Κυριακή, Απριλίου 12, 2009

ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΜΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ...ΕΡΓΑΤΟΥΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ , ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΡΕΠΟΡΤΑΖ.
ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ
ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΜΑΦΙΕΣ ΔΡΟΥΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΚΑΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ ΟΠΟΙΟΝ ΤΟΥΣ
ΧΑΛΑΕΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ Ή ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ "ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ" ΑΝΘΡΩΠΟΙ,
"ΕΥΫΠΟΛΗΠΤΑ" ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ,
ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ,
ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΩΝ "ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ" ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ
ΥΠΟΧΕΙΡΙΑ ΤΟΥΣ, ΣΠΡΩΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ.

Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΥΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΘΕΤΕΙ
ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗ ΖΩΗ ΟΣΩΝ ΔΙΑΒΙΟΥΝ ΜΕΣΑ Σ' ΑΥΤΟ.

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ:
ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ,
ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ , ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ
ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ,
ΠΡΟ ΠΑΝΤΩΝ ΟΜΩΣ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ,
ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥΣ
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ
ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ.
ΟΙ ΜΑΦΙΟΖΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ
ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ ΤΟΥΣ

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!

********************************

«Μου έκαψαν το σπίτι δύο φορές»

Θύμα εμπρησμού, ενεργό μέλος
της Κίνησης για τη Σωτηρία της Γκιώνας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΟΔΩΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ thnikolaou@dolnet.gr
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΑ ΝΕΑ"


Το 1944 οι Γερμανοί κατακτητές έκαψαν για πρώτη φορά το σπίτι της οικογένειας Κόλλια στην Καλοσκοπή Φωκίδας. Το 1989, πεντακόσια μέτρα από το σημείο όπου βρισκόταν το πρώτο σπίτι, έχτισαν ένα δεύτερο, πάντα με την ανάμνηση του πρώτου να τους συνοδεύει. Και αυτό, όμως, δεν μπόρεσε να στεριώσει, καθώς από πέρυσι τον Δεκέμβριο έχει γίνει δύο φορές στόχος εμπρηστών, που το κατέστρεψαν ολοσχερώς.
Φωτογραφία
Αριστερά: Ο κ. Στέφανος Κόλλιας δεν είναι μόνος του. Ήδη υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από συλλόγους και κινήσεις πολιτών, ενώ η Κίνηση για τη Σωτηρία της Γκιώνας καλεί όσους επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντική εργασία για να χτίσουν το σπίτι από την αρχή. Δεξιά: Το σπίτι του κ. Στέφανου Κόλλια στην Καλοσκοπή Φωκίδας καταστράφηκε ολοσχερώς μετά και τον δεύτερο εμπρησμό πριν από περίπου ενάμιση μήνα. Η πρώτη φορά που η οικογένεια Κόλλια είδε το σπίτι της να καταστρέφεται ήταν το 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές
O ακτιβιστής Στέφανος Κόλλιας γεννήθηκε στην Αθήνα πριν από 37 χρόνια. Στην Καλοσκοπή Φωκίδας, που βρίσκεται στις πλαγιές της Γκιώνας και ο πληθυσμός της τον χειμώνα δεν ξεπερνάει τους 30 κατοίκους, αποφάσισε να εγκατασταθεί πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, αψηφώντας πρόταση από το εξωτερικό να δουλέψει ως μεταφραστής στο Διπλωματικό Σώμα με μισθό περίπου 4.000 τον μήνα. «Είμαι εκκολαπτόμενος αγρότης οικολογικών προϊόντων- πέρυσι έλαβα μέρος και στο ετήσιο οικολογικό παζάρι που έγινε στη Λαμία- και μέχρι τον πρώτο εμπρησμό του σπιτιού μου σχεδίαζα να μπω στο πρόγραμμα νέων αγροτών, με σκοπό να δημιουργήσω ένα είδος αγροκτήματος με ζώα και καλλιέργειες. Μετά τα γεγονότα αυτά, βέβαια, πρώτα θα πρέπει να φτιάξω ένα φρούριο... και έπειτα να κάνω τέτοια ανοίγματα», λέει o κ. Κόλλιας. Με ελάχιστα χρήματα από κάποιες μεταφράσεις και λιτή ζωή, έκανε σχέδια για το μέλλον. Αποφάσισε να αρνηθεί τη δουλειά στο Διπλωματικό Σώμα, αλλά και τη ζωή στην Αθήνα, καθώς «πέρα από τα γνωστά προβλήματα, όπως η ηχορρύ- πανση, απορρίπτω ό,τι απρόσωπο εκφράζει η πόλη αλλά και την τσιμεντοποίηση των σχέσεων των πολιτών της. Για μένα το χωριό είναι το κίνητρο ώστε να διατηρήσω μια στάση ζωής ανάλογη με τα πιστεύω μου».
Γλίτωσε από τύχη.
Και στα δύο περιστατικά εμπρησμού, ο κ. Κόλλιας γλίτωσε- όπως λέει- από καθαρή τύχη. Την πρώτη φορά, στις 26 Δεκεμβρίου του 2008, όταν κάηκε το υπνοδωμάτιο είχε φύγει από το σπίτι έξι ώρες πριν. Τη δεύτερη, πριν από περίπου ενάμιση μήνα, όταν και καταστράφηκε το σπίτι ολοσχερώς, βρισκόταν στο σπίτι της μητέρας του στην Αθήνα, λόγω ενός προβλήματος υγείας. Η φωτιά έγινε αντιληπτή τυχαία από έναν κάτοικο της περιοχής, ο οποίος και ειδοποίησε την Πυροσβεστική και έτσι αποτράπηκε η επέκταση στα γύρω σπίτια, ορισμένα εκ των οποίων έχουν στις αυλές τους δεξαμενές πετρελαίου και γκαζιού.
Ενεργό μέλος της Κίνησης για τη Σωτηρία της Γκιώνας που «γεννήθηκε» τον περασμένο Οκτώβριο έχει έναν σκοπό, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της Κίνησης: «Να παραδώσουμε το βουνό στις νεώτερες γενιές όπως το παρέδωσαν και σε μας οι παλαιότεροι. Επιπλέον απαιτούμε η τοπική κοινωνία να έχει λόγο σε ό,τι αφορά στο παρόν και το μέλλον του τόπου, ώστε να μην αφήσουμε να γίνει έρμαιο των συμφερόντων». Στην Κίνηση συμμετέχουν άνθρωποι από το χωριό καθώς και από τη Λαμία, την Άμφισσα και τις γύρω περιοχές. «Άνθρωποι που βαρέθηκαν τον καναπέ και την τηλεόραση, και αγανακτούν στην επικείμενη ερημοποίηση του βουνού. Επιπλέον, μετά και το ασύλληπτο για την εποχή μας συμβάν του εμπρησμού τού σπιτιού μου, άνθρωποι απ΄ όλη τη χώρα ακόμα και από το εξωτερικό είναι στο πλευρό μας, αποδεικνύοντας ότι η αλληλεγγύη είναι η μοναδική ουσιαστική διαφορά του ανθρώπου από τα ζώα».
«Το χωριό δεν το αφήνω».
Όπως φαίνεται, τα δύο περιστατικά εμπρησμού περισσότερο πείσμωσαν τον κ. Κόλλια, παρά τον φόβισαν. Μετά τις γιορτές του Πάσχα είναι αποφασισμένος να ξαναχτίσει το σπίτι από την αρχή και να ασχοληθεί με τις καλλιέργειές του, που κάποιοι του στέρησαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. «Το χωριό δεν το αφήνω. Θα προσπαθήσω να φτιάξω το σπίτι από την αρχή, ανεβαίνοντας έναν μικρό Γολγοθά. Χρήματα δεν υπάρχουν, αλλά μέχρι στιγμής υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από διάφορους συλλόγους και κινήσεις πολιτών να με βοηθήσουν». Γι΄ αυτό τον λόγο, η Κίνηση καλεί όσους επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντική εργασία, ώστε «το σπίτι να γίνει πολύ καλύτερο».
Φωτογραφία
Ο ακτιβιστής Στέφανος Κόλλιας. Το σπίτι του κάηκε δύο φορές από αγνώστους. Αυτό όμως δεν τον φοβίζει. Όπως λέει, θα το χτίσει από την αρχή και θα συνεχίσει να μάχεται για τη σωτηρία της Γκιώνας
Κατά καιρούς η Κίνηση για τη Σωτηρία της Γκιώνας έχει καταγγείλει δύο μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε υπόγειες και επιφανειακές εξορύξεις για καταστροφές σε περιοχές Νatura, τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, τη ρύπανση του νερού και των εδαφών και την υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων των γύρω περιοχών. «Διακυβεύονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Κόλλιας και συμπληρώνει: «Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποιος είναι ο εμπρηστής, αλλά είναι σκοπός ζωής πια για μένα να τους βρω- είτε εγώ είτε τα αρμόδια όργανα».
Μάλιστα, με δελτίο Τύπου η Κίνηση έχει καταγγείλει ότι εργαζόμενοι και εργολάβοι εταιρείας πήγαν σε προγραμματισμένη συγκέντρωση της Κίνησης και προέβησαν σε αντισυγκέντρωση.
«Εμείς τους δώσαμε τον λόγο, αν και κάποιοι από αυτούς προσπάθησαν να τινάξουν στον αέρα τη συγκέντρωσή μας, βασισμένοι στην αριθμητική τους υπεροπλία», λέει ο κ. Κόλλιας.
Το θέμα απασχόλησε ακόμη και τη Βουλή έπειτα από σχετικές επερωτήσεις του βουλευτή του Συνασπισμού κ. Κουβέλη, ενώ τις προσεχείς ημέρες ο κ. Κόλλιας θα υποβάλει μήνυση κατά αγνώστων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bagatelles, Op. 47: Antonin Dvorak (1841-1904)

Aveline Gram (piano), Aurore Dassesse (cello), Vilmos Csikos (violin) Sarah Bayens (violin), Liesl Vanoverberghe (flute).   00:00 - Titles...