Τρίτη, Απριλίου 16, 2013

ΞΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

κριτική η : 1. η τεκμηριωμένη κρίση που εκφέρεται ως αξιολόγηση έργων πνευματικής δημιουργίας: Θεατρική / κινηματογραφική ~. ~ θεάτρου / κινηματογράφου. Tο καινούριο του βιβλίο πήρε πολύ καλές κριτικές. Kρατάει τη στήλη της λογοτεχνικής κριτικής στην εφημερί δα. || το σύνολο των κριτικών: H ~ στάθηκε αρνητική απέναντι στο έργο του. 2. επισήμανση λαθών, αδυναμιών κτλ.: Δεν αντέχει την ~. Kάνω / ασκώ ~. Είναι εύκολο να κάνεις ~ και δύσκολο να κάνεις αυτοκριτική. Aσκήθηκε δριμεία ~. || Εποικοδομητική ~.
[λόγ. < γαλλ. critique & γερμ. Kritik (στις νέες σημ.) < αρχ. κριτική `η τέχνη της κρίσης΄]

κριτικός -ή -ό : 1. που είναι ικανός να κρίνει, που έχει αναπτυγμένη κρίση: ~ νους. Kριτική σκέψη. Kριτικό πνεύμα. || Kριτική μνή μη, που στηρίζεται σε λογικούς συσχετισμούς. || που είναι επιφορτισμένος να εκφέρει κρίση: H κριτική επιτροπή για τα λογοτεχνικά βραβεία / του φεστιβάλ κινηματογράφου. 2. που αναφέρεται στην κριτική1: Kριτι κή παρέμβαση. Kριτική παρουσίαση των γεγονότων της χρονιάς. || Kριτι κή θεωρία. Kριτική έκδοση* (κειμένου). Kριτικό υπόμνημα*. || (ως ουσ.) ο κριτικός*. κριτικά ΕΠIΡΡ 1. Σκέφτεται ~. 2. Tο έργο του αντιμετωπίστηκε πολύ ~, με αυστηρή κριτική2.
[λόγ. < αρχ. κριτικός `ικανός να διακρίνει, λογοτεχνικός κριτικός΄ & σημδ. γαλλ. critique & νλατ. criticus] 
 διαφωνία η  : 1. η διαφορά απόψεων που υπάρχει για ένα συγκεκριμένο ζήτημα, ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα άτομα. ANT συμφωνία1: Yπάρχουν σοβαρές διαφωνίες ως προς την εισοδηματική πολιτική. Διατύπωσε δημόσια τη ~ του και παραιτήθηκε. ~ ανακριτή και εισαγγελέα για το θέμα της προφυλάκισης του κατηγορουμένου. Δεν έχω καμιά ~ σε όσα λες, συμφωνώ απόλυτα. || η αντίθεση ή η διένεξη που προκαλεί η ύπαρξη διαφορετικών απόψεων: Έχουν συνεχώς διαφωνίες (μεταξύ τους).

Από το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής του Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη
 ************************************
                 ΚΟΜΜΑ ΕΣΥ, ΘΕΕ ΜΟΥ!
                                          
Η Αλέκα Παπαρήγα σβήνει  τα λήμματα "κριτική" και
"συμφωνία" όπως τα ξέραμε και τα ξαναγράφει σύμφωνα με το θεολογικό  κομματικό λεξικό του σταλινισμού. Διευκρινίζει ρητά ότι ο καλός πιστός  έχει μεν το δικαίωμα να κρίνει την κομματική εκκλησία και να διαφωνεί σε κάποια τελετουργικά σημεία με αυτήν, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα ...συμφωνεί με τα δόγματά της και τη στρατηγική που ακολουθεί για την πορεία προς το μελλοντικό  βασίλειο των κομουνιστών. Επομένως , καλοδεχούμενη η κριτική, εφόσον  όμως έχει πρώτα την έγκριση των επίσημων θεολόγων της... 
Με άλλα λόγια, η  κουτοπόνηρη Αλέκα υπενθυμίζει σε όσους ορέγονται "αστικού  τύπου διαφωνίες"  ότι ένας είναι ο Θεός, δηλαδή το Κόμμα , και ότι , αν κάποιος διαφωνήσει "ανορθόδοξα" και  επιχειρήσει να παρεκκλίνει της επίσημης δογματικής   γραμμής που χαράζει το κόμμα , είναι πράκτορας του Σατανά και πρέπει να αφορίζεται, ίνα μην είπωμεν κατιτίς βαρύτερον. 
 
 

 «Η πιο ουσιαστική κριτική και βαθιά είναι όταν συμφωνείς με τη στρατηγική του Κόμματος. Γιατί τότε μπορείς να κρίνεις ουσιαστικά, όχι αυτός που διαφωνεί, αυτός που διαφωνεί δεν μπορεί να κρίνει γιατί κυριαρχεί η διαφωνία του. Κρίνει με βάση τη διαφωνία του. Αντίθετα, αυτός που συμφωνεί με τη στρατηγική, μπορεί να γίνει ο πιο σκληρός κριτής και του συγκεκριμένου καθοδηγητή και της ΚΕ. Γιατί έχει τη δυνατότητα και μπορεί να κρίνει αν ο καθοδηγητής στο κάτω κάτω τον καθοδηγεί και σωστά. Αυτός που διαφωνεί δεν μπορεί».
 Αλέκα Παπαρήγα  (Ριζοσπαστης,  2 Απριλίου  2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...