για πιο «εύκολη» ζωή στο γραφείο
Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως το 49% των αναρρωτικών αδειών οφείλονται σε μυοσκελετικά προβλήματα αναφέρει το tanea.gr (31/3/2011).
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Microsoft, oι χρήστες υπολογιστών πατούν το πλήκτρο SPACE 669 φορές την ώρα, ενώ κατά τη διάρκεια της εργασίας οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο 5,8 ώρες την ημέρα ή σε ποσοστό 69% των συνολικών εργάσιμων ωρών τους.
Στην ίδια μελέτη φάνηκε πως το 50% των συμμετεχόντων ανέφεραν συμπτώματα επαναλαμβανόμενης καταπόνησης κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους στη νέα τους δουλειά, ενώ 68% αυτών των συμπτωμάτων κρίθηκαν αρκετά σοβαρά ώστε να καταταχθούν στις μυοσκελετικές παθήσεις.
Την ίδια στιγμή, στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Fit for Work Europe», που μελετά προβλήματα υγείας που προκαλούνται στο εργασιακό περιβάλλον, αναφέρει πως το 49% όλων των αναρρωτικών αδειών οφείλονται σε μυοσκελετικά προβλήματα, τα οποία έτσι καταλήγουν να κοστίζουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη 240 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εκτός από τον πόνο στην μέση, στα μυοσκελετικά προβλήματα ανήκουν τα σύνδρομα υπέρχρησης (οφείλονται στις επαναλαμβανόμενες, μονότονες κινήσεις και συμπεριλαμβάνουν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα) και η αρθρίτιδα.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι πάσχουν από τέτοια προβλήματα μόνο στη Βρετανία, με συνέπεια να απουσιάζουν ετησίως από τη δουλειά τους 9,5 μέρες κατά μέσον όρο.
Η έκθεση προειδοποιεί πως τα κρούσματα των μυοσκελετικών προβλημάτων θα αυξηθούν κατακόρυφα, εξαιτίας παραγόντων όπως η αύξηση της παχυσαρκίας, η υιοθέτηση ενός ολοένα πιο καθιστικού τρόπου ζωής και η γήρανση του εργατικού δυναμικού.
Τα μυοσκελετικά προβλήματα – όπως και όλα τα νοσήματα – αντιμετωπίζονται καλύτερα όταν ανιχνεύονται εγκαίρως, γι’ αυτό και η έκθεση συνιστά να μην αμελούν οι εργαζόμενοι τυχόν ενοχλήματα που έχουν, πιστεύοντας ότι θα περάσουν μόνα τους, αλλά να απευθύνονται εγκαίρως σε έναν γιατρό.
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μία διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διόγκωση, πόνο, μυρμήγκιασμα και αδυναμία του καρπού. Το Εθνικό Κέντρο Πληροφόρησης Γυναικών για την Υγεία (ΝWΗΙC) του αμερικανικού υπουργείου Υγείας παρέχει μερικές συμβουλές για την πρόληψη του συνδρόμου:
* Προσέξτε τις μονότονες κινήσεις. Είτε γράφετε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή είτε βάφετε, εφ΄ όσον η εργασία σας απαιτεί συνεχείς, μονότονες κινήσεις των χεριών, πρέπει να κάνετε συχνά διάλειμμα (το αργότερο κάθε 1 ώρα).
* Εάν εργάζεστε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, βεβαιωθείτε ότι κάθεστε στο σωστό ύψος και απόσταση από το γραφείο, ώστε να περιορίζεται η καταπόνηση των καρπών και των χεριών σας. Φροντίστε επίσης να βρίσκονται οι αγκώνες στα πλάγια του σώματός σας καθώς πληκτρολογείτε.
* Να κάνετε απαλές διατάσεις (στρέτσινγκ) των χεριών και των καρπών σας, σε κατεύθυνση αντίθετη από αυτήν που συνηθίζετε κατά την εργασία σας.
Σημαντική η χρήση εργονομικών περιφερειακών
Η εργονομία, στην οποία δίδεται ιδιαίτερη σημασία κατά την κατασκευή κυρίως πληκτρολογίων και mouse, οφείλει να εναρμονίσει τις φυσικές ικανότητες των εργαζομένων με το περιβάλλον εργασίας και τις δραστηριότητες τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τον καλύτερο σχεδιασμό και την ορθότερη χρήση εργαλείων, εξοπλισμού και περιφερειακών.
Στη μελέτη «Moore and Swanson» φάνηκε πως ο σχεδιασμός πληκτρολογίων Natura συνέβαλε στο να μειωθεί ο βαθμός σοβαρότητας των συμπτωμάτων ανθρώπων που ήδη υπέφεραν, αφού «τα εναλλακτικά πληκτρολόγια συσχετίστηκαν με βελτίωση των βασικών συμπτωμάτων του καρπού και του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα».
Ο πιο απλός τρόπος να καταλάβετε τις πιέσεις που δέχονται τα χέρια σας ενώ πληκτρολογείτε, είναι να τα αφήσετε ελεύθερα να πέσουν από μικρό ύψος πάνω στο γραφείο σας. Θα παρατηρήσετε πως δεν θα πέσουν παράλληλα, αλλά θα έχουν μια κλίση προς τα μέσα, περίπου 12 μοιρών.
Αυτή είναι η φυσική θέση των χεριών, και η μακροχρόνια πίεση που τους ασκούμε για να πληκτρολογήσουμε σε ευθεία, επίπεδαπληκτρολόγια ελλοχεύει κινδύνους για την ανάπτυξη προβλημάτων όπως π.χ. τενοντίτιδες. Η κλίση αυτή των 12 μοιρών είναι αυτή που υιοθέτησε ο σχεδιασμός δύο περιοχών των πληκτρολογίων Natural, ο οποίος ουσιαστικά χωρίζει σε δύο μέρη το βασικό κομμάτι του πληκτρολογίου προκειμένου να δίνει τη δυνατότητα στα χέρια σας να διατηρούν τη φυσική τους θέση.
10 Συμβουλές πιο εύκολη ζωή στο γραφείο
Τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο άνετο και βολικό. Η επιλογή περιφερειακών για υπολογιστές που έχουν σχεδιαστεί λαμβανομένης υπόψιν της παραμέτρου που ακούει στο όνομα «εργονομία» μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα της άνεσης και αποτελεί βασικό κριτήριο – όχι όμως και το μοναδικό.
Παράγοντες όπως το ύψος της καρέκλας, η στάση του σώματος και η θέση διαφόρων αντικειμένων πάνω στο γραφείο σας μπορούν επίσης να επηρεάσουν το βαθμό της άνεσης. Οι 10 συμβουλές που μας δίνουν οι ειδικοί επί της εργονομίας της Microsoft, και τις οποίες παραθέτουμε, μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και να καταστήσουν το χώρο εργασίας σας πιο άνετο.
1. Επιλέξτε σωστή καρέκλα. Διαλέξτε μία καρέκλα γραφείου που να υποστηρίζει την οσφυϊκή χώρα (την περιοχή χαμηλά στη μέση). Όταν κάθεστε, το ανατομικό βαθούλωμα που ακολουθεί την καμπύλη του σώματος θα πρέπει πάντα να ακουμπά χαμηλά στη μέση. Ένα ειδικό μαξιλάρι ή μία ειδική πλάτη καρέκλας μπορεί να βοηθήσουν. Βεβαιωθείτε ότι ρυθμίζετε το ύψος της καρέκλας και της επιφάνειας εργασίας σας για να βρείτε τη θέση που σας βολεύει. Χρησιμοποιήστε ένα υποπόδιο εάν δεν βολεύεστε όταν τα πόδια σας ακουμπούν στο πάτωμα.
2. Καθαρίστε κάτω από το γραφείο σας. Πέφτετε πάνω σε σωρούς από άχρηστα πράγματα κάθε φορά που τεντώνετε τα πόδια σας; Απομακρύνετε τυχόν αντικείμενα κάτω από το γραφείο σας για να εντοπίσετε τις πιο βολικές θέσεις για τα πόδια σας και να μπορείτε να κινείστε.
3. Προσέξτε τη στάση του σώματος σας. Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες για να βρείτε τη θέση που είναι η ιδανική για εσάς:
• Τοποθετήστε το πληκτρολόγιο και το ποντίκι στο ίδιο ύψος. Θα πρέπει να είναι περίπου στο ύψος του αγκώνα. Τα μπράτσα σας θα πρέπει να ακουμπούν ανάλαφρα στα πλευρά σας.
• Όταν δακτυλογραφείτε, κεντράρετε το πληκτρολόγιο μπροστά σας και τοποθετήστε το ποντίκι κοντά σε αυτό.
• Κρατήστε ίσιους τους καρπούς σας. Βρείτε μία φυσική, χαλαρή θέση για τα χέρια, τις παλάμες και τα δάχτυλα σας.
• Πληκτρολογείτε με τις παλάμες και τους καρπούς σας να αιωρούνται πάνω από το πληκτρολόγιο, ούτως ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το χέρι σας για να φτάσετε απομακρυσμένα πλήκτρα αντί να τεντώνετε τα δάχτυλα σας.
• Μην πατάτε με δύναμη πλήκτρα και κουμπιά. Να κρατάτε χαλαρά το ποντίκι σας.
4. Εξοικειωθείτε με τη περιοχή άνεσης σας. Τοποθετήστε αντικείμενα που χρησιμοποιείτε συχνά σε σημεία που φτάνετε εύκολα, χωρίς να παρεμβάλλονται εμπόδια όπως κούπες με καφέ ή στοίβες από χαρτιά, ή ακόμα και ένα ημερολόγιο, ένα τηλέφωνο, μία λίστα με τις εργασίες που πρέπει να τακτοποιήσετε ή φάκελοι αρχείων. Η περιοχή άνεσης σας θα πρέπει να εκτείνεται περίπου 66 έως 86,5 εκατοστά μπροστά από το σώμα σας.
5. Χρησιμοποιείτε ακουστικά. Εάν η δουλειά σας απαιτεί διαρκή χρήση τηλεφώνου, σκεφτείτε το ενδεχόμενο της χρήσης ακουστικών. Αν προσπαθείτε διαρκώς να ισορροπήσετε το τηλέφωνο ανάμεσα στον ώμο και στο λαιμό σας, είναι βέβαιο ότι δεν θα σας βγει σε καλό.
6. Τοποθετήστε σωστά την οθόνη. Κεντράρετε την οθόνη μπροστά σας σε απόσταση τέτοια ώστε να την φτάνετε με το χέρι σας, με το πάνω μέρος της οθόνης να βρίσκεται περίπου στο ύψος των ματιών. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο χρήσης ενός μηχανισμού συγκράτησης των εγγράφων σας ώστε να βρίσκονται στο ύψος των ματιών. Τοποθετήστε την οθόνη σας μακριά από πηγές φωτός που μπορεί να δημιουργήσουν ενοχλητικές αντανακλάσεις ή χρησιμοποιήστε στόρια για να ελέγξετε το φως. Να θυμάστε ότι πρέπει να καθαρίζετε τακτικά την οθόνη σας και, εάν φοράτε γυαλιά, να καθαρίζετε και αυτά.
7. Κάντε διαλείμματα. Προγραμματίστε τη δουλειά και τον ελεύθερο χρόνο σας, έτσι ώστε να μην ασχολείστε με τη μία ή την άλλη δραστηριότητα για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε διαλείμματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να εξασκείτε τόσο το μυαλό όσο και το σώμα σας.
8. Σκεφτείτε πριν σηκώσετε ένα αντικείμενο. Μήπως έχετε βάλει στόχο ένα ολυμπιακό μετάλλιο κάθε φορά που η δουλειά γραφείου συνδυάζεται με σωματική εργασία; Όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα, βεβαιωθείτε ότι στέκεστε με τα πόδια σας ανοιχτά ώστε να υπάρχει καλή βάση στήριξης. Επίσης, μην λυγίζετε τη μέση σας, μόνο τα γόνατα σας θα πρέπει να λυγίζουν.
9. Εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες που προσφέρουν τα εργαλεία σας. Εργαστείτε πιο αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας λογισμικό και υλικό που συνεπάγονται λιγότερο κόπο και αυξημένη παραγωγικότητα. Για παράδειγμα, μπορείτε να πατήσετε το πλήκτρο με το λογότυπο των Windows® στα πληκτρολόγια της Microsoft για να ανοίξετε το μενού Έναρξη.
10. Ζητήστε βοήθεια. Εάν πονάτε ή έχετε διαρκείς ενοχλήσεις ενώ εκτελείτε μία συνήθη εργασία στη δουλειά σας, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας πάραυτα, ακόμα και αν τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν δεν εκτελείτε τη συγκεκριμένη εργασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου