Παρασκευή, Ιουνίου 30, 2017

Όταν είστε κουρασμένοι κοιμάστε, και όταν δεν είστε, κάνετε φυσική!





Η Sabrina Pasterski είναι ο νέος Αϊνστάιν!

Η Sabrina Pasterski είναι ο νέος Αϊνστάιν!




Δεν έχει Facebook, LinkedIn ή Instagram, ούτε καν smartphone. Έχει, όμως, κάτι πολύ παραπάνω ώστε να καταφέρει να τραβήξει την προσοχή των κορυφαίων καθηγητών του πανεπιστημίου. Η 23χρονη Sabrina Gonzalez Pasterski είναι ήδη απόφοιτος του ΜΙΤ και του υποψήφια διδάκτορας του Χάρβαρντ.Τα ερευνητικά της βήματα περιλαμβάνουν επίσης από τις μαύρες τρύπες, μέχρι τη φύση της βαρύτητας και χωροχρόνου. Με ιδιαίτερη έμφαση προσπαθεί να κατανοήσει καλύτερα τη «κβαντική βαρύτητα», δηλαδή προσπαθεί να εξηγήσει το φαινόμενο της βαρύτητας στο πλαίσιο της κβαντικής μηχανικής.
Η Pasterski γεννήθηκε στο Σικάγο και οι ρίζες της είναι Κουβανέζικες. Eνημερώνει τακτικά την ιστοσελίδα της που ονομάζεται PhysicsGirl, η οποία διαθέτει ένα μακρύ κατάλογο των επιτευγμάτων της. Όπως αναφέρει το Ozy, η Pasterski ξεχωρίζει από τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό των νεόκοπων φυσικών στις ΗΠΑ. Το 2013 υπήρχαν 7.329, αριθμός διπλάσιος απ’ ότι τέσσερις δεκαετίες πριν, δηλαδή μόλις  3.178 που ήταν το 1999, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής.
Ο Nima Arkani-Hamed, καθηγητής του Πρίνστον και νικητής των 3.000.000 δολαρίων του Fundamental Physics Prize, λέει πως έχει ακούσει «καταπληκτική πράγματα» για την Pasterski από σύμβουλό του, τον καθηγητή του Χάρβαρντ Andrew Strominger, συνεργάτη επίσης του Steven Hawking. Έχει, επίσης, λάβει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε επιχορηγήσεις από το Ίδρυμα Hertz, το Ίδρυμα Smith και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών. Όταν εμφανίστηκε στη λίστα αναμονής του MIT για πρώτη φορά, οι καθηγητές Allen Haggerty και Earll Murman ήταν εμβρόντητοι. Είχαν δει ένα βίντεό της στο οποίο έφτιαχνε ένα αεροπλάνο. «Μείναμε με ανοιχτό το στόμα» δήλωσε ο Haggerty. «Η δυναμική της είναι εκτός ορίων».
Η Pasterski αποφοίτησε με μέσο όρο βαθμολογίας 5,00, που είναι και η υψηλότερη βαθμολογία που μπορεί να λάβει κανείς. Έχει λίγους φίλους, δεν είχε ποτέ αγόρι, δεν έχει πιει αλκοόλ ούτε έχει καπνίσει τσιγάρο, όμως λέει πως «θα προτιμούσα να μείνω σε εγρήγορση, και ελπίζω να είμαι γνωστή για αυτά που κάνω και όχι αυτά δεν το κάνω». Η πιο πρόσφατη αμερικανική έρευνα απογραφής των ΗΠΑ δείχνει ότι μόνο το 26% των επιστημόνων εργάζονται σε θέσεις της επιλογής τους, ενώ σχεδόν το 30% των φυσικών και χημικών με διδακτορικό είναι άνεργοι. «Η ίδια η φυσική είναι αρκετά συναρπαστική» λέει, όμως εκείνη και προσθέτει: «Δεν είναι μια δουλειά 9 με 5. Όταν είστε κουρασμένοι κοιμάστε, και όταν δεν είστε, κάνετε φυσική».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μια αλλιώτικη Καθαρή Δευτέρα στην τουρκοκρατούμενη Ήπειρο

  Η ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Διήγημα του  Χρήστου Χρηστοβασίλη (1862-1937) Ήμουν τότε παιδί όχι πλειότερο από οχτώ χρονών και μαθήτευα στον παπα-Αντ...