Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2011

ΤΑ ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ


Τα ηλιοτρόπια των Εβραίων


Κάθε φορά που τρίζει η σκάλα μας
«λeς να ‘ναι αυτοί επιτέλους;» σκέφτομαι,
Κι ύστερα φεύγω και με τις ώρες
Κατακίτρινα ζωγραφίζω ηλιοτρόπια.


Όμως αύριο ώσπου να ξεχαστώ
στην αίθουσα αναμονής, το τραίνο
απ’ την Κρακόβια θα περιμένω.


Κι αργά τη νύχτα, όταν ίσως κατέβουν
ωχροί, σφίγγοντας τα δόντια
«αργήσατε τόσο να μου γράψετε»
Θα κάνω δήθεν αδιάφορα.


Γιώργος Ιωάννου(1927-1985)
*******************************************************************************

ΕΚΘΕΣΗ «ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΑΝΕΞΙΤΗΛΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ»


Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μανόλη Ανδρόνικου 6, τα εγκαίνια της έκθεσης «Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη. Ανεξίτηλα σημάδια στο χώρο», στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάζονται αρχαιολογικά ευρήματα για την εβραϊκή παρουσία στην πόλη, διανθισμένα με ειδικούς χάρτες, μουσειακά αντικείμενα και ιστορικό οπτικό υλικό.

Η έκθεση διοργανώθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το οποίο –με το ειδικό τμήμα του- έχει μεγάλη εκθεσιακή εμπειρία και τεχνογνωσία. Στην ετοιμασία της έκθεσης συνέβαλε το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με αντικείμενα και επιστημονική συνεργασία. Επίσης συνεργάσθηκαν και άλλα μουσεία της πόλης, όπως το Βυζαντινό και το Εθνολογικό Λαογραφικό. Με τη συμβολή όλων αυτών των φορέων, η έκθεση παρουσιάζει ανάλογη πληρότητα και μεγάλο ενδιαφέρον. Η διάρκειά της θα είναι ετήσια.

Σημειώνουμε ότι είναι η πρώτη φορά που τρίτος –εκτός της κοινότητάς μας- φορέας παίρνει την πρωτοβουλία και αναλαμβάνει την πραγματοποίηση μιας φιλόδοξης έκθεσης. Σημειώνουμε επίσης ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο έχει περισσότερους επισκέπτες από όσους όλα τα άλλα μουσεία της πόλης αθροιστικά. Τέλος, επισημαίνουμε ότι η έκθεση που εγκαινιάζεται είναι ενταγμένη στο θεσμό της Μπιενάλε και θα προβληθεί και σ’ αυτήν.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σεπτέμβριο του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...