Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2011

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΑΖΟΜΑΡΕΣ ΜΑΣ



ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
 ΑΠΟ ΤΟ "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ" ΤΗΣ ΕΡΤ

1)  ΑΘΗΝΑ , 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944
(ΜΕΡΕΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ)
2) ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΚΛΟΓΩΝ

Α. Το πρώτο μέρος αποτελεί μια αφήγηση των πολιτικών γεγονότων που ακολούθησαν αμέσως μετά την απελευθέρωση της Αθήνας με την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων κατοχής στις 12 Οκτωβρίου 1944, με χρήση πλούσιου αρχειακού οπτικοακουστικού υλικού της εποχής. Προβάλλονται πλάνα από την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων από την Αθήνα και την καταστροφή του ισθμού της Κορίνθου, από τους πανηγυρισμούς των πολιτών στην Αθήνα και την Πάτρα και την άφιξη των βρετανικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Παρουσιάζεται η αποβίβαση του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και του βρετανού στρατηγού ΡΟΝΑΛΝΤ ΣΚΟΜΠΥ στον Πειραιά στις 18 Οκτωβρίου 1944, και η τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας στην Ακρόπολη από τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ενώ διαβάζονται αποσπάσματα από το λόγο της απελευθέρωσης που απηύθυνε ο ίδιος στην πλατεία Συντάγματος. Επίσης, περιλαμβάνονται πλάνα από τις διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα, όπως παρελάσεις, στρατιωτικές γιορτές και διαδηλώσεις του ΕΑΜ. Γίνεται ειδική αναφορά στη στάση του ΕΑΜ και ΕΛΑΣ κατά τις πρώτες αυτές ημέρες, προβάλλονται πλάνα από την Αθήνα και από επαρχιακές πόλεις, στιγμιότυπα χορού ευζώνων της ανακτορικής φρουράς μαζί με βρετανούς στρατιώτες, αλλά και απόσπασμα από κινηματογραφική λήψη της διανομής συσσιτίου σε πληθυσμό ελληνικής επαρχιακής πόλης από τις βρετανικές δυνάμεις.

Β. Το δεύτερο μέρος ανατρέχει σε μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα από το 1935 μέχρι και το 1964 χρησιμοποιώντας αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό. Τα αποσπάσματα του υλικού αναφέρονται στα γεγονότα αυτά και απεικονίζονται οι σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες που πρωταγωνίστησαν στις αντίστοιχες εκλογικές αναμετρήσεις, όπως ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ και ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, αλλά και οι σημαντικότεροι βουλευτές των παρατάξεων και οι κυριότεροι υπουργοί των αντίστοιχων κυβερνήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...