Τρίτη, Απριλίου 30, 2013

GERONTAKOS MOVIELAND : The Imposter (Ο απατεώνας)



The Imposter (2012)
[ελληνικοί υπότιτλοι]
 Το πολυβραβευμένο, συναρπαστικό ντοκιμαντέρ για την εξαφάνιση ενός εφήβου 
- ένα αληθινό θρίλερ γεμάτο εκπλήξεις και ανατροπές.


Το 1994, ένα 13χρονο αγόρι εξαφανίστηκε από το σπίτι του στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, χωρίς να αφήσει σημεία ζωής. Τριάμισι χρόνια αργότερα, εντοπίζεται ζωντανός, χιλιάδες μίλια μακριά, σ' ένα χωριό στη νότια Ισπανία, έχοντας να αφηγηθεί μια τρομακτική ιστορία απαγωγής και τρομοκρατίας. Η οικογένειά του είναι τρισευτυχισμένη που τον υποδέχεται πάλι στο σπίτι. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Το αγόρι φέρει πολλά από τα διακριτικά σημάδια που είχε πάντα, αλλά γιατί έχει τώρα παράξενη προφορά; Γιατί μοιάζει τόσο διαφορετικός; Και γιατί η οικογένεια δεν φαίνεται να δίνει σημασία σ' αυτές τις αντιφάσεις που βγάζουν μάτι; Όταν ένας αστυνομικός ερευνητής ξεκινά να κάνει ερωτήσεις, αυτή η παράξενη ιστορία παίρνει μια αναπάντεχη τροπή. Το ντοκιμαντέρ συναντά το φιλμ νουάρ σ' αυτήν την εκπληκτική αληθινή ιστορία που διαθέτει όλες τις ανατροπές ενός σπουδαίου θρίλερ. Εκεί που νομίζουμε πως ξέρουμε την αλήθεια, μια άλλη αλήθεια αρχίζει ν' αναδύεται, αφήνοντάς μας σε ακόμα μεγαλύτερη αγωνία.


 Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής – Miami IFF 2012, USA Βραβείο Κινηματογραφιστών – Hot Docs 2012, Canada Βραβείο «Χρυσό Μάτι» Καλύτερου Ντοκιμαντέρ – Zurich FF 2012 Καλύτερο Βρετανικό Ντοκιμαντέρ, Καλύτερος Νέος Σκηνοθέτης – British International Freight Association 2012, UK Ντοκιμαντέρ της Χρονιάς – London Film Critics' Circle Awards 2012, UK Εξαιρετική Επίδοση στην Παραγωγή

– Cinema Eye Honors for Nonfiction Filmmaking Ντοκιμαντέρ της Χρονιάς 
– Evening Standard Film Awards 2012 Εξαιρετικός Νεοεμφανιζόμενος Σεναριογράφος, Σκηνοθέτης και Παραγωγός
 – BAFTA 2013 Σκηνοθεσία: Μπαρτ Λέιτον
 Διεύθυνση Φωτογραφίας: Erik Alexander Wilson, Lynda Hall 
Μοντάζ: Andrew Hulme 
Ήχος: Paul Davies 
Μουσική: Anne Nikitin 
Παραγωγός: Dimitri Doganis 
Χώρα Παραγωγής: Μεγ. Βρετανία-Ισπανία-ΗΠΑ Διάρκεια: 91' 
Πηγή: www.lifo.gr

ΤΙ ΤΡΑΓΟΥΔΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ: ΙΝΔΙΑ

Το «Tum Hi Ho» (Είσαι η μοναδική!) είναι ένα ρομαντικό τραγούδι  που έχει κατακτήσει τις καρδιές δεκάδων εκατομμυρίων Ινδών , ευαίσθητων στα βέλη του έρωτα,  και βρίσκεται στο Νο 3 των δημοφιλέστερων δέκα τραγουδιών της πολυάνθρωπης αυτής χώρας. Οι στίχοι και η σύνθεση της μουσικής είναι του  Mithoon και η όμορφη απόδοσή του από τον Arijit Singh
 Το τραγούδι ακουγεται σε μια φετινή  μουσικοχορευτική ταινία που σαρώνει  τα ταμεία και φέρει τον τίτλο “Aashiqui 2“. Το Μπόλιγουντ σε όλη του την απατηλή λάμψη...

Εμείς , ευκαιρίας δοθείσης, μαθαίνουμε τις πρώτες λέξεις μας στα Ινδικά. Ποιος ξέρει, έτσι που καταντήσαμε , τίποτε δεν αποκλείει να βρεθούμε  για μαύρη εργασία στην Ινδία.

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ!

 ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ, ΡΕ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ;

"Τρεις ακόμα δημοσιογράφοι της κομματικής εφημερίδας προστέθηκαν, παραμονή μάλιστα πρωτομαγιάς, στον κατάλογο των απολυθέντων, ο οποίος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν έχει κλείσει ακόμα. Πρόκειται για τους Γ.Μιχαηλάρη, Π.Κακαλή και Γερ.Χολέβα. Οι πρώτοι δυο ήταν μεταξύ εκείνων που αντέδρασαν στις πολυάριθμες απολύσεις προσφεύγοντας στην ΕΣΗΕΑ μαζί με άλλους δώδεκα συναδέλφους τους, ενώ είχαν κάνει και ασφαλιστικά μέτρα για την μην καταβολή των δεδουλευμένων έξι μηνών, ενώ ο τρίτος ήταν μεταξύ των διαφωνούντων που αρθρογράφησαν στον προσυνεδριακό διάλογο ασκώντας κριτική στην ηγεσία οι επιλογές της οποίας, όπως είχε υποστηρίξει, οδηγούν «προς άλλο κόμμα». Ο συνολικός αριθμός των απολυθέντων εργαζομένων στον Ριζοσπάστη, ανέρχεται πλέον στους δεκαεπτά. Υπενθυμίζεται ότι οι απολύσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο με την επίκληση της οικονομικής κρίσης. 
Δ.Κ."
ΠΗΓΗ: Athens Voice

 
ΚΑΠΑ, ΚΑΠΑ, Ε, ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΟΥ   ΛΑΕ,
ΚΟΚΚΙΝΗ ΟΜΑΔΑΡΑ ,   ΠΟΤΕ ΤΗΣ  ΝΤΕΦΟΡΜΕ,
ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΛΑΚΕ,
ΘΕΟΚΟΥΦΟΥΣ , ΓΚΑΒΟΥΣ, ΦΩΝΗ ΜΕ ΣΙΛΑΝΣΙΕ.

ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΣΤΑΛΙΝΩΝ ΣΙΩΠΗ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕ!


ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

Σε κρίσιμη τελικά  κατάσταση βρίσκεται ο Λευτέρης Βογιατζής, που δίνει τη μεγάλη μάχη με τον καρκίνο. Λυπούμαστε που σπεύσαμε να θεωρήσουμε αληθινή την είδηση περί του θανάτου του , την οποία διαβάσαμε στο site του "έγκριτου", κατά τα άλλα, Βήματος...

ΚΑΙ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥ ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ!

Nooz.gr : Τετ α τετ Βενιζέλου - Παπανδρέου με φόντο τη "μαύρη τρύπα" περίπου 100 εκ. ευρώ στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ!


ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ο ημίθεος που τρύπησε τη θάλασσα
και ανάβλυσε θαλασσινό νερό!

ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥΣ

ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ


ΠΕΝΤΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ



 **********************
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις 
για το Μνημόνιο

Του Γιωργου Παγουλατου*
H Καθημερινή, 28/4/2013

Τρία χρόνια μετά το Μνημόνιο, τα γνώριμα ερωτήματα επανέρχονται. Μερικές απαντήσεις.

1. Μπορούσε η Ελλάδα να αποφύγει το Μνημόνιο;

Σαφέστατα όχι, στην κατάσταση που βρισκόταν η οικονομία στα τέλη του 2009 - αρχές 2010. Κάθε χώρα που μπήκε σε Μνημόνιο μετά την Ελλάδα (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος), και με δεδομένη την οδυνηρή εμπειρία του ελληνικού Μνημονίου, είχε συνολικά καλύτερα οικονομικά μεγέθη και παρ’ όλα αυτά δεν κατάφερε να αποφύγει την προσφυγή. Η αδυναμία δανεισμού της Ελλάδας ήταν πλήρης και οι δανειακές ανάγκες τεράστιες.

2. Δεν θα ήταν καλύτερα να είχε αναδιαρθρωθεί το χρέος από το 2010;

Ακόμα καλύτερο θα ήταν να μας το είχαν χαρίσει πλήρως οι δανειστές. Ας σοβαρευτούμε. Αναδιάρθρωση χρέους το 2010 δεν μπορούσε να γίνει, διότι δεν θα ήταν συναινετική και οργανωμένη. Θα ήταν μονομερής, με συνέπειες ανεξέλεγκτα καταστροφικές, οδηγώντας μεταξύ άλλων σε έξοδο από το ευρώ. Με εξαίρεση ορισμένους κύκλους του ΔΝΤ, κανένας από τους κρίσιμους εταίρους (Γερμανία, Γαλλία, Κομισιόν, ΕΚΤ) δεν συζητούσε για αναδιάρθρωση πριν φανούν τουλάχιστον τα πρώτα αποτελέσματα ενός προγράμματος προσαρμογής. Η αντίθεσή τους ήταν δεδομένη, για προφανείς λόγους. Διότι η Ελλάδα ξεκινούσε με 24 δισ. πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα και άλλα τόσα εμπορικό έλλειμμα. (Γι’ αυτό, η εθνική διαπραγματευτική δυνατότητα ήταν πολύ χαμηλή.) Οι εταίροι θα έπρεπε να μας διαγράψουν χρέος και μετά να χρηματοδοτούν επιπλέον και τα ελλείμματα. Και να καλύψουν επίσης και το τεράστιο κόστος ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών αλλά και ελληνικών τραπεζών, χωρίς ακόμη να έχει στηθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός. Δεν υπήρχαν οι μηχανισμοί, και δεν υπήρχαν και δείγματα γραφής ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου θα προχωρούσε στην ταχεία μείωση των ελλειμμάτων, χωρίς ένα εξωτερικό πλαίσιο παρακολούθησης της προσαρμογής. Και μην ξεχνάμε, στα μάτια των εταίρων η Ελλάδα ήταν μια χώρα-υπότροπος, που δήλωνε 6% δημόσιο έλλειμμα και ξαφνικά προέκυψε με 15%, έχοντας «μαγειρέψει» και τα στοιχεία. Τοξικό το κλίμα αντιμετώπισης από τα εθνικά κοινοβούλια.

3. Δεν είναι λάθος όμως σε περίοδο ύφεσης να ασκείς πολιτική λιτότητας, που επιτείνει την ύφεση;

Κανονικά ναι. Εκτός εάν δεν υπάρχει κανένας πρόθυμος να σε δανείσει. Ολοι οι σοβαροί επικριτές της λιτότητας (από τον Πολ Κρούγκμαν ώς τον Μάρτιν Γουλφ), που ασκούν δριμεία κριτική στη γερμανική συνταγή γενικευμένης ταυτόχρονης λιτότητας στην Ευρωζώνη, αναγνωρίζουν ωστόσο την Ελλάδα ως ακραία εξαίρεση, στην οποία η λιτότητα ήταν αναπόφευκτη. Διότι η Ελλάδα δεν είχε μόνο δημόσιο έλλειμμα και δημόσιο χρέος. Είχε κι ένα θηριώδες έλλειμμα εξωτερικού ισοζυγίου και καθαρό εξωτερικό χρέος. Αυτά απαιτούσαν δραστική μείωση της κατανάλωσης από τα πολύ ψηλά επίπεδα και συρρίκνωση των εισαγωγών, ώστε να μειωθεί το εξωτερικό έλλειμμα. Δηλαδή ύφεση.

4. Δηλαδή είχαμε δύο κρίσεις;

Ακριβώς. Η Ελλάδα το 2010 είχε να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο επείγουσες κρίσεις: δημοσιονομική και εξωτερικού ισοζυγίου. Η πρώτη ήταν αναμενόμενη, αλλά η δεύτερη ήταν έξω από τις προσδοκίες της Ευρωζώνης. Κανένα θεσμικό όργανο της Ε.Ε. δεν είχε προειδοποιήσει γι’ αυτήν, καμία κυβέρνηση δεν είχε λάβει τα αναγκαία μέτρα να την αποτρέψει. Αυτό επισημαίνει και η πρόσφατη μελέτη του Bruegel («Financial Assistance in the Euro Area: An Early Evaluation»). Κανονικά, οι κρίσεις ισοζυγίου πληρωμών αντιμετωπίζονται με συναλλαγματική υποτίμηση. Στην περίπτωση των χωρών του ευρώ, αυτό δεν ήταν δυνατόν. Τη δουλειά μπορούσε να κάνει μόνο η «εσωτερική υποτίμηση». Με τις γνωστές οδυνηρές επιπτώσεις. «Κρίση του ισοζυγίου πληρωμών είναι η κατάσταση στην οποία οι αγορές σταματούν να χρηματοδοτούν βιώσιμους δανειολήπτες εξαιτίας της χώρας στην οποία ανήκουν». Να η πιστωτική ασφυξία, ακόμα και υγιών ελληνικών επιχειρήσεων, που είχαν την ατυχία να βρίσκονται στη χώρα των διψήφιων ελλειμμάτων. Θεμελιώδης δυσχέρεια της «διπλής κρίσης»: η ύφεση διευκολύνει την αποκατάσταση του εξωτερικού ισοζυγίου, αλλά δυσκολεύει τον δημοσιονομικό στόχο. Καταβάλλουμε μεγάλες δημοσιονομικές θυσίες, για δυσανάλογα μικρότερο αποτέλεσμα.

5. Παρά τις μειώσεις δαπανών και τις αυξήσεις φόρων, παρά την οδυνηρή λιτότητα, το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να αυξάνεται. Δεν είναι αυτό απόδειξη αποτυχίας;

Πρώτον, το χρέος αυξάνεται όσο έχουμε πρωτογενές έλλειμμα, που προσθέτει νέο δημόσιο χρέος. Από φέτος μπαίνουμε σε πλεόνασμα, για πρώτη φορά μετά μια συνεχή δεκαετία πρωτογενών ελλειμμάτων. Δεύτερον, το χρέος αυξάνεται λόγω της ύφεσης (για την οποία μιλήσαμε). Τρίτον, το δημόσιο χρέος, μετά τις αποφάσεις αναδιάρθρωσης, δεν είναι πια το σημαντικότερο πρόβλημα της οικονομίας μας. Η Ελλάδα (αντίθετα από την Ιταλία ή την Ισπανία) δεν βρίσκεται υπό την εκβιαστική πίεση των αγορών. Εχει κερδίσει τον χρόνο για να κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές. Η διαχείριση του χρέους είναι πια πολιτική, το μέγεθός του θα «κουρευτεί» με απόφαση των εταίρων εφόσον παραμείνουμε στον δρόμο της προσαρμογής. Και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι σήμερα (μετά τις πρόσφατες ρυθμίσεις) από τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη, με πολυετές μορατόριουμ αποπληρωμών και επιτόκια κάτω από αυτά με τα οποία δανείζονται οι εταίροι μας για να μας δανείσουν. Αυτό απαντά και στην επαναλαμβανόμενη ανοησία της Χρυσής Αυγής περί «διεθνών τοκογλύφων».

* Ο κ. Γ. Παγουλάτος είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης.

Δευτέρα, Απριλίου 29, 2013

Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΚΟΜΜΑΤΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΘΕΣΗ


Ο φαρμακοποιός Θεόδωρος Αμπατζόγλου, νέος πρόεδρος του ΟΑΕΔ
Ο κ. Αμπατζόγλου αντικαθιστά τον απερχόμενο κ. Ηλία Κικίλια, την παραίτησή του οποίου είχε ζητήσει πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.
Εκ του Τύπου

Το δούλευε στα μουλωχτά ο Βρούτσης υπόγεια κι ανήλια, 
για να πετάξει από τον ΟΑΕΔ τον ανυπόταχτο Κικίλια.
Μετά το πολυνομοσχέδιο,  με μια υπέροχη καντρίλια
"φύτεψε"  τον κολλητό του  απ΄την κομματική  φαμίλια. 

Έβαλε ένα φαρμακοποιό  να δίνει του πόνου την παστίλια...

GERONTAKOS MOVIELAND: "ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"

 ΓΗ  ΚΑΙ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 


Η συγκλονιστική ταινία του Κεν Λόουτς,
που έφερε στην επιφάνεια τα μεγάλα
γεγονότα του Εμφυλίου της Ισπανίας,
                                            με τις ανεπούλωτες πληγές για τη χώρα αλλά
                                                και για το παγκόσμιο κίνημα της Αριστεράς.

Τίτλος: Land and freedom (1995)
Τίτλος στα Ελληνικά/Greek title: Γη και ελευθερία
Τίτλος στα Ισπανικά/Spanish title: Tierra y libertad
Παραγωγή: Rebecca O' Brain
Σκηνοθεσία: Ken Loach
Διάρκεια: 105'

 Παίζουν:
Ian Hart
Rosana Pastor
Iciar Bollain
Tom Gilroy
Frederic Pierrot
 

Βραβείο Fipresci
Φεστιβάλ Καννών 1995


Υπόθεση:
Ένας ηλικιωμένος άνδρας πεθαίνει. Ερευνώντας τις προσωπικές του σημειώσεις, η εγγονή του Ντέιβιντ Καρ ανακαλύπτει πως ο παππούς της πολέμησε στον Ισπανικό Εμφύλιο. Στην σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο Ισπανία του '36, ο Ντέιβιντ ένας νεαρός κομμουνιστής από το Λίβερπουλ, συντάσσεται στο πλευρό των εκεί κομμουνιστικών οργανώσεων. Ο ιδεαλισμός του Ντέιβιντ, όμως, δοκιμάζεται καθώς ένας-ένας οι σύντροφοί του δολοφονούνται και οι αντί-φασιστικές οργανώσεις καταλήγουν να πολεμούν η μια την άλλη. Ο ηλικιωμένος άνδρας έχει πλέον ταφεί, το ίδιο, τελικά συνέβη στα ιδανικά και τον αγώνα του;

ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΓΙΑΤΡΕΥΕΙ ΚΑΙ ΖΩΗ ΠΟΥ ΓΔΕΡΝΕΙ



ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ

 Αλκίνοος Ιωαννίδης (στίχοι, μουσική)
Δίσκος: "Νεροποντή"
 Φωτογραφίες: 1x.com
Πρώτη εκτέλεση



Σώμα που κοιμάσαι
πώς να σʼ ακουμπήσω
Σκύβω, σε φιλώ


Κρύο σαν φεγγάρι
σαν τα λάθη μου όλα
άδειασμα πικρό


Χρόνος που γιατρεύει
και ζωή που γδέρνει
Όλα που τα φέρνει
κι όλα τα ζητά


Ανθισμένα δέντρα
θα ξαναβρεθούμε
στης ζωής το φως

Εκεί που δε νυχτώνει
κι όλο ξημερώνει
ήλιος αδερφός


Θα περάσουν όλα
και θα σε γυρεύω
στα λίγα πράγματά σου
που έχω να κρατώ

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...