Κυριακή, Ιουνίου 04, 2017

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΪΝΣΤΑΪΝΑΪΝΣΤΑΪΝ


Το σύννεφο των μαλλιών σου προς τα πού ταξιδεύει;
Η σκέψη σου άσπιλη κρατούσε το ίσο
στον πόθο σου, που θα τον έλεγαν τραγίσιο
όσοι αποστρέφονται τα ερέβη.
Έβλεπες το μηδέν με το άπειρο ένα,
το χάος ολάνθιστο («δροσερό περιβόλι
της αβύσσου») και συγχωνευμένα
την έρημο με την πόλη.
Έτσι πέρα απ’ το εδώ και το παρέκει,
έλαμνες λαμπερός, πυρακτωμένος,
στη σκοτεινή καρδιά του σύμπαντος,
εκεί όπου δεν χιονίζει ή βρέχει
κι όπου ο χρόνος, μαύρος, στέκει
πηχτός ωκεανός ακύμαντος.

ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ, "Στη νήσο των μακάρων",  (Κέδρος 2010)

Νάσος Βαγενάς - Βικιπαίδεια

Τιμητικό Βραβείο στον Νάσο Βαγενά από τον Αναγνώστη


Ο Αναγνώστης θα τιμήσει τον καθηγητή, μεταφραστή και ποιητή Νάσο Βαγενά για την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα την Τρίτη κατά την τελετή της απονομής των λογοτεχνικών βραβείων του Αναγνώστη (8μμ. Μπενάκη – Πειραιώς 138). Τον Νάσο Βαγενά θα προσφωνήσει  ένας άλλος ποιητής της περίφημης γενιάς του ΄70, ο  Κώστας Γ.Παπαγεωργίου, μέλος της Κριτικής Επιτροπής του περιοδικού.
Πρόσφατα εκδόθηκε η συλλογή «Βιογραφία» του Νάσου Βαγενά, που περιέχει έντεκα ποιητικές συλλογές, καταθέσεις σαράντα χρόνων, στις οποίες εντάσσονται οκτώ επιπλέον ποιήματα γραμμένα και δημοσιευμένα στο διάστημα 2004-2014. Τελευταία του ποιητική συλλογή το «Πανωραία» (Κέδρος).
Ο Νάσος Βαγενάς γεννήθηκε στη Δράμα το 1945. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο και τις τρεις πρώτες τάξεις του γυμνασίου εκεί, και το 1960 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών (1963-1968), Ρώμης (1970-1972), Έσσεξ (1972-1973) και Καίμπριτζ, όπου (1974-1978) εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα την ποίηση και την ποιητική του Γιώργου Σεφέρη. Από το 1980 ως το 1991 διετέλεσε καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και από το 1992 είναι καθηγητής της Θεωρίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκτός από τα ποιητικά βιβλία του, ο Νάσος Βαγενάς έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία μελετών και δοκιμίων πάνω σε θέματα της λογοτεχνίας και της λογοτεχνικής κριτικής που τον έχουν αναδείξει σε έναν από τους σημαντικότερους σήμερα Έλληνες κριτικούς. Ένα από αυτά «Η ειρωνική γλώσσα», βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Κριτικής το 1995. Το 2005  του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης  για το έργο του Στέφανος. Το 2013 του απονεμήθηκε το βραβείο δοκιμίου του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του δοκιμιακού έργου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: