«Ράμπο» εναντίον μουσουλμάνων
"Τα Νέα", 17 Οκτωβρίου 2009
Σάλο προκάλεσε στο Βερολίνο ο τέως υπουργός Οικονομικών του και νυν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Μπούντεσμπανκ, Τίλο Σαραζίν, με τις προκλητικές του δηλώσεις στο πολιτιστικό περιοδικό «Lettre Ιnternational».
Ο Σαραζίν δήλωσε πως πολλοί Τούρκοι και Άραβες μετανάστες στο Βερολίνο ζουν παρασιτικά εις βάρος του κράτους, αμελούν την εκπαίδευση των παιδιών τους και «παράγουν διαρκώς κοριτσάκια με μαντίλα».
Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας τον τιμώρησε αφαιρώντας κεντρικό μέρος των αρμοδιοτήτων του. Δημοσκόπηση, όμως, έδειξε πως πολλοί Γερμανοί συμφωνούν μαζί του.
Ο Σαραζίν υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών του ομόσπονδου κρατιδίου του Βερολίνου, εκπροσωπώντας τους Σοσιαλδημοκράτες, για έξι χρόνια, μέχρι τον περασμένο Μάιο, αποκτώντας το παρατσούκλι «Ράμπο» για το σκληρό του στυλ- στη διάρκεια της θητείας του πήρε αυστηρά μέτρα για να μειώσει τις δαπάνες και να ελέγξει το αστρονομικό χρέος της πόλης, που φτάνει τα 60 δισ. ευρώ.
Τώρα πια εργάζεται στην Μπούντεσμπανκ, ζει στη Φρανκφούρτη. Και αν κρίνουμε από τη συνέντευξη που παραχώρησε, δεν πρέπει να λυπάται πολύ.
Αναφερόμενος στο υψηλό ποσοστό ανεργίας του Βερολίνου, υποστήριξε πως μέρος του προβλήματος έγκειται στο γεγονός πως «το 40% των γεννήσεων είναι στην κατώτερη τάξη»: «Στο Βερολίνο είναι μεγαλύτερο από αλλού το πρόβλημα μιας κατώτερης τάξης που δεν συμμετέχει στον φυσιολογικό οικονομικό κύκλο», δήλωσε. «Ένας μεγάλος αριθμός Αράβων και Τούρκων σε αυτήν την πόλη, πληθυσμών που έχουν αυξηθεί εξαιτίας εσφαλμένων πολιτικών, δεν έχουν καμία παραγωγική λειτουργία εκτός από την πώληση φρούτων και λαχανικών».
Αναφερόμενος ειδικά στους Τούρκους, ο Σαραζίν υποστήριξε πως «κατακτούν τη Γερμανία όπως οι Κοσοβάροι κατέκτησαν το Κόσοβο: μέσω ενός υψηλότερου ρυθμού γεννήσεων. Δεν υποχρεούμαι να παραδεχθώ κανέναν που ζει εις βάρος του κράτους, απορρίπτει αυτό το κράτος, αμελεί την εκπαίδευση των παιδιών του και παράγει συνεχώς κοριτσάκια με μαντίλα». Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων.
Οργανώσεις μεταναστών και πολλοί πολιτικοί δήλωσαν πως ο Σαραζίν θα έπρεπε να αποπεμφθεί για τις «ρατσιστικές θέσεις» του, που «δεν διαφέρουν σε τίποτε από εκείνες της ακροδεξιάς». Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπαγκ, Άξελ Βέμπερ, κάλεσε εμμέσως τον Σαραζίν να παραιτηθεί, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις οι οποίες, όπως είπε, ζημιώνουν την εικόνα της τράπεζας.
Μη μπορώντας να τον αποπέμψει, ο Βέμπερ αφαίρεσε από τον Σαραζίν κεντρικό μέρος των αρμοδιοτήτων του, τη διαχείριση κεφαλαίων, αφήνοντάς τον πλέον υπεύθυνο μόνο για την τεχνολογία των πληροφοριών και το σύστημα ελέγχου κινδύνων.
Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε εντούτοις στην κυριακάτικη «Βild» έδειξε πως το 51% των Γερμανών συμφωνούν με τη δήλωση του Σαραζίν ότι οι Τούρκοι μετανάστες «ούτε θέλουν ούτε μπορούν να ενσωματωθούν». Αρκετοί Γερμανοί αρθρογράφοι και σχολιαστές, μάλιστα, τον υπερασπίστηκαν λέγοντας πως τιμωρείται επειδή απλώς εξέθεσε «ενοχλητικές αλήθειες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου