"Η μουσική υπάρχει για να μιλάει για όλα όσα δεν μπορούν να ειπωθούν με λόγια", λέει ο κύριος ντε Σαιντ-Κολόμπ στον κύριο Μαραί. Ένα βιβλίο για την τέχνη, τη μουσική, τον έρωτα, τις σχέσεις δασκάλου και μαθητή.
Ένα κομψοτέχνημα ύφους, που καταφέρνει να δώσει με τις λέξεις αυτά που οι πρωταγωνιστές εκφράζουν με τη μουσική τους: την ατμόσφαιρα και τη νοοτροπία μιας εποχής και μιας χώρας, σε μια στιγμή σπάνιας πολιτισμικής έξαρσης.
Ο Πασκάλ Κινιάρ
έγραψε το μυθιστόρημα αυτό παράλληλα με το σενάριο για το φιλμ που γύρισε ο Αλαίν Κορνώ, με πρωταγωνιστές τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ και το γιο του Γκιγιώμ, και που ήδη παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία.Με αφορμή την περιγραφή της ζωής δυο μουσικών στη Γαλλία του 17ου αιώνα, ο Κινιάρ μας μιλάει για την τέχνη, τη μουσική, τον έρωτα, το θάνατο· για τις σχέσεις του ζευγαριού, του δασκάλου και του μαθητή, του καλλιτέχνη και της κοινωνίας.
Η ΤΑΙΝΙΑ
Σκηνοθεσία: Αλαίν Κορνό
Πρωταγωνιστές τους: Ζαν Πιέρ Μαριέλ, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Αν Μπροσέ, Γκιγιόμ Ντεπαρντιέ, Μισέλ Μπουκέ.
Βραβευμένη με 7 Βραβεία Σεζάρ στη Γαλλία, υποψήφια για Χρυσή Άρκτο Φεστιβάλ Βερολίνου και για ΄Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, με σημαντικές βραβεύσεις και υποψηφιότητες ανά τον κόσμο, «΄Ολα τα πρωινά του κόσμου» είναι μια ταινία εποχής ιδιαίτερου αισθητικού κάλλους.
Βασισμένη στο βιβλίο του Πασκάλ Κινιάρ, παρουσιάζει τη φανταστική εκδοχή της σχέσης δύο σπουδαίων μουσικών του 17ου αιώνα, του Μαρέν Μαρέ και του δασκάλου του, Σαίντ-Κολόμπ. Αν και το σενάριο της ταινίας είναι φανταστικό, εντούτοις βασίζεται σε ιστορικές πηγές, καθιστώντας την ταινία συναρπαστική μεταφορά της ζωής των ηρώων, αλλά και της συνολικής εικόνας μιας περασμένης εποχής.
Η ταινία αρχίζει με τον ηλικιωμένο Μαρέ να αναπολεί τις μέρες πλάι στον μεγάλο δάσκαλό του, ένα δύστροπο και μοναχικό συνθέτη, ο οποίος –μετά το θάνατο της γυναίκας του- προτίμησε την απομόνωση και την ασκητική ζωή από τα μεγαλεία της βασιλικής αυλής. Ο Κολόμπ απελπισμένος έχει κλειστεί μαζί με την μουσική του σε ένα εργαστήρι στο κήπο του σπιτιού του, με μόνη επαφή με τον έξω κόσμο τις δυο κόρες του. Η φήμη του, ωστόσο, έχει απλωθεί σε ολόκληρη τη Γαλλία και ο Λουδοβίκος ο 14ος τον καλεί να παίξει στην αυλή του. Εκείνος, όμως αρνείται να υπακούσει, πιστεύοντας ότι η τέχνη δεν πρέπει να είναι «διασκεδαστική», αλλά «πόνος ψυχής». Ακριβώς σε εκείνη την περίοδο έρχεται να μαθητεύσει του ο νεαρός συνθέτης Μαρέ. Ανάμεσα στους δυο άντρες, θα αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη σχέση, η οποία –μετά από πολλαπλές μεταπτώσεις-, θα καταλήξει σε εκτίμηση!
Με μουσική που καθηλώνει, ήχους που μεθούν και εκλύουν συναισθήματα, ο ήχος της βιόλας είναι διάχυτος σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, μεταφέροντας στον θεατή τη μουσική ατμόσφαιρα του 17ου αιώνα. Τη μουσική της ταινίας, (που προέρχεται από έργα του Μαρέ και του Σαιν-Κολόμπ), παίζει και διευθύνει ο Καταλανός Γιορντί Σαβάλ, ο οποίος και βραβεύτηκε με το Βραβείο Σεζάρ για την άψογη ερμηνεία του.
Με συναρπαστική πλοκή και χαρακτήρες, η ταινία εστιάζει σε θέματα που αφορούν τη σκέψη, τη φιλοσοφία, την τέχνη. Όχι την τέχνη της γοητείας, αλλά αυτήν που αναδύει το νόημα της ύπαρξης και συνθέτει τον πιο ακριβή ορισμό της ζωής. Η Τέχνη που είναι αναγκαιότητα ύπαρξης, είναι ο εσωτερικός κόσμος του δημιουργού, που ζητά έκφραση, που ζητά να μεταπλάσσει την πραγματικότητα και να της δώσει τα εσωτερικά του γνωρίσματα.
Ο θεατής πέρα από τα μοναδικά μουσικά ακούσματα, θα απολαύσει και την αριστοτεχνική κινηματογράφηση του Κορνό. Με λιτότητα συνθέτει κάδρα που μοιάζουν να δημιουργήθηκαν ως θέματα ιδιαίτερης εικαστικής ευαισθησίας. Η αγάπη, η θλίψη, ο πόνος, ο έρωτας, ο θάνατος, ο λυγμός, η ολοκλήρωση είναι τα χρώματα στην παλέτα του σκηνοθέτη που συνθέτουν έναν ύμνο για τη ζωή. Η θαυμάσια φωτογραφία, τα κοστούμια, τα ντεκόρ, οι σπαρακτικές ερμηνείες, δημιουργούν ένα πραγματικό κόσμημα, μια ωδή στην υπό εξαφάνιση Τέχνη, μια κλασική, διαχρονική ταινία!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου