Τρίτη, Μαρτίου 15, 2011

ΠΩΣ "ΨΗΝΕΤΑΙ" ΕΝΑ ΜΠΟΝ ΦΙΛΕ

 ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ:
ΜΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Ελευθεροτυπία, 14/3/2011

Χωρίς άδεια του Δασαρχείου και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αλλά με τη «βούλα» της Πολεοδομίας, είχε ξεκινήσει από τα τέλη του 2010 η κατασκευή συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών συνολικής επιφάνειας 80.175 τετραγωνικών στο «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική.

Η υπόθεση, στο στόχαστρο των επιθεωρητών Περιβάλλοντος


Το πολυσυζητημένο ακίνητο, που έγινε γνωστό στο πανελλήνιο στις αρχές του 2004 λόγω της «τροπολογίας Πάχτα», διέπεται από ιδιαίτερο πολεοδομικό καθεστώς που χρονολογείται από το 1968, καθώς ένα μέρος του αποτελείται από ελαιόδενδρα και το υπόλοιπο είναι πευκόφυτο, για το οποίο δεν έχουν εκδοθεί πράξεις χαρακτηρισμού από το Δασαρχείο Πολυγύρου. Επιπλέον, στα όριά του έχουν εντοπιστεί τρεις αρχαιολογικοί χώροι, από τους οποίους ο ένας είναι οριοθετημένος.

Οι σημαντικές αυτές παράμετροι δεν εμπόδισαν την αρμόδια Πολεοδομία, που τότε λειτουργούσε υπό τη Νομαρχία Χαλκιδικής, να εκδώσει στις 6 Σεπτεμβρίου 2010 την υπ' αριθμό 199 οικοδομική άδεια για την κατασκευή συγκροτήματος που καταλαμβάνει περισσότερα από 42 στρέμματα. Είχε προηγηθεί (5/8/2010) έγγραφη παρέμβαση του συλλόγου Μηχανικών και Υπομηχανικών Χαλκιδικής προς τον τότε νομάρχη, στην οποία επικαλούνται δύο αποφάσεις του ΣτΕ (1285 και 1286 του 2009) και διαμαρτύρονται για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση πράξεων χαρακτηρισμού από τα δασαρχεία του νομού. Καλούν το νομάρχη να δώσει εντολή στις πολεοδομίες να μη ζητούν την προσκόμιση βεβαίωσης δασάρχη για την έκδοση οικοδομικής άδειας σε εκτός σχεδίου ακίνητα. Παραθέτουν απόσπασμα των αποφάσεων του δικαστηρίου, σύμφωνα με τις οποίες «εκτάσεις που έχουν απολέσει το δασικό τους χαρακτήρα πριν από την 11/7/1975 λόγω επεμβάσεων που έλαβαν χώρα με διοικητική πράξη, η οποία καλύπτεται από το τεκμήριο της νομιμότητας, δεν είναι δυνατόν να χαρακτηριστούν, κατά τη διαδικασία του άρθρου 14 του νόμου 998/1979, με πράξη δασάρχη, ως δάση ή δασικές εκτάσεις, ούτε να κηρυχθούν αναδασωτέες λόγω των επεμβάσεων».

Στις 18 Αυγούστου 2010, ο νομάρχης στέλνει έγγραφο προς τα δασαρχεία Πολυγύρου, Αρναίας και Κασσάνδρας, καθώς και στη Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής, στο οποίο σημειώνεται ότι «για την αποφυγή της ταλαιπωρίας και με γνώμονα το συμφέρον εξυπηρέτησης των πολιτών, κρίνουμε ότι δεν απαιτείται και δεν θα πρέπει να ζητείται να προσκομίζεται πράξη του δασάρχη περί του μη δασικού χαρακτήρα τους, όταν ζητείται η έκδοση πολεοδομικής άδειας».

Ενα μήνα μετά (18/9/2010), ο διευθυντής δασών έστειλε την απάντησή του, στην οποία σημειώνει τα εξής:

* Οι αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν δασικές εκτάσεις που είχαν χτιστεί ή αλλάξει χρήση πριν από την 11η Ιουνίου 1975 με νόμιμη διοικητική πράξη και επομένως καθίσταται αδύνατη η ανατροπή της δημιουργηθείσας κατάστασης.

* Η δασική υπηρεσία είναι αρμόδια για την προστασία και διαχείριση των δασών και των δασικών εκτάσεων και για να προχωρήσει οποιαδήποτε διοικητική πράξη (συμβολαιογραφεία, πολεοδομίες κ.λπ.) χρειάζεται οπωσδήποτε πιστοποιητικό τελεσιδικίας για το χαρακτηρισμό μιας έκτασης σε εκτός σχεδίου περιοχή.

Η οικοδομική άδεια είχε όμως εκδοθεί και, στις 5 Νοεμβρίου 2010, κλιμάκιο των επιθεωρητών Περιβάλλοντος από τον τομέα της Βόρειας Ελλάδας επισκέφθηκε το εργοτάξιο και διαπίστωσε σημαντικές ελλείψεις και παρατυπίες. Την ίδια ημέρα, η Πολεοδομία Πολυγύρου εντόπισε καθυστερημένα τις ελλείψεις και ζήτησε από την αστυνομία να προχωρήσει σε διακοπή οικοδομικών εργασιών, επειδή διαπίστωσε ότι:

* Δεν υπάρχει πράξη χαρακτηρισμού από την αρμόδια δασική υπηρεσία.

* Δεν έχουν χορηγηθεί εγκρίσεις από τον ΕΟΤ και την αρχαιολογική υπηρεσία για τις εκσκαφές.

* Δεν προηγήθηκε έγκριση περιβαλλοντικών όρων, ενώ λόγω του μεγέθους του έργου είναι πιθανόν να χρειάζεται να εκπονηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η υπόθεση ερευνάται από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος, που εξετάζουν συνολικά το νομικό καθεστώς της περιοχής. Προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος δημοσιοποίησε την υπόθεση την Παρασκευή στις 2.33 μ.μ. 
 ΤΟ ΜΠΟΝ ΦΙΛΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Mam (artist)

Mam France «Κάθε καμβάς είναι μια πρόσκληση να ονειρευτείς και να εφεύρεις τη δική σου ιστορία. »  Η Μαμ είναι μια βραβευμένη ζωγράφος από ...