Κυριακή, Σεπτεμβρίου 11, 2011

ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΤΑ ΠΑΘΗ

ΑΛΚΙΦΡΟΝΟΣ* ΕΠΙΣΤΟΛΑΙ

[ Αλκίφρων : Αθηναίος ρήτορας που έζησε ανάμεσα
στον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ.
Συνέγραψε μία σειρά από πλασματικές επιστολές,
οι οποίες θεωρούνται υποδείγματα "αττικού ύφους".
"Συντάκτες" των επιστολών υποτίθεται ότι είναι
αγρότες, ψαράδες, παρασιτικοί τύποι και εταίρες
του αθηναϊκού 4ου αιώνα π.Χ.
Οι 124 σωζόμενες επιστολές του χωρίστηκαν από τους γραμματολόγους
σε τέσσερα βιβλία και αποτελούν την ανάγλυφη εικόνα
του ιδιωτικού βίου της εποχής εκείνης, οι πιο πολλοί δε από
τους τύπους του παρουσιάζουν μιαν εξαιρετική ομοιότητα
με τους ανθρώπους της εποχής μας.]


ΒΙΒΛΙΟΝ Β΄
ΑΛΙΕΥΤΙΚΑΙ ΕΠΙΣΤΟΛΑΙ
 

iii.1
 Η Γλαυκίππη στη Χαρόπη

Μάνα μου, πάω να σκάσω απ΄το κακό μου! Ο πατέρας με αναγκάζει να πάρω για άντρα μου αυτό το παιδαρέλι από τη Μήθυμνα, το γιο του κυβερνήτη, μα εγώ δεν τον θέλω με τίποτα, από τότε που είδα αυτόν τον σταφυλοφόρο νεαρό  από την πόλη, τη μέρα που μ΄έστειλες στην πόλη για τη γιορτή των Ωσχοφορίων.
Μάνα μου , είναι ωραίος σαν κούκλος και γλυκούλης. Τα μαλλιά του είναι πιο κατσαρά από τα μούσκλα και  το χαμόγελό του πιο χαριτωμένο από τη γαληνεμένη θάλασσα.Οι ματιές που σου ρίχνει λάμπουν σαν το γαλάζιο της  θάλασσας , όταν πέφτουν πάνω της οι πρώτες ακτίνες του ηλίου. Το σχήμα του προσώπου του είναι αρμονικά δεμένο  με τα μάγουλά του, λες και οι Χάριτες άφησαν τον Ορχομενό για να πλυθούν στην Αργαφία κρήνη. Τα χείλη του είναι σαν να 'χουν κλέψει από την αγκαλιά της Αφροδίτης τα ρόδα της και άνθισαν στις άκρες τους. (Μάνα) ή θα σμίξω μ΄αυτόν ή θα μιμηθώ τη Λεσβία Σαπφώ και θα ριχτώ στ΄αφρισμένο πέλαγος όχι από τη Λευκάδα πέτρα αλλ΄απ΄τα βράχια της Πειραϊκής.
 ******
John William Godward (1861 - 1922) Praxilla: (1921)
******************************************************************
iii.2
 Η Χαρόπη στη Γλαυκίππη
Θυγατέρα, δεν είσαι στα καλά σου! Στ΄αλήθεια σήκωσες αντάρτικο! Χρειάζεσαι επειγόντως τρελοβότανο και μάλιστα από την Αντίκυρα της Φωκίδας.Σου φυγε εντελώς η τσίπα, μωρή  αδιάντροπη!
Μούλωξε σε μια γωνιά  και άρχισε να βαράς σκαμπίλια στα μούτρα σου, για να βγάλεις το διάολο απ΄την γκλάβα σου. Αν μάθει κάτι απ΄όλα αυτά ο πατέρας σου, διόλου δε θα το σκεφτεί να σε ρίξει στη θάλασσα και να σε φάνε τα θεριά της.
[Μετάφραση:Gerontakos]
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pour l'amour du violoncelle | 12 violoncelles sur scène/Για την αγάπη του τσέλο | 12 τσέλο επί σκηνής (Live Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024)

Festival Musique de Chambre Montréal  Salle Bourgie | Bourgie Hall  Musée des beaux-arts de Montréal Αφήστε τον εαυτό σας ν...