Ρουσό».

Το βιβλίο, συγγραφέας του οποίου είναι ο ιστορικός Στεφάν Γκαρσία από τη Γενεύη, θυμίζει αυτό που η Ελβετία οφείλει στον Ρουσό «τις μεγάλες αρχές που διέπουν την άμεση δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία, και το σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον».

Ωστόσο «εξαιτίας των θέσεων του αυτών, συχνά αντίθετων στην καθιερωμένη σκέψη, ο συγγραφέας του Κοινωνικού Συμβολαίου έζησε μια πολυτάραχη ζωή», αναφέρει η ιστοσελίδα που παρουσιάζει τις εκδηλώσεις «2012, Ρουσό για όλους» (ville-ge.ch/culture/rousseau). «Επικρίθηκε, κακοποιήθηκε και συχνά εξαναγκάστηκε σε απομόνωση και σε εξορία. Ορισμένα από τα έργα του λογοκρίθηκαν και ρίχθηκαν στην πυρά δημόσια, ενώ ο Ρουσό ήταν εν ζωή».

Σήμερα, για την 300ή επέτειο, οι εκδόσεις Michel Slatkine στη Γενεύη εκδίδουν το πλήρες έργο του φιλοσόφου σε 24 τόμους, έπειτα από τέσσερα χρόνια δουλειάς.

Σημαντική είναι και η έκθεση που είναι αφιερωμένη στη βαρόνη Μαντάμ ντε Βαρένς, τη μούσα του Ρουσό και προστάτιδά του, στο Βεβεϊ, στις όχθες της λίμνης Λεμάν. Το 1754, στα 42 του χρόνια ο Ρουσό έγινε πολίτης της Γενεύης.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Αναδημοσίευση: Η Καθημερινή 

Δείτε:=>

Ζαν Ζακ Ρουσσώ - Βικιπαίδεια

**************************************

Η ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗ

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μνήμη Κώστα Μπέσιου

Κώστας Λαχάς Ο ΤΥΜΒΩΡΥΧΟΣ  Τα λόγια μου της νύχτας μετανάστες σε δρομολόγια χωρίς επιστροφή άσ’ τις πλατείες να βογκούν σου λέω άστες ίσως μ...