Σάββατο, Νοεμβρίου 09, 2024

Μήπως είστε από εκείνους που πιστεύουν στην «υπερτρισχιλιετή ένδοξη ιστορία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού» ;

 Site logo image Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

ΗΠΑ: Το Twitter προετοιμάζει την μεταβίβαση του λογαριασμού του Αμερικανού  Προέδρου | Ειδήσεις για την Οικονομία | newmoneyΤραμπικά μεζεδάκια

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSHcWYyKnaxMCd9QjQiFfAd_LMRagkt7_3t8sryY3eaMgGO4_fL NIKΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

sarantakos.wordpress.com

Τα λέω έτσι, βέβαια, επειδή πριν από μερικές μέρες ο Ντόναλντ Τραμπ νίκησε στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Αφιερώσαμε άρθρα στο θέμα, σήμερα δανειζόμαστε τον τίτλο. Αλλά η  λέξη «τραμπικός» δίνει και παίρνει αυτές τις μέρες στα εσωκομματικά μαλλιοτραβήγματα στον  ΣΥΡΙΖΑ, όπου εσχάτως ο κ. Κασσελάκης  αποκαλεί «τραμπίσκους» και «τραμπικούς» τους 87 της  πλειοψηφίας -σε  λίγο θα τους πει και αμερικανάκια.  (Αυτά τα έγραφα το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά έγιναν άλλα κι άλλα στο συνέδριο, αλλά βαριέμαι να αλλάξω τον πρόλογο).

* Μια και δώσαμε αυτόν τον τίτλο στα μεζεδάκια μας, το σωστό είναι να αρχίσουμε  με κάτι σχετικό με τις αμερικανικές εκλογές.

Είναι αλήθεια ότι οι Αμερικανοί αρέσκονται να αρχίζουν τις λέξεις στα σλόγκαν τους με το ίδιο γράμμα, αλλά η γενοκτονία γράφεται genocide και τον Μπάιντεν τον αποκαλούσαν Genocide Joe.

* Μια κλασική περίπτωση τίτλου της κατηγορίας «Μωρό δάγκωσε σκυλί».

Προσέξτε τίτλο:

Σκάφος προερχόμενο από τις τουρκικές ακτές καταδίωξε το Λιμενικό ανοικτά της Μυτιλήνης

Δηλαδή ένα μόνο σκάφος ήρθε από τις τουρκικές αρχές και καταδίωξε ολόκληρο το λιμενικό μας στα ανοιχτά της Μυτιλήνης; Τέτοια πανωλεθρία πάθαμε;

Όχι, απλώς στη γλώσσα των τίτλων έχει καθιερωθεί να προτάσσεται το στοιχείο που θεωρείται το σημαντικότερο. Εκτός τίτλου, η φράση θα ήταν: Το Λιμενικό καταδίωξε στα ανοιχτά της Μυτιλήνης σκάφος προερχόμενο από τις τουρκικές ακτές.

* Κάτι όχι ανάλογο αλλά όχι και εντελώς διαφορετικό, σε μια είδηση δυστυχώς όχι αστεία.

Δηλαδή, η 43χρονη πρώτα έδειρε τον πρώην σύντροφό της και μετά μπήκε στη ΜΕΘ; Μήπως την έπιασε η καρδιά της;

Όχι βέβαια. Λόγω ξυλοδαρμού από τον πρώην σύντροφό της μπήκε η άτυχη γυναίκα στη ΜΕΘ.

Μέσα στο άρθρο, το λέει σωστά: ο 49χρονος άνδρας φέρεται να έσπρωξε με δύναμη την 43χρονη γυναίκα και να την έριξε στο δρόμο, με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κεφάλι της στο κράσπεδο.

* Σε άρθρο του in.gr για την Ιρανή φοιτητρια που έβγαλε τα ρούχα  της, προσέχω τον μεσότιτλο (ή εσωτερικό τίτλο, δεν ξέρω αν υπάρχει καθιερωμένος όρος):

Ανθρωπιστικές οργανώσεις να καταγγέλλουν ξυλοδαρμό και σεξουαλική βία κατά τη σύλληψη

Περισσεύει ένα «να». Τι έγινε; Είναι απλό.

Στο σώμα του άρθρου, γράφει: Η γυναίκα στη συνέχεια συνελήφθη, με ανθρωπιστικές οργανώσεις να καταγγέλλουν ξυλοδαρμό και σεξουαλική βία κατά τη σύλληψη.

Οπότε, κάποιος (ο ίδιος ή άλλος) πήρε κόπι πάστε το δεύτερο σκέλος της φράσης, χωρίς να φροντίσει να σβήσει το «να». Πάλι καλά που έσβησε το «με» στην αρχή!

* Αυτό το είδα στο Τουίτερ (τώρα το λένε Χ) αλλά σε προφίλ δημοσιογράφου.

Μας λέει ότι η Maria Cristina Craciun είναι 11 ετών, είναι εγγονή του Παβαρότι και έχει φωνή ίδια με του παππού της.

