Οι διανοητές με τη μεγαλύτερη επιρροή για το 2015
Δημοσιεύθηκε:
Για πρώτη φορά, ο ετήσιος κατάλογος δεν περιλαμβάνει στη μέτρηση μόνο την ενημερωτική σφαίρα στη οποία κυριαρχούν τα αγγλικά σαν γλώσσα, αλλά και τη σφαίρα στην οποία κυριαρχούν τα Ισπανικά, τα Κινέζικα αλλά και τα Γερμανικά. Συνολικά υπάρχει μια κατάταξη περίπου 400 ανθρώπων που έχουν τις περισσότερες αναφορές και συζητήσεις online, σε έναν ευρύ κατάλογο από τον Πάπα Φραγκίσκο στο #1 της κατάταξης, μέχρι τον Τούρκο συγγραφέα Ορχάν Παμούκ στο #4, τον Έντουαρντ Σνόουντεν στο #5 και τον τσελίστα Γιο Γιο Μα στο #9. Άλλοι κορυφαίοι άξιοι αναφοράς είναι ο Έλληνας πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη θέση #78, ο Κινέζος συγγραφέας Μο Γιαν στη θέση #83, η Κουβανή blogger Γιοάνι Σάντσες στη θέση #99 και ο Ινδός συγγραφέας Τσετάν Μπαγκατ στη θέση #136.
Στα Ισπανικά ο Φιντέλ Κάστρο και ο Περουβιανός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα είναι στην κορυφή της λίστας, ενώ ο Μεξικανός ποιητής Ομέρο Αρίτζις είναι στην 11η θέση, ο Βενεζουελανός μαέστρος Γκουστάβο Ντουνταμέλ στη 13η θέση και ο Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ στην 53η θέση, καθώς και ο Πίτερ Σλοτερντικ στην 83η θέση. Η κατάταξη «εκτός» Κίνας αντικατοπτρίζει την παγκόσμια λίστα, μιας και όσοι ζουν στο Χονγκ Κονγκ ή την Ταϊβάν χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά τη Wikipedia, το Twitter ή το Google. Παρ' όλα αυτά, η «εντός» της Κίνας κατάταξη, που είναι πιο έγκυρη λόγω του Baidu Index, έχει στην κορυφή τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίν και τον Τζακ Μα, τον διευθυντή του Alibaba, με τον συγγραφέα Χαρούκι Μουρακάμι περιέργως στην 8η θέση και τον στοχαστή του Κομμουνιστικού Κόμματος Γουάνγκ Χάνιν (Wang Huning) στη 10η θέση. Το Μπαϊντού είναι η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στην Κίνα, κάτι σαν το αντίστοιχο Google.
Το γράφημα που δείχνει τους διανοητές με τη μεγαλύτερη επιρροή για το 2015. GDI/WorldPost 2015 Global Thought Leaders Index.
Ο Χάρτης και η Περιοχή
Ο χάρτης της παγκόσμιας συζήτησης έχει τόσο ενδιαφέρον όσο και η πνευματική περιοχή που αυτός καλύπτει. Το YouTube είναι μακράν ο παγκόσμιος γίγαντας όσον αφορά τις πλατφόρμες που διαχέουν ιδέες. Οι σκέψεις διαδίδονται πολύ πιο ευρέως μέσω Twitter παρά από τις πιο «στενές» σχέσεις «φιλίας» του Facebook. Η WorldPost/Huffington Post (μαζί με τις 15 διεθνείς εκδόσεις της) αναδεικνύεται επίσης σαν κορφαία πλατφόρμα στην παγκόσμια κυκλοφορία ιδεών, μαζί με τους New York Times και τον Guardian. Η The WorldPost, μια συνεργασία δύο ετών με το Ιντιτούτο Berggruen, λειτουργεί σαν το παγκόσμιο portal της HuffPost. Η ισπανική καθημερινή εφημερίδα El Pais, φιγουράρει πρώτη σαν πλατφόρμα στον ισπανόφωνο κόσμο.
Εδώ οι σύνδεσμοι για τα ευρήματα του καταλόγου των The WorldPost/GDI 2015 Global Thought Leaders στα αγγλικά και τα γερμανικά.
Έτσι μοιάζει η επιρροή στην αγγλική μπλογκόσφαιρα. GDI/WorldPost 2015 Global Thought Leaders Index.
Πώς έγινε η ανάλυση
Οι υποψηφιότητες για τους ηγέτες με τη μεγαλύτερη επιρροή στο 2015 επελέγησαν μετά από συζήτηση με τη συντακτική ομάδα και τους συνεργαζόμενους συντάκτες της The World Post, με τους συντάκτες της El Pais, του Univision/Fusion και της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Guancha με έδρα στη Σανγκάη (Observer). Τα κορυφαία αποτελέσματα της έρευνας GDI 2014 (Gottlieb Duttweiler Institut) αποτέλεσαν ένα σημείο αναφοράς , ενώ οι γερμανικές υποψηφιότητες αξιολογήθηκαν από τον Alexander Gorlach, ιδρυτή εκδότη του The European magazine με έδρα το Βερολίνο. Στο μέλλον σκοπεύουμε να συμπεριλάβουμε κι άλλες γλώσσες, ξεκινώντας με τα αραβικά.
Ύστερα έγινε ένα φιλτράρισμα στις υποψηφιότητες μέσα από μια ανάλυση «κοινής νοημοσύνης» από τον Peter Gloor του ΜΙΤ, που ανέλαβε να συνδέσει τις υποψηφιότητες αυτές με τις αναφορές τους - ή αλλιώς ένα σκορ με βάση το τι συζητήθηκε με αυτούς ή για αυτούς- στη Wikipedia, τα tweets και τα blogs (και τα αντίστοιχά τους στην Κίνα) για να διαμορφώσουν μια κατάταξη με βάση την επίδρασή τους. Η μεθοδολογία εξηγείται με περισσότερη λεπτομέρεια στον κατάλογο.
Έτσι μοιάζει η επιρροή στην ισπανική μπλογκόσφαιρα. GDI/WorldPost 2015 Global Thought Leaders Index.
Παρατηρήσεις
Στις περιοχές που κυριαρχεί η γερμανική και η ισπανική γλώσσα, στην κορυφή της λίστας βρίσκονται κοινές παγκόσμιες φωνές, που συμπίπτουν με αυτές των περιοχών που μιλάνε αγγλικά, ενώ φωνές που δεν είναι γενικά γνωστές πέρα από γλωσσικά σύνορα συγκεντρώνονται στο δεύτερο μισό της λίστας στην κατάταξη. Αυτό αντανακλά την λίγο-πολύ ελεύθερη ροή ιδεών κατά μήκος και πλάτος του διαδικτύου. Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι η όχι και τόσο διαδεδομένη χρήση του Twitter στη γερμανική περιοχή, προφανώς εξαιτίας...
Η κινέζικη ανάλυση υποδεικνύει μια κατάσταση όπου υπάρχει μία γλώσσα αλλά δύο ενημερωτικές σφαίρες. Η κατάταξη για την κινέζικη γλώσσα «εκτός» της ηπειρωτικής χώρας στο Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και τη διασπορά, υποδεικνύουν ένα μοτίβο «επίδρασης» παρόμοιο με το «παγκόσμιο στρώμα» που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας και στις άλλες γλωσσικές σφαίρες. Αλλά «εντός» της Κίνας, με τη χρήση του Baidu, της μηχανής αναζήτησης που έχει πρόσβαση σε περισσότερες από 740 εκατομμύρια ιστοσελίδες, η κατάταξη είναι εμφανώς διαφορετική, με ελάχιστες μη κινεζικές φωνές. Όπως λέει κι ένας πρώην διερμηνέας του Deng Xiaoping που συνεργάστηκε για αυτό το project, ο Zheng Weiwei:
«Ο κόσμος του κινεζικού διαδικτύου είναι ήδη ένα σύμπαν από μόνος του, δεδομένου του μεγέθους και της κλίμακας του διαδικτυακού πληθυσμού της Κίνας και των βιομηχανιών της πληροφορικής. Σε πολλές περιπτώσεις είναι όμοιο με το σύμπαν του αγγλικού διαδικτύου. Το κινέζικο Alibaba είναι ήδη μεγαλύτερο από το eBay και το Amazon μαζί».Επίσης η πολιτική της «διαδικτυακής κυριαρχίας» της Κίνας, τα firewall και η λογοκρισία σίγουρα παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων για την «εσωτερική» έρευνα.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις σκέψεις, η ανάλυσή μας για τις φωνές με τη μεγαλύτερη επιρροή δείχνει πως κάθε κατάταξη διαφέρει αν είναι διαφορετική η έρευνα και η μεθοδολογία της ανάλυσης.
Το Baidu είναι η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης της Κίνας, κάτι αντίστοιχο με το Google.
Το διαδίκτυο σαν «Παγκόσμιο Κύκλωμα σκέψης»
Ο στόχος της The World Post είναι να δημιουργήσει μια παγκόσμια πλατφόρμα για τη διασταύρωση των ιδεών πέρα από σύνορα, έναν σημείο συνάντησης για όλο τον κόσμο. Η συνεργασία με το διακεκριμένο Ινστιτούτο Gottlieb Duttweiler στη Ζυρίχη για την καταγραφή των ειδήσεων και την ψηφιακή χαρτογράφηση της περιοχής μιας ενημερωτικής σφαίρας (infosphere) είναι σημείο κλειδί στο να κάνουμε το διαδίκτυο όντως ένα «παγκόσμιο κύκλωμα σκέψης» αντί για απλώς μια παγκόσμια σειρά από σημεία ασύνδετα μεταξύ τους. Το μήνυμα μπορεί να συμβαδίσει με το μέσον, αν επικεντρωθούμε σε αυτή την προσπάθεια.
*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στη The World Post και μεταφράστηκε στα ελληνικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου