Παρασκευή, Μαΐου 05, 2017

Το περίπτερο του ΜΙΕΤ στη 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου


Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
σας προσκαλεί στο περίπτερό του,
στη 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης,
που πραγματοποιείται στο εκθεσιακό κέντρο ΔΕΘ-HELEXPO
από την Πέμπτη 11 έως την Κυριακή 14 Μαΐου 2017
(ΜΙΕΤ: περίπτερο 15, stand 15)
 
Στη φετινή έκθεση, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυσή του, το ΜΙΕΤ διοργανώνει δύο εκδηλώσεις:
 
1. «100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΙΚ ΧΟΜΠΣΜΠΩΜ»
το Σάββατο 13 Μαΐου 2017, 20:00-21:00, Αίθουσα ΝΟΤΟΣ / Περίπτερο 13.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
Βαγγέλης Καραμανωλάκης, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας ΕΚΠΑ και
Τάσος Σακελλαρόπουλος, υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη
Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Διονύσης Καψάλης, διευθυντής του ΜΙΕΤ, και η Άννα Μαλικιώση από τις εκδόσεις Θεμέλιο.
Οργάνωση: Εκδόσεις Θεμέλιο / Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
 
Ο Eric Hobsbawm, ένας από τους λαμπρότερους και σημαντικότερους ιστορικούς της εποχής μας, γεννήθηκε πριν από εκατό χρόνια, το 1917, και έζησε στη Βιέννη, το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο. Βρέθηκε έτσι την κατάλληλη στιγμή στον σωστό τόπο, για να παρατηρήσει τις επερχόμενες μεγάλες αλλαγές της εποχής του.
Οι εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ και το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, τιμώντας τη μνήμη του, διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Ο Eric Hobsbawm γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1917 και σπούδασε στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Αγγλία. Ήταν μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, αντεπιστέλλον μέλος της Ιαπωνικής Ακαδημίας, καθώς και επίτιμος διδάκτωρ πολλών πανεπιστημίων σε διάφορες χώρες. Δίδαξε μέχρι τη συνταξιοδότησή του στο Κολέγιο Birkbeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, και κατόπιν στο New School for Social Research της Nέας Υόρκης. Εκτός από τη διάσημη τετραλογία του The Age of Revolution (Η εποχή των Επαναστάσεων), The Age of Capital (Η εποχή του Κεφαλαίου), The Age of Empires (Η εποχή των Αυτοκρατοριών), The Age of Extremes (Η εποχή των Άκρων), έχει συγγράψει τα βιβλία Bandits (Ληστές), Uncommon People (Ξεχωριστοί άνθρωποι), καθώς και την αυτοβιογραφία του Interesting Times (Συναρπαστικά χρόνια).
 
Έργα του Eric Hobsbawm που κυκλοφορούν από το ΜΙΕΤ
H εποχή των επαναστάσεων, 1789-1848
Η εποχή του κεφαλαίου, 1848-1875
Η εποχή των αυτοκρατοριών, 1875-1914
 
Έργα του Eric Hobsbawm που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ
H εποχή των Άκρων. O σύντομος εικοστός αιώνας 1914-1991
Στους ορίζοντες του 21ου αιώνα. Mετά την εποχή των Άκρων. Συνομιλία με τον Antonio Polito
Συναρπαστικά χρόνια. Mια ζωή στον 20ό αιώνα
Για την Iστορία
Ξεχωριστοί Άνθρωποι. Aντίσταση, Eξέγερση και Tζαζ
Παγκοσμιοποίηση, Δημοκρατία και Τρομοκρατία
Επαναστάτες
Ληστές
Πώς να αλλάξουμε τον κόσμο. Μαρξ και μαρξισμός 1840-2011
Θρυμματισμένοι καιροί. Κοινωνία και πολιτισμός τον 20ό αιώνα
E. Hobsbawm - T. Ranger (επιμ.), Η επινόηση της Παράδοσης
«Eισαγωγή» στο Kαρλ Mαρξ - Φρίντριχ Ένγκελς, Tο Mανιφέστο του Kομμουνιστικού Kόμματος
 
 
2. «50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΕΤ. ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ»
την Κυριακή 14 Μαΐου 2017, 11:00-12:00, Αίθουσα ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ / Περίπτερο 13
ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
Διονύσης Καψάλης, συγγραφέας, διευθυντής του ΜΙΕΤ
Εβίνα Σιστάκου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ
Κατερίνα Τικτοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ και
Μιχάλης Χρυσανθόπουλος,  καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ
 
Το 1966, επί Διοικήσεως Γεωργίου Μαύρου, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο του εορτασμού των 125 χρόνων από την ίδρυσή της, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μορφωτικό ίδρυμα με σκοπό να συμβάλει στην ανάπτυξη των γραμμάτων, των καλών τεχνών και της επιστήμης. Το ίδρυμα αυτό συστάθηκε τον Απρίλιο του 1966 και έως τον Απρίλιο του 1967, το Διοικητικό του Συμβούλιο σχεδίασε τη δράση του για τα επόμενα χρόνια. Τη λαμπρή αυτή έναρξη ανέκοψε βίαια το στρατιωτικό πραξικόπημα, και το μακρόπνοο εκείνο πρόγραμμα αξιοποιήθηκε μόνο μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, αφού η δικτατορία απέλυσε τον διευθυντή του Ιδρύματος και αντικατέστησε βάναυσα όσα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν είχαν παραιτηθεί.
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, ή ΜΙΕΤ, όπως είναι γνωστό στο ευρύτερο κοινό, αρχίζει ουσιαστικά τη δράση του από το 1974, όταν ο Γεώργιος Μαύρος, αντιπρόεδρος τότε της Κυβερνήσεως, με νομοθετική ρύθμιση επαναφέρει στο Ίδρυμα τη διασαλευμένη τάξη, αποκαθιστώντας το προδικτατορικό Συμβούλιο και τον απολυμένο διευθυντή του Ιδρύματος Εμμανουήλ Χ. Κάσδαγλη, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση αυτή έως τον θάνατό του τον Μάρτιο του 1998.
Η παρουσία του Μορφωτικού Ιδρύματος στο πεδίο των γραμμάτων αρχίζει στο τέλος του 1974, όταν ξεκινούσαν οι εκδόσεις του που, σύμφωνα με τους καταστατικούς του σκοπούς, προορίζονται να καλύψουν κυρίως διδακτικές ανάγκες των πανεπιστημίων αλλά και βιβλιογραφικά κενά. Τα πρώτα βιβλία του ΜΙΕΤ: Elpidio Mioni, Εισαγωγή στην ελληνική παλαιογραφία και G. W. Botsford / C.A. Robinson, Αρχαία ελληνική ιστορία, εμφανίζονται τον Νοέμβριο του 1977.
Έκτοτε το ΜΙΕΤ επιλέγει και εκδίδει έργα που λόγω κόστους ή άλλων ειδικών αναγκών δεν είναι δυνατόν να τα αναλάβουν οι εμπορικοί εκδοτικοί οίκοι. Πολλές από τις 300 περίπου εκδόσεις του Ιδρύματος έχουν εισαχθεί ως διδακτικά εγχειρίδια στην ανώτατη εκπαίδευση. Σταθερή μέριμνα εντούτοις του Μορφωτικού Ιδρύματος παραμένει και ο κοινός αναγνώστης, ο φιλομαθής κάθε ηλικίας ή κοινωνικής τάξης, ο οποίος επιθυμεί να μορφωθεί ή να διευρύνει την παιδεία του σε οποιαδήποτε από τις μαθήσεις τις οποίες θεραπεύει το εκδοτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος.
Οι εκδόσεις του Ιδρύματος ξεχωρίζουν τόσο για την εύστοχη επιλογή των τίτλων όσο και για την υψηλή τους ποιότητα, και έχουν δίκαια κερδίσει την αναγνώριση του ελληνικού αλλά και του διεθνούς κοινού. Η συγγραφή ή η μετάφραση των έργων ανατίθεται σε ειδικούς επιστήμονες, ενώ η εξαιρετικά φροντισμένη επιμέλεια των εκδόσεων δημιούργησε ένα υψηλό πρότυπο που συνέβαλε στην ποιοτική αναβάθμιση της εγχώριας εκδοτικής παραγωγής.
 
Η έκθεση θα λειτουργεί, με ελεύθερη είσοδο, ως εξής:
Πέμπτη 11 Μαΐου: 15.00-21.00
Παρασκευή 12 Μαΐου: 10.00-22.00
Σάββατο 13 Μαΐου: 10.00-22.00
Κυριακή 14 Μαΐου: 10.00-21.00
 
Πληροφορίες:  Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, τηλ. 2310 288 036

Δεν υπάρχουν σχόλια: