Τρίτη, Αυγούστου 14, 2007

ΤΑΦΡΟΣ 66- Η ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ

Κατασκευάσθηκε το 1935, όταν αποξήράνθηκε η λίμνη των Γιαννιτσών.
Έχει συνολικό μήκος 39 χλμ. και ο λόγος ύπαρξής της είναι να να συγκεντρώνει τα πλεονάζοντα επιφανειακά νερά της λεκάνης από την Πέλλα και την Ημαθία και να αρδεύει τις παρόχθιες γεωργικές εκτάσεις.
Τα νερά της Τάφρου 66 χύνονται στον ποταμό Αλιάκμονα και δι' αυτού στο Θερμαϊκό. Το Δέλτα του Αλλιάκμονα σχηματίζει μαζί με τα Δέλτα των ποταμών Αξιού και Λουδία έναν υγροβιότοπο, προστατευόμενο θεωρητικά από τη σύμβαση Ramsar.
Η σημασία της Τάφρου για την ανάπτυξη των περιοχών απ' όπου διέρχεται είναι αναμφισβήτητα πολύ μεγάλη, όμως τις τελευταίες δεκαετίες το κανάλι έχει εξελιχθεί σε οικολογικό εφιάλτη εξαιτίας της εγκληματικής ιδιωτικής δράσης αλλά και της αδιαφορίας της Πολιτείας, που , παρά τις επενειλημμένες δεσμεύσεις της, δεν έχει κάνει τίποτα έως τώρα.
Όσοι έχουν επισκεφθεί τις περιοχές που βρίσκονται δίπλα από τη Τάφρο 66 έχουν διαπιστώσει το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που προκαλεί.
Οι κονσερβοποιίες φρούτων , οι δεκάδες βιοτεχνίες που λειτουργούν κατά μήκος του καναλιού, οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων που αδειάζουν το αστικά λύματα στα νερά του και οι ασυνείδητοι γεωργοί που ρίχνουν τα ληγμένα φυτοφάρμακά τους ή ξεπλένουν τις ραντίστρες τους στα νερά του έχουν μετατρέψει την τάφρο σε αγωγό θανατηφόρων δηλητηρίων, που μολύνουν τις περιοχές σε μεγάλη έκταση και καταστρέφουν στο πέρασμα τους κάθε πηγή ζωής.
Η εξαφάνιση της χλωρίδας και της πανίδας, η αποξυγόνωση, ο ευτροφισμός, η αφόρητη δυσοσμία , οι μαζικοί θάνατοι ψαριών, η αυξημένη παθογένεια των κατοίκων των παρόχθιων περιοχών και ο θάνατος του Θερμαϊκού συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή για το ευρύτερο οικοσύστημα του κάμπου αλλά και της πόλης της Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε στο σημερινό φύλλο της καλής εφημερίδας ο Αγγελιοφόρος ( την οποία συγχαίρουμε για την οικολογική της ευαισθησία) το ρεπορτάζ της Μαρίας Λίτου για τ
ο τριτοκοσμικό αίσχος της Τάφρου 66. Θα σκεφθείτε ασφαλώς με φρίκη: " Είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα φριχτά στη γειτονιά μου; Όπως πάμε , θα μας πεθάνουν όλους μια ώρα αρχύτερα! Τι κάνουν οι πολιτικοί μας; Γιατί δεν έγινε τίποτε έως τώρα;".
Πριν βιαστείτε να απαντήσετε στα αγωνιώδη ερωτήματά σ
ας, σκεφθείτε ότι σε λίγο έρχονται εκλογές και ότι οι δολοφόνοι του Θερμαϊκού θα ζητήσουν για μια ακόμη φορά την ψήφο σας, τάζοντάς σας λαγούς με πετραχήλια.Θα τους πιστέψετε και πάλι;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να παβε στο διαολο οι αληταραδες... να μην πω τι θα τους δωσω εγω,και ειναι και ασεμνο!!Στην κξολαση να καουν τα λαμογια!!!!