Πέμπτη, Μαΐου 28, 2009

΄Εφηβοι και SMS: μια ολοένα και πιο πονεμένη ιστορία


" Έλαφοπερπάτητε, πόσες φορές σου είπα
να μη μου στέλνεις μηνύματα με καπνό;
Τι πάει να πει δεν ξέρεις να στέλνεις μηνύματα SMS;
Να μάθεις!Ρώτα το γιο σου!"

΄Εφηβοι και SMS:
μια ολοένα και πιο πονεμένη ιστορία



Το κάνουν αργά τη νύχτα, όταν οι γονείς τους κοιμούνται. Το κάνουν στα καφέ, στις πλατείες, ενόσω διασχίζουν δρόμους. Το κάνουν μέσα στην τάξη, με το χέρι κρυμμένο κάτω από το θρανίο. Το κάνουν τόσο πολύ, που πονάει ο αντίχειράς τους. Έφηβοι και SΜS: μια ολοένα και πιο πονεμένη ιστορία. ΄Οπως αναφέρει η εφημερίδα The New York Times και αναδημοσιεύουν Τα Νέα (27.05.2009), δεν υπάρχει δυτική κοινωνία που να σέβεται τον εαυτό της και να μην έχει εφήβους εθισμένους στην αποστολή και τη λήψη SΜS. Βοηθούντων και των προγραμμάτων κινητής τηλεφωνίας, που συχνά παρέχουν δυνατότητα απεριόριστης χρήσης SΜS, ο αριθμός των γραπτών μηνυμάτων που πληκτρολογούνται καθημερινά από εφηβικά δάχτυλα ολοένα και αυξάνεται.

Μόνο στις ΗΠΑ, κάθε έφηβος έστειλε και έλαβε κατά μέσο όρο το τέταρτο τρίμηνο του 2008 2.272 SΜS τον μήνα- σχεδόν 80 μηνύματα την ημέρα, αριθμός διπλάσιος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το φαινόμενο αυτό αρχίζει να ανησυχεί γιατρούς και ψυχολόγους, που προειδοποιούν ότι οδηγεί σε υπερδιέγερση, άγχος, αδυναμία συγκέντρωσης στο σχολείο, κακούς βαθμούς, τραυματισμούς σε καρπούς και αντίχειρες, καθώς και στέρηση ύπνου. Ο δρ Μάρτιν Τζοφ, παιδίατρος στο Γκρίνμπρεϊ της Καλιφόρνιας, έκανε πρόσφατα μια μίνι έρευνα σε δύο τοπικά γυμνάσια και διαπίστωσε πως πολλοί μαθητές έστελναν εκατοντάδες SΜS κάθε μέρα: «Πολλά από αυτά αργά το βράδυ, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται προβλήματα στον ύπνο- και μάλιστα σε μια πληθυσμική ομάδα που ούτως ή άλλως δεν κοιμάται όπως και όσο θα έπρεπε».

Επιβεβαιωμένα στοιχεία για τις επιπτώσεις που έχει αυτή η υπερβολική χρήση SΜS στην υγεία δεν υφίστανται: είναι ακόμα νωρίς. Η Σέρι Τερκλ, ψυχολόγος και διευθύντρια της Πρωτοβουλίας για την Τεχνολογία και τον Εαυτό στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, πιστεύει πως ενδεχομένως να επηρεάζεται ακόμα και η ανάπτυξη των εφήβων. «Μια από τις επιδιώξεις του εφήβου είναι να κόψει τον ομφάλιο λώρο με τους γονείς του και να βρει την ησυχία και τη γαλήνη που χρειάζεται για να γίνει ο άνθρωπος που αποφασίζει ότι θέλει να γίνει. Η υπερβολική χρήση των SΜS πλήττει και τα δύο. Από τη μία, βλέπουμε έφηβες να στέλνουν γραπτά μηνύματα στη μητέρα τους 10-15 φορές την ημέρα, ρωτώντας πράγματα όπως “να πάρω τα κόκκινα ή τα μπλε παπούτσια;”. Και όσο για την ησυχία και τη γαλήνη... Όταν έχεις κάτι δίπλα σου που δονείται κάθε δύο λεπτά, είναι λίγο δύσκολο να βρεθείς σε αυτή την πνευματική κατάσταση».

Τίποτε απ΄ όλα αυτά δεν σημαίνει ότι τα SΜS πρέπει να ριχτούν στην πυρά. Όπως σημειώνει ο ψυχοθεραπευτής Μάικλ Χάουσαουερ, «οι έφηβοι ενδιαφέρονται πάρα πολύ να μαθαίνουν τι συμβαίνει στη ζωή των φίλων τους και φοβούνται πάρα πολύ μη μείνουν απ΄ έξω. Τα SΜS, λοιπόν, τους προσφέρουν επικοινωνία, παρέα, τους καθησυχάζουν. Ταυτόχρονα, όμως, μπορεί να τους δημιουργήσουν υπερδιέγερση, άγχος, ακόμα και φόβο από μια αίσθηση υπερέκθεσης». Και είναι ήδη γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσουν μυοσκελετικές διαταραχές, εξαιτίας της έντονης, επαναλαμβανόμενης χρήσης του καρπού ή του αντίχειρα.

Ποια είναι λοιπόν η λύση; Τα όρια, λένε οι ειδικοί. Οι γονείς πρέπει να εποπτεύουν τη χρήση SΜS, όπως παρακολουθούν τη χρήση βιντεοπαιχνιδιών ή γενικώς τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Και να δίνουν το καλό παράδειγμα: δεν μπορείς να απαιτείς από το παιδί σου να αφήσει στην άκρη το κινητό, όταν εσύ ζεις κολλημένος επάνω του.

Στην Γαλλία, τα κινητά τηλέφωνα πρόκειται να απαγορευτούν στα δημοτικά σχολεία και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας οφείλουν στο εξής να προσφέρουν συσκευές που θα επιτρέπουν μόνο μηνύματα κειμένου (SΜS), σύμφωνα με τα κυβερνητικά μέτρα για μείωση των κινδύνων στην υγεία των παιδιών. Τα μέτρα που ελήφθησαν, αφού εξετάστηκε επί έξι εβδομάδες η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά και τα συστήματα wi-fi, χαρακτηρίσθηκαν ανεπαρκή από ακτιβιστές οι οποίοι κατηγορούν το κράτος πως υποβαθμίζει τους κινδύνους από τα κινητά και τις κεραίες που αναμεταδίδουν το σήμα τους.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να αναλάβει δράση για το θέμα των κεραιών επικαλούμενη την απουσία αποδείξεων ότι επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων ή των ζώων. Αρκείται να περιορίσει τη χρήση των κινητών από τα παιδιά, εν αναμονή των αποτελεσμάτων διεθνών και γαλλικών ερευνών που πρόκειται να ανακοινωθούν το φθινόπωρο. Το υπουργείο Παιδείας θα εκδώσει διάταγμα για την απαγόρευση των κινητών στα δημοτικά σχολεία.

Ωστόσο, εκατοντάδες οργανώσεις σε όλη τη Γαλλία ζητούν την απομάκρυνση των κεραιών από σημεία που βρίσκονται κοντά σε σχολεία, νοσοκομεία και κατοικίες. Η ακτινοβολία που εκπέμπουν πιστεύεται πως ευθύνεται για αϋπνίες, πονοκεφάλους, κόπωση, καρκίνους. Βιβλιοθήκες και άλλοι δημόσιοι χώροι σε αρκετές γαλλικές πόλεις έχουν κλείσει τα ιντερνετικά συστήματα wi-fi έπειτα από αναφορές ότι τα ραδιοκύματα είναι βλαβερά.
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Θα Έρθει η Φωτιά /Fire Will Come (2019)

  Θα Έρθει η Φωτιά Fire Will Come ...