Παρασκευή, Ιανουαρίου 11, 2013

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ



Όταν η τέχνη συναντά τη διαμαρτυρία.
Από τα χρόνια της δικτατορίας μέχρι σήμερα

Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), με αφορμή την έκδοση του ημερολογίου 2013 (ΑΣΚΙ/ΑΥΓΗ) με αφίσες από τον αντιδικτατορικό αγώνα στο εξωτερικό, διοργανώνουν εκδήλωση την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013, στις 7.30 μ.μ., στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136) με ομιλητές τον Δημήτρη Αρβανίτη, τον Θανάση Σκρουμπέλο και τον Γιώργο Ζώη. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Χριστίνα Αγριαντώνη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί η μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη, Τίτλοι τέλους. Θα ακολουθήσει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των ΑΣΚΙ με ένα ποτήρι κρασί.

Ο Δημήτρης Αρβανίτης γεννήθηκε το 1948 στη Χαλκίδα και σπούδασε ζωγραφική και γραφικές τέχνες. Από το 1986 ως το 1990 ήταν Art Director στο περιοδικό Ταχυδρόμος. Σχεδίασε πολλά περιοδικά (ΤΖΑΖ, Minima, Δίφωνο, Jazz & Tzαz,  Γαλέρα, ΠΟΝΤΙΚΙ κ.ά.), αλλά και εφημερίδες (Ελευθεροτυπία, Ποντίκι, Δρόμος κ.α.). Οι δουλειές του περιλαμβάνουν σχεδίαση βιβλίων και εξωφύλλων, αφίσες, λογότυπα και γραμματοσειρές. Από το 1986 συμμετέχει στις κυριότερες Biennale αφίσας σε χώρες της Ευρώπης. Δίνει διαλέξεις και οργανώνει workshops για το design σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από το 2004 είναι μέλος της διεθνούς ένωσης Αlliance Graphique Internationale. 
Ο Θανάσης Σκρουρμπέλος γεννήθηκε στον Κολωνό το 1944. Σπούδασε Καλές Τέχνες (χαρακτική και αγιογραφία) στην Αθήνα και κινηματογράφο στο London Film School, με υποτροφία της Διεθνούς Αμνηστίας, ως διωκόμενος από τη δικτατορία. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ έχει γράψει αρκετά σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έχουν εκδοθεί βιβλία του (Τα φίδια στον Κολωνό, Bella ciao, Η ιστορία της Βέλβετ Παλμ, Οι κόκκινοι φίλοι μου κ.ά.). Έχει γράψει και σκηνοθετήσει μεγάλου μήκους ταινίες (Ο Τζώνης Κελν, κυρία μου, Χαβάη, Αλιόσσα κ.ά.). Ασχολείται επίσης με τη συγγραφή και τη μετάφραση θεατρικών έργων.
Ο Γιώργος Ζώης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου και στην UdK στο Βερολίνο με υποτροφία του Ιδρύματος Γουλανδρή. Η πρώτη του ταινία μικρού μήκους, Casus Belli διαγωνίστηκε στο 67ο Φεστιβάλ Βενετίας το 2010. Φέτος, η δεύτερη μικρού μήκους ταινία του Τίτλοι τέλους απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας στο 69ο Φεστιβάλ της Βενετίας. Αυτή την εποχή, προετοιμάζει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, με τίτλο Stage Fright.
Η Χριστίνα Αγριαντώνη είναι καθηγήτρια νεότερης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Αθήνα και ιστορία στο Παρίσι, όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή το 1984 (Paris X-Nanterre). Στα 1988-2002 εργάστηκε στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, όπου και συμμετείχε στη δημιουργία του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης. Έχει διδάξει κυρίως σε μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών στο ΚΝΕ/ΕΙΕ, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Universite de Provence της Γαλλίας. Είναι μέλος διεθνών επιστημονικών εταιρειών και ερευνητικών δικτύων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίων συλλαμβάνονται στις ΗΠΑ όταν καταγγέλλουν τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

  Η Μαργαρίτα Συγγενιώτη έγραψε στο προφίλ της στο Facebook το παρακάτω σχόλιο , το οποίο ευχαρίστως προσυπογράφουμε και αναρτούμε:   «Η Νόε...