Δευτέρα, Ιουνίου 26, 2017

Οι αυτοεξόριστοι Έλληνες διανοούμενοι


Αφιέρωμα μνήμης σε τέσσερις «Αυτοεξόριστους Έλληνες διανοούμενους» διοργανώνεται με πρωτοβουλία της γλύπτριας Κλειώς Μακρή, από σήμερα 26/6 έως και τις 29/6/2017. Οι εκδηλώσεις φιλοξενούνται στον χώρο Poems and Crimes των εκδόσεων Γαβιρηλίδη (Αγ. Ειρήνης 17, Μοναστηράκι).

Το αφιέρωμα εστιάζει σε τέσσερις εμβληματικές προσωπικότητες της ελληνικής τέχνης και διανόησης: τον γλύπτη Μέμο Μακρή, τον σκηνοθέτη, συγγραφέα, μεταφραστή Γιώργο Σεβαστίκογλου, τον σκηνοθέτη Αντώνη Βογιάζο και τον συγγραφέα Δημήτρη Χατζή.

Για τον κορυφαίο γλύπτη, αυτοεξόριστο στην Ουγγαρία Μέμο Μακρή μιλούν σήμερα, οι Κυριάκος Ρόκος, γλύπτης, Ηλίας Νικολακόπουλος, ομ. καθηγητής πολιτικών επιστημών και η κόρη του Μέμου Μακρή, Κλειώ.Παρεμβαίνει ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος.

Για τον Γιώργο Σεβαστίκογλου μιλούν (27/6) η συγγραφέας και σύζυγός του Άλκη Ζέη, ο Μάνος Ζαχαρίας, σκηνοθέτης και συνοδοιπόρος του από τα χρόνια του κινηματογραφικού συνεργείου του Δημοκρατικού Στρατού και μετά το τέλος του εμφυλίου, στην τότε Σοβιετική Ένωση (Τασκένδη-Μόσχα) και ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης. Με παρέμβασή του συμμετέχει ο Ηλίας Νικολακόπουλο
Για τον Αντώνη Βογιάζο, τον αρχηγό της πρώτης ελληνικής αεροπειρατείας σε ηλικία 18 ετών και μετέπειτα αυτοεξόριστο στη Σοβιετική Ένωση, όπου σπούδασε σκηνοθεσία, μιλούν (28/6) ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος και ο σκηνοθέτης Άγγελος Γκοβότσος, σκηνοθέτης. Θα προβληθεί οπτικό υλικό.
Για τον σπουδαίο συγγραφέα Δημήτρη Χατζή, αυτοεξόριστο μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Ουγγαρία θα μιλήσουν(29/6) ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας, η ιστορικός Νάσια Ιακωβάκη και η Κλειώ Μακρή. Θα γίνει επίσης ξενάγηση σε έκθεση φωτογραφιών της εποχής από το αρχείο της Κ. Μακρή και το αρχείο της Άλκης Ζέη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...