Η Μαρία Κριστίνα είναι Ρουμάνα, από το Γαλάτσι (της Ρουμανίας), ήταν 11 χρονών το 2011, τώρα πρέπει να έχει μεγαλώσει. Ήταν πρώιμο ταλέντο στο κλασικό τραγούδι, δεν βλέπω ίχνη της τα τελευταία χρόνια. Και δεν είναι εγγονή του Παβαρότι, παρόλο που ειδικά στο ελληνόφωνο διαδίκτυο θα βρείτε πολλούς να το υποστηρίζουν.

* Και πάλι από το in.gr, σε άρθρο για την εκλογή Τραμπ.

Διαβάζουμε:

Οι υποσχόμενοι δασμοί, οι έλεγχοι της μετανάστευσης και το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα αποτελέσουν αργά ή γρήγορα τα μεγαλύτερα εμπόδια

Αυτό το «οι υποσχόμενοι δασμοί» οπωσδήποτε δεν στέκει. Όταν λέμε «πολλά υποσχόμενος ηθοποιός», ας πούμε, εννοούμε κάποιον που υπόσχεται. Εδώ είναι οι υπεσχημένοι δασμοί, που κάποιος τους έχει υποσχεθεί.

Γράφει ο φίλος που το αλίευσε (και που δεν βάζει τόνους):

Τα αποθετικα ρηματα της νεας ελληνικης (υποσχομαι, διαχειριζομαι, αντεπεξερχομαι, εκμεταλλευομαι κ.α.), αυτα δηλαδη που δεν εχουν ενεργητικους τυπους (υποσχω, διαχειριζω, αντεπεξερχω, εκμεταλλευω) δε χρησιμοποιουνται ως παθητικα.

      Οταν χρειαζεται παθητικη σημασια με αυτα τα ρηματα, χρησιμοποιουνται περιφρασεις  ή συγγενικα ρηματα. Π.χ. Οι πονηροι εκμεταλλευονται τους ευπιστους. Στην παθητικη δε θα γινει «Οι ευπιστοι εκμεταλλευονται απο τους πονηρους» , αλλα «Οι ευπιστοι πεφτουν (γινονται, καταληγουν) θυματα εκμεταλλευσης απο τους πονηρους».

      Κυριε Σαραντακο, πηρα φορα. Σφυριξτε ληξη.

Πριν σφυρίξω λήξη, να πω ότι το  «υπεσχημένες» γίνεται δεκτό από τους πάντες -βέβαια προέρχεται όχι από το υπόσχομαι αλλά από το υπισχνούμαι. Αλλά και το «επεξεργασμένος», «κατεργασμένος» μια χαρά γίνονται δεκτά με παθητική σημασία, ενώ τα «επεξεργαζόμενος» κτλ. έχουν σημασία  ενεργητική.

* Ένα πολύ αστείο λάθος σε τίτλο είδησης, τουλάχιστον στο Τουίτερ (που τώρα το λένε  Χ)

Ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, εξέδωσε την αυτοβιογραφία του, και η φωτογραφία είναι από την παρουσίαση του βιβλίου.

Ο συντάκτης  όμως είχε αλλού το μυαλό του κι έβαλε τίτλο «Δηλώσεις του Γιάννη Γιαννάκη».

Ίσως  πρόκειται για την πιο ταιριαστή εικονογράφηση της παροιμίας «Δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης»!

* Φίλος που ενδιαφέρεται για τα στρατιωτικά,  στέλνει  άρθρο από ιστοσελίδα που ασχολείται με τα στρατιωτικά, για την  επέτειο της βύθισης της πυραυλακάτου Κωστάκος στις 4.11.1996. Βλέπω στην αρχή ότι το συγκεκριμένο δυστύχημα χαρακτηρίζεται μία από τις «μαύρες σελίδες, στην υπερτρισχιλιετή ένδοξη ιστορία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και σταματάω να διαβάζω παρακάτω.

Ο φίλος όμως το διάβασε ολόκληρο και τον αφήνω  να τα πει, διότι φαίνεται γνώστης:

1. Υπερτρισχιλιετές Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό (μαζί με την γλώσσα θα ιδρύθηκε).
2. Ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι οικισμός. Ακρωτήρι δεν υπάρχει για δείγμα.
3. Τα Αυλάκια βρίσκονται στην βόρεια Σάμο σκέτο. Ίσως μάλιστα πιο κοντά στο δυτικό άκρο.
4. Το «Σάμαινα» δεν παρεξέκλινε της πορείας του. Η διαδρομή Βαθύ-υπόλοιπη Ελλάδα αναγκαστικά περνάει από τα Αυλάκια. Το τέταρτο φαντάζομαι το εφηύρε το Ναυτικό για να ρίξει το φταίξιμο αλλού, αλλά τα υπόλοιπα είναι καθαρές κοτσάνες. Συνεχίστε την ανάγνωση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΠώς συνδέονται το γάλα βρόμης και άλλα φυτικά γάλατα με τον καρκίνο

  (Μη βιολογικό)Γάλα βρόμης και καρκίνος: Τα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε Σινάνη Αικατερίνη ...