Πέμπτη, Οκτωβρίου 01, 2009

ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΜΕ...


Η Αθήνα αποκτά Μουσείο Καβάφη


Το πολύτιμο Αρχείο Κ.Π. Καβάφη, πλούσιο σε χειρόγραφα, βιβλία, έπιπλα και προσωπικά αντικείμενα του ποιητή, θα στεγαστεί στην οικία Κωλέττη, στην Πλάκα, σύμφωνα με Τα Νέα (30.09.2009).

Όταν ο επισκέπτης θα εισέρχεται στο ισόγειο του Μουσείου Καβάφη, όπου θα βρίσκεται το Εκθετήριο, θα βρίσκεται στο «δωμάτιο» του Αλεξανδρινού ποιητή, με το γραφείο του στο οποίο καθόταν κι έγραφε, με άλλα προσωπικά του έπιπλα, με επιλεγμένα χειρόγραφα, φωτογραφίες αλλά και προσωπικά του αντικείμενα, όπως εισιτήρια από θεατρικές παραστάσεις ή το διαβατήριό του.

Ας σημειωθεί εδώ ότι το λεγόμενο Μουσείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, έχει έπιπλα εποχής όχι όμως έπιπλα του ίδιου του ποιητή. Ο επισκέπτης θα βλέπει επίσης την προσωπική του βιβλιοθήκη, που περιλαμβάνει επτακόσιους τόμους. Και εξερχόμενος θα βρίσκεται ενώπιον της νεκρικής του μάσκας, της μίας από τις δύο που υπάρχουν, την οποία δώρισε στο Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού η γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη. Το ισόγειο θα έχει και αίθουσα εκδηλώσεων και πολυμέσων, καθώς θα αξιοποιηθεί ιδιαίτερα η νέα τεχνολογία, με βιντεοπροβολές αλλά και υλικό που θα εκτίθεται μέσω διαδικτυακών τόπων σε οθόνες.

Ο πρώτος όροφος θα είναι διαφορετικός. Θα στεγάσει τον κύριο όγκο του Αρχείου Καβάφη, όπου θα γίνεται και η συντήρησή του, καθώς και τα αρχεία του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού, απευθυνόμενο κυρίως στους ερευνητές. Γι΄ αυτό και οι άνθρωποι του Σπουδαστηρίου μιλούν για ένα Μουσείο που θα είναι ταυτόχρονα Εκθετήριο και Ερευνητικό Κέντρο.

Όλα αυτά σε ένα υπέροχο κτίριο, τη λεγόμενη οικία Κωλέττη, στην οδό Πολυγνώτου 13, στην Πλάκα. Αρκετά κτίρια εποχής που διαθέτει η συγκεκριμένη περιοχή, μαζί και το συγκεκριμένο, αγοράστηκαν παλιότερα- επί Αντώνη Τρίτση και Μελίνας Μερκούρη- από το υπουργείο Πολιτισμού που, έκτοτε, αδυνατεί στην πλειοψηφία τους να τα συντηρήσει, αφήνοντας κάποια από αυτά να οδηγούνται σε πορεία κατάρρευσης. Έστω και προεκλογικά, ο υπουργός υπέγραψε την παραχώρηση της χρήσης τού επιφάνειας 500 τ.μ. σημαντικού αυτού κτιρίου (αποτελείται από ισόγειο, α΄ όροφο και δώμα, καθώς και βοηθητικό κτίσμα), έχοντας μάλιστα φροντίσει να εξοφλήσει μακροχρόνιες υποχρεώσεις του υπουργείου προς εργολάβους που είχαν εγκατασταθεί για τα έργα συντήρησής του- τα οποία όμως πολύ απέχουν από το να έχουν περατωθεί.

Την υλοποίηση της διαμόρφωσης της οικίας Κωλέττη σε Μουσείο Καβάφη προτίθεται να υποστηρίξει οικονομικά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - η ιδέα δημιουργίας του Μουσείου ανήκει, άλλωστε, στον πρόεδρό του Άγγελο Φιλιππίδη- παρέχοντας το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ για την αποκατάσταση του κτιρίου αλλά και αναλαμβάνοντας, για είκοσι χρόνια, τα έξοδα της λειτουργίας του. Φιλοδοξία του Σπουδαστηρίου, στο οποίο ανήκει το Αρχείο Κ.Π. Καβάφη, είναι να δοθεί στο Μουσείο το «ιστορικό, λογοτεχνικό, κοινωνικό πλαίσιο που αρμόζει» στον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή.

Το ενδιαφέρον για τον Καβάφη είναι μεγάλο. Σχεδόν 38.000 είναι οι μηνιαίες μοναδικές επισκέψεις στην ιστοσελίδα του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού. Η ελληνική ιστοσελίδα του Αρχείου Καβάφη (που εδώ και σαράντα χρόνια ανήκει στην οικογένεια Σαββίδη, περιμένοντας να βρει κατάλληλες συνθήκες στέγασης για την πλήρη αξιοποίησή του) έχει μέχρι 10.000 επισκέψεις μηνιαίως, ενώ και η αντίστοιχη αγγλόφωνη ξεπερνά τις 5.000. Στο παρελθόν είχαν γίνει επαφές και με αμερικανικά πανεπιστήμια για τη στέγαση του Αρχείου, αλλά η λύση που βρέθηκε θεωρείται προσφορότερη.
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pour l'amour du violoncelle | 12 violoncelles sur scène/Για την αγάπη του τσέλο | 12 τσέλο επί σκηνής (Live Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024)

Festival Musique de Chambre Montréal  Salle Bourgie | Bourgie Hall  Musée des beaux-arts de Montréal Αφήστε τον εαυτό σας ν...