Τετάρτη, Νοεμβρίου 18, 2009

ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ



... ανακοίνωση τύπου

... pressemitteilung ... ανακοίνωση τύπου ...


Θεατρική Ομάδα

ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ


Έχοντας την πεποίθηση ότι η θεατρική τέχνη προωθείται μέσα από πυρήνες δημιουργών που τους ενώνει η ανάγκη της έρευνας σε βάθος, της δημιουργίας νέων μορφών έκφρασης, της ανίχνευσης ανεξερεύνητων μέχρι σήμερα καλλιτεχνικών τοπίων, συναντηθήκαμε πέντε νέοι ηθοποιοί, με σκοπό την από κοινού έκφραση μας δια μέσου της θεατρικής τέχνης. Πιστεύουμε ότι η συνεύρεση νέων καλλιτεχνών στον κοινό τόπο της συλλογικής θεατρικής έρευνας και δημιουργίας, μπορεί να αποτελέσει πηγή ανάδυσης νέων μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης.

Ο Κάφκα, Σωφρονιστική Αποικία μας μεταφέρει σε ένα μη προσδιορίσιμο χωρικά και χρονικά ολοκληρωτικό καθεστώς. Εδώ ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη βιαιότητα ενός εξουσιαστικού συστήματος το οποίο επιβάλλεται στα άτομα με τον εξής τρόπο: Ο κατηγορούμενος, χωρίς να γνωρίζει ούτε την ποινή, ούτε το παράπτωμα του, τοποθετείται σ’ ένα μηχάνημα «σωφρονισμού» το οποίο μέσα από μια δωδεκάωρη διαδικασία, στην κυριολεξία, εγγράφει μέχρι θανάτου στο σώμα του το νόμο που παραβιάστηκε. Έτσι, ο κατηγορούμενος «ενσωματώνει» με τον πιο άμεσο τρόπο τον κοινωνικό νόμο.

Θεωρώντας ότι ο Κάφκα μέσα από το διήγημα του διαγράφει μια πορεία αιμάτινη από την πολιτική καταγγελία στην οντολογική διερώτηση περί της ανθρώπινης ύπαρξης, η έρευνα της ομάδας Σημείο Μηδέν θα επικεντρωθεί στο ζήτημα του Εγκλεισμού. Εγκλεισμός του ανθρώπου από το ίδιο του το φυσικό περιβάλλον (η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια ερημική και άγονη κοιλάδα από την οποία δεν υπάρχει δυνατότητα διαφυγής). Εγκλεισμός από το ολοκληρωτικό κοινωνικό σύστημα εντός του οποίου ζει (η σχέση της «Σωφρονιστικής Αποικίας» με τα κάθε μορφής στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλο το φάσμα του 20ου αιώνα, αλλά και σήμερα είναι εμφανής). Αλλά και Εγκλεισμός του ανθρώπου μέσα στο ίδιο του το σώμα. Πρόκειται για μια α-δυνατότητα διαφυγής από μια συγκεκριμένη ψυχο-κοινωνική συνθήκη ύπαρξης – κατά πόσο μπορεί ένας στρατιώτης του Ιράκ ή του Βιετνάμ να ξεχάσει…, ή να διαφύγει από το ήδη υπάρχον βίωμα της διαπραχθείσας βαρβαρότητας…;

Η «Σωφρονιστική Αποικία» του Φραντς Κάφκα, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, με τους Ρόζα Προδρόμου, Αντιγόνη Ρήγα, Σάββα Στρούμπο και Μιλτιάδη Φιορέντζη θα παίζεται από τις 19 έως και τις 21 Νοεμβρίου, στο Studio Ars Moriendi, Δημ. Κουφίτσα 18, τηλ. 2310 248588, 6932 412121.Τιμή εισιτηρίου: 15 €, 10 € (φοιτ.) Τηλέφωνα επικοινωνίας-κράτησης θέσεων: 6942-841714.

Στο πλαίσιο της παράστασης θα πραγματοποιηθούν 2 περαιτέρω εκδηλώσεις:

1. Εργαστήριο πάνω στις βασικές αρχές της τέχνης του ηθοποιού

Σε κάθε είδος θεάτρου, η ύπαρξη του ηθοποιού στη σκηνή, προϋποθέτει τη γνώση και αφομοίωση βασικών αρχών όπως: της αυτοσυγκέντρωσης, του ελέγχου της αναπνοής, της απελευθέρωσης και ενεργοποίησης των αξόνων του σώματος, της επαφής/επικοινωνίας με την υπόλοιπη ομάδα, της απελευθέρωσης του δυναμικού της φωνής και της δυναμικής ενότητας σώματος και πνεύματος. Μέσα από μια σειρά ψυχο-σωματικών ασκήσεων οι οποίες στηρίζονται στην πολυετή παράδοση του θεάτρου ΑΤΤΙΣ του Θόδωρου Τερζόπουλου, το εργαστήριο θα επιχειρήσει να φέρει σε μια πρώτη επαφή τους συμμετέχοντες με τις παραπάνω βασικές αρχές της τέχνης του ηθοποιού. Στο εργαστήριο, μέσα από έντονη διαδικασία άσκησης της φωνής και του σώματος, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με τα παραπάνω ζητούμενα.

Διεύθυνση σεμιναρίου: Σάββας Στρούμπος

Ημέρες διεξαγωγής σεμιναρίου: 18-21 Νοεμβρίου

Ώρες σεμιναρίου: 15:00-18:00

Τόπος διεξαγωγής σεμιναρίου: Studio Ars Moriendi, Δημ. Κουφίτσα 18

Kόστος: 100 ευρώ

Τηλ. 2310-248588, 6932412121

2. ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ:*

(με αφορμή την 36η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου)

Βασανιστήρια και εξουσία

Κυριακή, 22/11/09, 11 π.μ.

Goethe-Institut Θεσσαλονίκης,

Αίθ. Εκδηλώσεων, Β. Όλγας 66

Ομιλητές:

  • Σάββας Στρούμπος, σκηνοθέτης, ηθοποιός

  • Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Νάντης Χατζηγιάννης, πολιτικοί κρατούμενοι την περίοδο της δικτατορίας

  • Ειρήνη Τσολάκη, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Επιτροπής της Διεθνούς Αμνηστίας

Θα προηγηθεί της συζήτησης προβολή αποσπασμάτων από την παράσταση του έργου του Κάφκα

Είσοδος ελεύθερη.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Με την παράκληση της αναφοράς

Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό: Χριστίνα Μπίερμανν, Τηλ. 2310 889611, 8.30-14.30

www.goethe.de/thessaloniki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το βραβείο «European Museum of the Year Award» (EMYA 2024), απέσπασε το Μουσείο Άλατος«European Museum of the Year Award» (EMYA 2024), απέσπασε το Μουσείο Άλατος

Το ελληνικό μουσείο που κέρδισε το βραβείο «European Museum of the Year Award» 8–10 λεπτά ...