Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30, 2011

ΣΙΓΑ ΠΟΥ ΣΚΟΤΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕΡΙΚΟΙ...


Οι βανδαλισμοί δεν είναι ανεκτοί

Tου Aγγελου Σταγκου
Η Καθημερινή, 29/9/2011

Απορροφημένοι από το άγχος και την αγωνία της τραγικής οικονομικής κατάστασης της χώρας και των προβλημάτων που επιβαρύνουν με αυξανόμενη ένταση καθημερινά τον πολίτη, πολλοί λίγοι έδωσαν τη δέουσα προσοχή (και φυσικά ανάμεσά τους δεν είναι τα κόμματα) στις καταστροφές που προκάλεσαν βάνδαλοι λεχρίτες σε πρόσφατα ανακαινισμένο λύκειο της Κομοτηνής. Η «Καθημερινή» ανέδειξε το θέμα στο φύλλο της περασμένης Τρίτης και πραγματικά το θέαμα είναι θλιβερό. Το γεγονός ότι η ανακαίνιση και ο εξοπλισμός του λυκείου κόστισε 700.000 ευρώ (κοινοτικά κονδύλια βέβαια, για όσους με περισσή ανευθυνότητα προτείνουν την έξοδο από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση) και οι καταστροφές υπολογίζονται στις 100.000 τα λέει όλα.

Αρκετοί ίσως επιχειρηματολογήσουν ότι μέσα στον «γενικό χαμό», τέτοιες αθλιότητες είναι ασήμαντες. Μεγάλο λάθος για πολλούς λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι η ελληνική κοινωνία είχε εθιστεί στην ασυδοσία και τους βανδαλισμούς πριν ξεσπάσει η κρίση και εμφανιστούν σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια τα προβλήματα της καθημερινής επιβίωσης για πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών. Δεύτερον, οι μικροί και μεγάλοι βανδαλισμοί που ξεκινούν από τις καλύψεις οδικών σημάτων, τα αντιαισθητικά γκράφιτι και τα βλακώδη συνθήματα στους τοίχους των κτιρίων και φτάνουν στην καταστροφή πλατειών, γλυπτών, μνημείων και διδακτηρίων όλων των βαθμίδων, υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στις ελληνικές πόλεις. Τρίτον, η καταστροφή ξένης περιουσίας δεν μπορεί να συγχωρείται, είτε μια κοινωνία βρίσκεται σε κρίση είτε όχι. Τέταρτον, η συνεχής ατιμωρησία ενθαρρύνει τους βάνδαλους (και προτρέπει τα παιδιά σε βανδαλισμούς) και όσους δεν έχουν αίσθηση κοινωνικής ευθύνης.

Η καταστροφή του λυκείου της Κομοτηνής αποτελεί ακραία περίπτωση βανδαλισμού και με αυτή την έννοια δεν επιτρέπεται να μείνει ατιμώρητη, είτε οι ένοχοι είναι μαθητές είτε «μπαχαλάκηδες» που ενεργούν με στόχο να μη μείνει τίποτα όρθιο. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, έχει υποχρέωση προς το γενικό σύνολο που βλέπει τα περιουσιακά του στοιχεία να καταστρέφονται, να απαιτήσει από τις τοπικές αστυνομικές αρχές να βρεθούν οι ύποπτοι. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται ανεκτές πλέον τέτοιες συμπεριφορές!

Είναι καιρός να ασχοληθεί η Βουλή και με θέματα κοινωνικής συμπεριφοράς και ποιότητας ζωής. Να τοποθετηθούν τα κόμματα, να μας πει ο κ. Τσίπρας, η κ. Παπαρήγα τις απόψεις τους για τους βανδαλισμούς, για τις καταλήψεις στα σχολεία που συχνά δημιουργούν το πλαίσιο γι’ αυτούς, να αλλάξουμε κάποιους νόμους, αν χρειάζεται. Πού αλλού στον πλανήτη οι μαθητές κάνουν μια τουλάχιστον μηνιαία κατάληψη τον χρόνο στα σχολεία τους, υπό τα χειροκροτήματα των καθηγητών τους που βολεύονται… Και εκείνη η δημοτική αστυνομία γιατί δεν μπορεί να καταγράφει τα τηλέφωνα που έχουν τα «στίκερ» και οι αφίσες που καλύπτουν παράνομα σήματα της τροχαίας και άλλους χώρους, ώστε να πέφτουν γενναία πρόστιμα;

Εκτός αν και αυτά τα στοιχειώδη για τον πολιτισμό και την ποιότητα της ζωής μας πρέπει να τα επιβάλλουν ξένοι μέσω Μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο μοναδ(χ)ικός Βάρναλης

  ...