
The Κόπανοι -το cult έπος του Γιώργου Κωνσταντίνου- σε κόμικ!
Δεκαπέντε χιλιάδες ήταν οι θεατές που αγόρασαν εισιτήριο και είδαν την ταινία The Κόπανοι στον πραγματικό χρόνο της εξόδου της στις κινηματογραφικές αίθουσες, και ανάμεσά τους δεν ήταν ούτε ο Χάρης Γιουλάτος, ούτε ο Γιάννης Ρουμπούλιας, ούτε ο Γιώργος Σούλας του Nerdula Creative Lab που -όπως δηλώνεται ρητά στο μανιφέστο του- «είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος και εταιρεία παραγωγής που φιλοδοξεί να γίνει o οργανικός δίαυλος μεταξύ των καλλιτεχνών και του κοινού που απολαμβάνει τα κόμικς, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία κι άλλες υπέροχες μορφές τέχνης».
Το 1987 ο Ρουμπούλιας και ο Σούλας έκλειναν τα 5, ο Γιουλάτος είχε μόλις γεννηθεί, οπότε θα περνούσε -για άλλον περισσότερος, για άλλον λιγότερος- χρόνος μέχρι να δουν για πρώτη φορά την cult κωμωδία του Γιώργου Κωνσταντίνου. Και οι τρεις τους πάντως τη θυμούνται σαν τώρα.
Χάρης Γιουλάτος και Γιάννης Ρουμπούλιας
Χ.Γ.: «Την πρωτοείδα πολύ μικρός στην τηλεόραση. Με τι κόλλησα συγκεκριμένα ή αν κόλλησα με κάτι, δε θυμάμαι. Το μόνο που θυμάμαι, είναι να γελάω με τα πεσίματα και τις καρπαζιές που έπεφταν, όπως και με τις σκηνές “καράτε”. Ξέρετε, η κλασική περίπτωση ενός πιτσιρικά που μεγαλώνει πλέον, ξαναβλέπει την ταινία και λέει “αααα αυτό ήταν το αστείο τελικά!”»
Γ.Ρ.: «Θυμάμαι αμυδρά να βάζουμε την ταινία στο βίντεο, τέλη της δεκαετίας του ’80 ή αρχές του ’90, ακολουθώντας το σαρωτικό κύμα της λατρείας του βίντεο εκείνης της εποχής. Δεν θυμάμαι και πολλά από τις πρώτες μου εντυπώσεις. Θυμάμαι μόνο πως είχα στεναχωρηθεί που ο Λεωνίδας έχασε και τα λεφτά και την κοπέλα. Το θεωρούσα πολύ άδικο με όλα αυτά που είχε τραβήξει, αγνοώντας την κωμική αξία που έδινε το φινάλε στο όλο έργο.
Μεγαλώνοντας, εκτιμούσα την ταινία όλο και περισσότερο μιας και ως σπουδαστής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου ανακάλυπτα τη λαογραφική αξία της ταινίας (όπως και πολλών άλλων παλιών ταινιών) ως μια ματιά της ελληνικής καθημερινότητας αλλά και μυθοπλασίας μιας άλλης εποχής.»[.....................................]

Πλοκή
Ο Λεωνίδας, ένας αποτυχημένος ληστής, παρακολουθεί από την ταράτσα όπου ζει τα γύρω κτίρια σκαρώνοντας πιθανές μικροκλοπές σε διαμερίσματα και οικιακά χρηματοκιβώτια. Είναι απένταρος και κινδυνεύει παράλληλα με έξωση για τα νοίκια που χρωστάει στην σπιτονοικοκυρά του, την Φρόσω. Εκείνη, ζει στο διαμέρισμα του κάτω ορόφου και καλοβλέπει ερωτικά τον Λεωνίδα, πιέζοντάς τον επίμονα για ερωτική σχέση "αντί του ενοικίου". Ο Λεωνίδας διαρκώς αντιστέκεται και κάθε τόσο της ξεγλιστράει "σαν χέλι".
Ο Μπάμπης, γνωστός στην πιάτσα και ως «δάσκαλος», είναι παλιός γνωστός και συνεργάτης του Λεωνίδα σε ληστείες. Ο Λεωνίδας τον θεωρεί μεγάλο μυαλό και ονειρεύεται να πιάσει την καλή με κάποιο κόλπο που θα του προτείνει ο Μπάμπης. Ο ένας είναι ο "εγκέφαλος" που στήνει κόλπα για ληστείες και ο άλλος ένας από αυτούς που τα εκτελούν και αναλαμβάνουν το ρίσκο.
Όταν έρχεται η "σειρά του", ο Μπάμπης του δίνει εντολή να συγκροτήσει ομάδα με σκοπό τη ληστεία τράπεζας. Ο Λεωνίδας με άμεσο βοηθό του τον Βλάση επιστρατεύουν: τον Λαχτάρα, που εργάζεται σε γραφείο τελετών, τον Δούκα, δεινό χαρτοκλέφτη, τον Μάρκο, γνώστη πολεμικών τεχνών και τον Μίκι, κλέφτη οχημάτων και δεινό μηχανόβιο. Μαζί τους, μετέχουν αναγκαστικά στο κόλπο: ο ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών όπου εργάζεται ο Λαχτάρας, ο Φούσκας, που είναι το τσιράκι του Δούκα, ο Γκόγκο, φίλος του Μίκι και οι κοπέλες τους Σούζι και Βανέσα.[..........................]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου