Σάββατο, Μαΐου 09, 2009

΄Οταν ο Κομφούκιος γίνεται μοντέρνος

" Κάθε πράγμα έχει την ομορφιά του, που όμως
δεν μπορεί να την δει ο καθένας!"

΄Οταν ο Κομφούκιος γίνεται μοντέρνος


Η ιδέα της ήταν απλή στη σύλληψη, αλλά περίπλοκη στην εκτέλεση. Η Γιου Νταν αποφάσισε να εκλαϊκεύσει και να εκσυγχρονίσει τα γραπτά του Κομφούκιου. Και όπως αναφέρει η εφημερίδα The Times και αναδημοσιεύουν Τα Νέα (02.05.2009), οι Κινέζοι συμπατριώτες της επιβράβευσαν την απόφασή της αγοράζοντας 10 εκατομμύρια αντίτυπα μέσα σε δύο χρόνια. Οι ακαδημαϊκοί κύκλοι ακόμα αφρίζουν...

Η Γιου Νταν είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Τέχνης του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και επικεφαλής του Τμήματος ΜΜΕ. Αυτές τις δύο ιδιότητές της θέλησε να συνδυάσει γράφοντας το βιβλίο «Ο Κομφούκιος από την Καρδιά: Αρχαία σοφία στον σημερινό κόσμο». Πήρε τα «Ανάλεκτα», τη συλλογή δηλαδή όλων των διδασκαλιών του αρχαίου σοφού, και προσπάθησε να τους δώσει μια σύγχρονη πινελιά. «Στον 21ο αιώνα είναι δυνατόν να εξηγείς τις ιδέες του από μια διαφορετική γωνία, η οποία ταιριάζει στην εποχή της παγκοσμιοποίησης», λέει σε συνέντευξή της στους «Τimes». «Γράφω για τους σύγχρονους ανθρώπους, όχι για τους αρχαίους ή για τους ακαδημαϊκούς».

Η Νταν θεωρεί ότι ο Κομφούκιος έχει παρερμηνευθεί στη χώρα του. «Την εποχή της Πολιτιστικής Επανάστασης προσπάθησαν να τον απαγορεύσουν, κάτι που ήταν πολύ βλακώδες. Είναι λες και οι αρχαίοι μας φιλόσοφοι κοιμούνταν κι εγώ τους ξύπνησα λίγο όχι μόνο για χάρη των Κινέζων αλλά και των Ευρωπαίων. Τώρα που η Κίνα είναι πολύ υλιστική, πολεμάμε να βρούμε ισορροπία μεταξύ τής ύλης και του πνεύματος». Το βασικό μήνυμα του Κομφούκιου είναι ότι δεν θα πρέπει να κοιτάμε εκτός του εαυτού μας για να βρούμε απαντήσεις στα προβλήματα της ζωής, αλλά να καλλιεργήσουμε τις εσωτερικές δυνατότητές μας και να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας.

«Το μυστικό της διαρκούς ικανοποίησης είναι να υιοθετήσου- με την ανοιχτόμυαλη Γιου Νταν: «Στον 21ο αιώνα είναι δυνατόν να εξηγείς τις ιδέες του Κομφούκιου από μια διαφορετική γωνία, η οποία ταιριάζει στην εποχή της παγκοσμιοποίησης» θετική θεώρηση για τη ζωή ενός “γιουνζί”», λέει η Γιου Νταν. Στα «Ανάλεκτα» ο όρος αυτός σημαίνει την «καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού μας».

Οι ειδικοί κατηγορούν την Νταν ότι οι απόψεις είναι «υπεραπλουστευτικές» και ότι έγραψε έναν «οδηγό ευτυχίας» για ανθρώπους που δεν είχαν τον χρόνο ή τη διάθεση να μελετήσουν τα έργα του μεγάλου φιλοσόφου. Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις της στην Επικοινωνία, τύλιξε την αρχαία σοφία με σύγχρονο περιτύλιγμα, σε μια εποχή που όλοι αναζητούν πνευματικό έρμα. Εκείνη αδιαφορεί για τα σχόλια. «Ας κατανοήσουμε τα όριά μας, ας είμαστε προσεκτικοί στα λόγια και τις πράξεις, ας αναπτύξουμε το σώμα και το μυαλό μας και τότε θα έχουμε λιγότερα προβλήματα», λέει. «Όλοι μπορούμε να ζήσουμε έτσι. Ας ξεκινήσουμε σήμερα. Η ευτυχία με την οποία έζησε τη ζωή του ο Κομφούκιος και οι μαθητές του ας είναι πηγή ευτυχίας και για εμάς. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μάθημα που μπορούμε να πάρουμε από εκείνον».

Ελάχιστοι διανοητές έχουν επηρεάσει τόσο πολύ τη ζωή και τη σκέψη των λαών της Ασίας όσο ο Κομφούκιος, ο οποίος υπολογίζεται ότι γεννήθηκε το 551 π.Χ. και πέθανε το 479 π.Χ.
Το όνομα Κομφούκιος είναι η λατινική μεταφορά του Κονγκ Φούτζι ή Κ΄ουνγκ-φουτζου, που στα κινεζικά σημαίνει «Διδάσκαλος Κονγκ». Το κανονικό όνομά του ήταν Κονγκ Κιου.
Η διδασκαλία του, όπως διατηρήθηκε στα «Ανάλεκτα», έθεσε τα θεμέλια για την άποψη περί ηθικής, τρόπου ζωής και συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων στην κινεζική κοινωνία.
Πολλοί συγκρίνουν την επιρροή του Κομφούκιου στην Κίνα με εκείνη του Σωκράτη στη Δύσ. Χρυσός κανόνας της διδασκαλίας του ήταν η άποψη «ό,τι δεν επιθυμείς για τον εαυτό σου, μην το επιβάλλεις στους άλλους».
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: