Η εφημερίδα που… «προσέλαβε» το ChatGPT
Για περισσότερα από 20 χρόνια, τα έντυπα μέσα μαζικής ενημέρωσης αποτελούσαν ένα είδος «σάκου του μποξ» για τις εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας.
Η Craigslist σκότωσε τις πληρωμένες αγγελίες, οι δωρεάν ιστότοποι έκαναν τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι οι εφημερίδες και τα περιοδικά διέπρατταν «ληστεία» όταν χρέωναν συνδρομές, και το smartphone και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετέτρεψαν την ανάγνωση άρθρων πλήρους έκτασης σε… αγγαρεία.
Τώρα η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη είναι στο μίγμα – και πολλοί εκδότες, που θέλουν απεγνωσμένα να αποφύγουν να μείνουν πίσω για άλλη μια φορά, σπεύδουν να αξιοποιήσουν οι ίδιοι την τεχνολογία.
Αρκετές μεγάλες εκδόσεις έχουν συνάψει εταιρικές συνεργασίες με την OpenAI και άλλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. Ακολούθησαν πολλά πειράματα – οι εκδότες χρησιμοποίησαν το λογισμικό για να βοηθήσουν στη μετάφραση εργασιών σε διάφορες γλώσσες, να συντάξουν τίτλους και να γράψουν περιλήψεις ή ακόμη και άρθρα. Αλλά ίσως καμία δημοσίευση δεν έχει προχωρήσει περισσότερο από την ιταλική εφημερίδα Il Foglio.
Για ένα μήνα, αρχής γενομένης στα τέλη Μαρτίου, η Il Foglio τύπωσε καθημερινά ένα ένθετο που αποτελούνταν από τέσσερις σελίδες άρθρων και τίτλων γραμμένων με τεχνητή νοημοσύνη. Κάθε μέρα, ο κορυφαίος συντάκτης του Il Foglio, Claudio Cerasa, ζητούσε από το ChatGPT Pro να γράψει άρθρα για διάφορα θέματα – την ιταλική πολιτική, τον J. D. Vance, την ίδια την τεχνητή νοημοσύνη. Δύο άνθρωποι εξέταζαν τα αποτελέσματα για λάθη, μερικές φορές αποφάσιζαν να αφήσουν τα μικρά λάθη ως απόδειξη της αστοχίας της ΤΝ και, άλλες φορές, ζητούσαν από το ChatGPT να ξαναγράψει ένα άρθρο. Το ένθετο, με τίτλο Il Foglio AI, καλύφθηκε σχεδόν αμέσως από εφημερίδες σε όλο τον κόσμο. «Είναι αδύνατο να κρύψεις το AI», μου είπε πρόσφατα ο Cerasa. «Και πρέπει να καταλάβετε ότι είναι σαν τον άνεμο- πρέπει να το διαχειριστείτε».
Τώρα η εφημερίδα -η οποία κυκλοφορεί περίπου 29.000 αντίτυπα κάθε μέρα, εκτός από την εξυπηρέτηση του διαδικτυακού αναγνωστικού της κοινού- σχεδιάζει να αγκαλιάσει μόνιμα το περιεχόμενο που γράφεται με τεχνητή νοημοσύνη, εκδίδοντας ένα εβδομαδιαίο τμήμα τεχνητής νοημοσύνης και, κατά περίπτωση, χρησιμοποιώντας το ChatGPT για να γράψει άρθρα για την κανονική εφημερίδα. (Τα άρθρα αυτά θα έχουν πάντα ετικέτα.) Ο Cerasa έχει ήδη χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να δημιουργήσει φανταστικές συζητήσεις, όπως μια φανταστική συζήτηση μεταξύ ενός συντηρητικού και ενός προοδευτικού καρδιναλίου για την επιλογή του νέου Πάπα- μια κριτική του τελευταίου βιβλίου του αρθρογράφου Beppe Severgnini, συνοδευόμενη από την ανταπάντηση του Severgnini που έχει γράψει η ΤΝ- συμβουλές του chatbot για το τι πρέπει να κάνετε αν υποψιάζεστε ότι ερωτεύεστε ένα chatbot («Μην ερωτευτείτε εμένα»)- και μια συνέντευξη με τον ίδιο τον Cerasa, η οποία διεξήχθη από το ChatGPT.
Το έργο AI του Il Foglio είναι ολοκληρωμένο και διαφανές: φυσικά και τεχνητά άρθρα, σαφώς διαχωρισμένα. Εν τω μεταξύ, άλλες εκδόσεις παρέχουν περιορισμένη, ή μερικές φορές καθόλου, πληροφόρηση σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας, και ορισμένες έχουν ακόμη και αναμίξει την τεχνητή νοημοσύνη και την ανθρώπινη γραφή χωρίς να το γνωστοποιήσουν. Για να καταδειχθεί πόσο εύκολα η ανάμειξη της τεχνητής νοημοσύνης και της δημοσιογραφίας μπορεί να πάει στραβά, μόλις λίγες ημέρες αφότου μιλήσαμε για πρώτη φορά με τον Cerasa, τουλάχιστον δύο μεγάλες περιφερειακές αμερικανικές εφημερίδες δημοσίευσαν ένα αφιέρωμα άνω των 50 σελίδων με τίτλο «Δείκτης θερμότητας», το οποίο ήταν γεμάτο λάθη και κατασκευές- ένας ελεύθερος επαγγελματίας που συνέβαλε στο έργο παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε το ChatGPT για να δημιουργήσει τουλάχιστον ορισμένα τμήματα του κειμένου, με αποτέλεσμα να περιέχει επινοημένους τίτλους βιβλίων και πηγές εμπειρογνωμόνων που δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ντροπιαστικό παράδειγμα για το τι μπορεί να προκύψει όταν η τεχνολογία χρησιμοποιείται για περικοπές.
Με τόσες προφανείς παγίδες στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, θέλησα να μιλήσω με τον Cerasa για να καταλάβω περισσότερα για το πείραμά του. Στο Zoom, ζωγράφισε ένα ανησυχητικό, αν και αισιόδοξο, πορτρέτο της εμπειρίας του με την ΤΝ στη δημοσιογραφία. Σίγουρα, η τεχνολογία είναι ελαττωματική. Είναι επιρρεπής σε κατασκευές- το προσωπικό του έχει εντοπίσει πολλές από αυτές και έχει δεχτεί την ευθύνη για τη δημοσίευση ορισμένων από αυτά τα λάθη. Αλλά όταν χρησιμοποιείται σωστά, γράφει καλά – μερικές φορές πιο φυσικά, μου είπε ο Cerasa, ακόμη και από το ανθρώπινο προσωπικό του.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν όρια. «Όποιος προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να αντικαταστήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη καταλήγει να αποτυγχάνει», μου είπε όταν τον ρώτησα για την καταστροφή του «Heat Index». «Η τεχνητή νοημοσύνη έχει σκοπό να ενσωματώσει, όχι να αντικαταστήσει». Η τεχνολογία μπορεί να ωφελήσει τη δημοσιογραφία, είπε, «μόνο αν αντιμετωπιστεί σαν ένας νέος συνάδελφος -ένας που πρέπει να φροντιστεί».
Το πρόβλημα, ίσως, προέρχεται από τη χρήση της ΤΝ για υποκατάσταση αντί για επαύξηση. Στη δημοσιογραφία, «όποιος πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων, κάνει λάθος», δήλωσε ο Cerasa. Αλλά η οικονομική ανησυχία έχει γίνει ο κανόνας για τον τομέα. Ένας νέος συνάδελφος-ρομπότ μπορεί να σημαίνει έναν, ή τρεις, ή 10 λιγότερους ανθρώπους. Τι, αν υπάρχει κάτι, μπορούν να μάθουν τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης από την προσέγγιση του Il Foglio;[............................]ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου