Σάββατο, Ιουνίου 23, 2012

ΜΕ ΤΗ ΣΕΣΟΥΛΑ


 
Η Όπερα Θεσσαλονίκης (Ο.Θ.) αποτελεί πολιτιστικό φορέα με αντικείμενο το λυρικό θέατρο. Ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1997 στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Οργανισμού "Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997" ως αυτοτελές τμήμα του ΚΘΒΕ με την αρχική ονομασία Όπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης. 
 Το 2002 το Υπουργείο Πολιτισμού την μετονόμασε σε Όπερα Θεσσαλονίκης εξασφαλίζοντας της συγχρόνως οικονομική και διοικητική αυτονομία. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 58 του Ν. 4002/2011, ο οργανισμός καταργείται ως αυτοτελές τμήμα και συγχωνεύεται με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Αυτό ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της οικονομικής διαχείρισης του φορέα· το χρέος έφτασε τα 1.500.000 ευρώ.[
Πρόεδρος της Εφορίας της Όπερας Θεσσαλονίκης είναι ο νυν πρόεδρος του δ.σ. του ΚΘΒΕ Θωμάς Τρικούκης και αντιπρόεδρος η Άννα Σταυρακοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Θεατρολογίας στο τμήμα θεάτρου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Από το χειμώνα του 2010 η Όπερα δεν έχει ανεβάσει παράσταση.
Μετά τη συγχώνευση, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Σωτήρης Χατζάκης, δήλωσε πως την καλλιτεχνική περίοδο 2011 - 2013 είναι δυνατό να παρουσιαστεί μόνο μια πειραματική παραγωγή όπερας και μάλιστα σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
ΠΗΓΗ: Τριαντάφυλλος Μηταφίδης
******************************

Ξόδευαν τα λεφτά με τη σέσουλα στην Όπερα Θεσσαλονίκης την περίοδο 2008-2009 με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Δημόσιο με 914.000 ευρώ. Το απίστευτο είναι πως τα λεφτά πήγαν σε άσκοπες δαπάνες για αλλαγή τηλεφωνικού κέντρου, δικτύου υπολογιστών και εσωτερικές κάμερες, μηχανήματα παρακολούθησης του χώρου, αλλά και πανάκριβες παραγωγές.

Τελικά όμως ήρθε η λυπητερή, αφού ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου, περί καταχραστών του Δημοσίου, ασκήθηκε σε βάρος του καλλιτεχνικού διευθυντή της Οπερας Θεσσαλονίκης την περίοδο 2008-2009 και ενός μέλους της τότε Εφορείας της Όπερας, για διασπάθιση σχεδόν 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Η δίωξη ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, αρμόδιο για τα οικονομικά εγκλήματα, Λάμπρο Τσόγκα και η δικογραφία διαβιβάστηκε ήδη στις ανακριτικές αρχές.

Παράλληλα υπάρχουν καταγγελίες για εξαιρετικά υψηλές αμοιβές σε σύγκριση με παλαιότερες παραγωγές, ενώ όπως αναφέρουν και τα Νέα φέρεται πως υπήρξε και υπερκοστολόγηση σε αρκετές παραγωγές όπως ο «Μαγικός αυλός» και «Ο βαφτιστικός», με κόστος 400.000 και 600.000 ευρώ. Από την πλευρά του, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής υποστηρίζει ότι δεν έκανε καμία υπέρβαση, καθώς, όπως κατέθεσε, όταν σχεδίασε τις επίμαχες παραγωγές αναμενόταν επιχορήγηση.

ΕΚ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...